Eveett, tatil bitti, dükkana döndük...
Yaklaşık 1 aylık ara iyi geldi, enerjim yenilendi. Eee tabii, rahat battı, forumun en netameli konusundan başlayayım dedim

Aslında şaşırdım, burada yine kan gövdeyi götürmüştür diye girdim ama baktım ses seda yok.
Daha önce yazdığım gibi, Meclis tatile girmeden Kanun değişikliğini onayladı, 7527 Sayılı "HAYVANLARI KORUMA KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN" 2 Ağustos 2024 ve 32620 Sayılı Resmi Gazetede yayınlandı ve böylece 5199 Sayılı "HAYVANLARI KORUMA KANUNU" resmen değiştirilmiş oldu.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/08/20240802-5.htm
Yeni Kanun'daki en önemli değişiklik Madde 6'da yapılmış.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=5199&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5
Değişik 5199'a göre artık "topla, aşıla (meçhul), kısırlaştır (meçhul),rehabilite et (nasıl oluyorsa),
aldığın yere bırak" uygulaması yerine "topla, aşıla (meçhul), kısırlaştır (meçhul),rehabilite et (nasıl oluyorsa),
sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde bak" yöntemine geçiliyor. Yani öyle artık belediyeler sözde toplayıp sözde rehabilite ettikleri köpekleri sağa sola bırakamayacaklar. Yasa koyucu bunu önceki Kanun'daki flu ifadelerin yerine net olarak belirtmiş. Ayrıca yine Kanun'un Geçici Madde 4 – (Ek:9/7/2021-7332/16 md.) (Değişik: 30/7/2024-7527/14 md.) ile Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyelere 31/12/2028 tarihine kadar bakımevleri kurmak veya mevcut bakımevlerini iyileştirmek için süre verilmiş...
"Eee tamam o zaman, biz yine kulağımızın üzerine yatalım 2028'e kadar, toplamayalım, veya toplayıp yine sokağa salalım, sonrası Allah Kerim" diyebiliyor mu belediyeler? Ne kadar sündürseler de yok kardeşim, diyemiyorlar. Kanun yürürlüğe girdiği andan itibaren toplayıp barınağa götürmek yasal zorunluluk. Peki yapmazlarsa ne olur? Onu da Kanun Ek Madde 1 – (Ek:9/7/2021-7332/13 md.) de yazmış:
"(Değişik: 30/7/2024-7527/13 md.) Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, geçici 4 üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine
altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir."
Yani öyle kağıttan kahramanlık bir yere kadar. Şimdi henüz değişiklik taze, Anayasa Mahkemesine falan gidilecek, yönetmelik henüz çıkmadı, Belediyelere resmi tebligat ulaşmadı falan da, öyle
"biz Kanun'u uygulamayacağız" diyorlar, üç gün sonra belediye görevlilerine Cumhuriyet Savcılıklarından tebligatlar ulaşmaya başlayınca onları kim savunacak, kim arkalarında duracak merak ediyorum. Şimdilik şov ve popülizmlerini yapsınlar ama hiçbir memur bu riske girmez/giremez.
E iyi ama bu bir katliam yasası, ötenazi falan diyor, aslında öldürülecek sokak canları falan, barınaklar ölüm kampı, bıdı, bıdı, bıdı...yine aynı nakaratlar, yine aynı ajitasyonlar...
Katliam nerede, ötenazi nerede? Yok öyle bir şey. Şu var;
Hayvanların ötanazisi (Değişik başlık: 30/7/2024-7527/5 md.)
Madde 13- (Ek: 30/7/2024-7527/5 md.) Bakımevine alınan köpeklerden; insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlara 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.
Nedir bu 5996 Sayılı Kanun'un içeriği? Şudur;
MADDE 9- (1) Hayvan sahipleri veya bakımından sorumlu kişiler, hayvan refahının sağlanması amacıyla, hayvanların barınma, bakım, beslenme, sağlık ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak, sorumluluklarındaki hayvanların insan, hayvan ve çevre sağlığı üzerinde oluşturabilecekleri olumsuz etkilere karşı gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.
(3) Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak,
a) Hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında,
b) Akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda,
c) Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda,
veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır.
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=5996&MevzuatTur=1&MevzuatTertip=5
Evet, bas bas bağırılan katliam, ötenazi hikayesi bu...diyor ki 5996;
"Davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda, veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir."
Bak, ötenazi yapılmasına karar verilir DEMİYOR, karar verilebilir DİYOR...
Bunun neresi katliam, bunun neresi vicdansızlık, bunun neresi canilik?
Ha ama siz bu maddeyi bahane edip bütün köpekleri öldüreceksiniz? Yok ya, nereden biliyorsunuz? Siz de önceki Kanun'daki maddeyi bahane edip, saldırgan da olsa hiçbir köpeğin toplanmasına rıza göstermiyordunuz. Köpeklerin üreme hakkını engelliyorsunuz diye kısırlaştırmaya da karşıydınız, barınaklar ölüm kampı jargonuyla görevlileri inim inim inlettiniz. Küfürbaz ve şirret dilinizi her itiraz edene akıttınız. Daha 2 hafta önce 5199'u uygulayın diye bağırıyordunuz, şimdi uygulamayın diye bağırıyorsunuz

Kanun lehinize iken iyiydi değil mi?
Ama öyle bir atmosfer yaratılıyor ki, sokaktan toplanan her köpek öldürülecek algısı yaratılıyor. Bu madde bütün uygar dünyanın kabul ettiği bir önlem. Barınakta kalmasın istiyorsanız onun da yolu açık. Sahipleneceksin, kayıt ettireceksin, tüm ihtiyaçlarını karşılayacaksın, tüm önlemleri alacaksın, çocuğun gibi ömür boyu bakacaksın. Yok öyle sokakta yemek artığını dökerek vicdan mastürbasyonu yapıp, en hayvansever benim edalarıyla racon kesmek. Seviyorsan sorumluluk alacaksın!
E tabii belediyeler 20 yıldır kolayını bulmuş, hiçbir yatırım yapmadan sokağa mamamatik koyup, bütçelerini saçma sapan işlere harcayıp, barınak yapmadıkları için, şimdi zor geliyor onlara da sorumluluk almak. Eee işte yazdık, çizdik yıllardır; bu iş böyle gitmez, bu popülasyon kontrol edilemez, sonunda duvara toslayacaksınız dedik, tosladılar...
Ayrıca şunu kabul etmek gerek...bu bir siyasal manevra mıydı? Kesinlikle evet. Yıllardır aksiyon almayan belediyeler el değiştirince, onları zayıf halkalarından yakalayan önemli bir taktiksel manevra. E ama siz de bu fırsatı vermeyeceksiniz kardeşim. 20 yıldır hiçbir yasal yükümlülüğünü yerine getirme, barınak yapma, kısırlaştırma, sahiplendirme, eee sonra? Bu kadar köpeği nereye koyayım? Nereye koyarsan koy kardeşim, onu da ben mi düşüneceğim vatandaş olarak? Ben vergimi veriyorum, vatandaş olarak yükümlülüklerimi yerine getiriyorum, gerisi sana kalmış...
Bakın şunu da ekleyeyim. Kimsenin hayvan haklarını, köpeklerin canını, kedilerin keyfini vs. umursadığı yok. Bu bir siyasal çekişmenin halka uzanan ajitatif yansımaları. Bugün bu değişiklik prim yapar alkışlarsınız, yarın diğeri yapar onu alkışlarsınız. Olan hem hayvana, hem de uygar bir ülkede insanca yaşamaya çalışana olur. Bakalım göreceğiz sahadaki sonuçları...
Şimdi kahvemi alıp, yiyeceğim linçleri okumaya başlayayım...