Bir sorunu çözmek için öncelikle ortada bir sorun olduğunu anlamak ve çözüm yolları hakkında kafa yormak gerekir.
Her yemek sonrası bulaşıkları tezgâha bıraktığınızı ve zamanla bir bulaşık yığını oluştuğunu ama sorun olarak görmediğinizi düşünün.
Sonra yaparım diye diye geçen günlerin ardından, dolapta kullanacak tabak, çatal vs. kalmamış.
Siz bulaşıkları yıkamak yerine bu sefer yeni ürün satın alıp onları da tezgâha yığmaya başlamışsınız.
Ortada bir sorun var, çözmek yerine kolaya kaçıyor ve akışına bırakıyorsunuz.
Zamanla ev kötü kokmaya, bakteri ve mikrop yuvası olmaya, yaşanmayacak bir yer olmaya başlıyor.
Kimse sizin evinize gelmek istemiyor.
Kimse sizin gibi pis bir insanla muhattap olmak istemiyor.
Şimdi o pisliği temizlemek isteseniz çok ciddi bir iş gücü, zaman ve para gerekecek.
Ayrıca o tabak çanakları yıkadıktan sonra da, dolabın kapasitesinden daha fazla malzemeniz olduğundan eve sığmayacak da.
Demem o ki, köpek sorunu ülkenin diğer birçok sorununda olduğu gibi büyük ihmaller zincirinin bir eseridir.
Köpekler de bir can mıdır? Evet.
Köpekler yüzünden ölen insanlar var mı? O da evet.
Belki uzun yıllar öncesinden itibaren bunu çözmekle görevli insanlar biraz kafa yorup çözüm yolları arasalardı bugün bu hâle gelmeyebilirdi.
Kim ne derse desin, sadece sabahın köründe işe gitmek zorunda olan adam ve o yaşında tek derdi oyun oynamak olan, sokağa oyun oynamak için çıkan çocuk bilir köpeklerden dolayı yaşadığı psikolojik travmayı.
Evinde oturan parası olan ve kötü bir tecrübe yaşamamış insan için kolaydır hayvan haklarını savunmak.
O hâlde hayvansever başına 2'şer köpek sahiplenilsin, sokaklar köpeklerden arındırılsın?
Ben de 2 defa sabah işe giderken köpek saldırısına uğradım.
Kayınvalidem marketten gelirken pantolonunu parçalamışlar.
Eşim artık dışarı çıkmaya korkuyor.
2-3 sene öncesine kadar sokakta oyun oynayan çocuklar artık dışarı çıkamıyor, bu sebepten bir komşumuz siteye taşınmaya karar verdi ve gitti.
Geçen eşimle kısa bir motosiklet turu yapayım dedim.
Sanırsınız bütün sokak köpeklerini toplayıp şehrin az dışındaki yerlere atmışlar, karşımıza her 5 dakikada bir köpek sürüsü çıktığından gittiğimiz yolu da anlamadık.
Ben de hayvanları çok seven bir insanım, ben de katliam olmasını istemem.
Fakat ne yazık ki geç müdahale nedeniyle olay çözülemeyecek bir hâl aldı.
Kısırlaştırma? Belediye sözde hayvanları toplayıp kısırlaştırıyor ama sürekli onlarca yeni yavru görüyoruz.
Barınak? Şimdiden inşa etmeye kalksan sen bitirene kadar zaten sayıları artmaya devam ediyor.
2+2=4, 4+4=8, 8+8=16, 16+16=32....... şeklinde sayı arttıkça domino etkisi gibi daha büyük bir hızla artıyorlar.
Hayvanseverler? Bazılarının sesi sadece hayvana zulüm vs. olduğu zaman seslerini çıkarıyor. Ortada bir sorun yokken çözüm önerisi sunmaya gelince yok. Bazı insanlar tamamen show.
Bu çerçevede inanın sorun nasıl çözülmeli ben de bilmiyorum.
Fakat bildiğim tek bir şey var, 3 yıl önce şu an yaşadığım yere taşındığımızda 2 sürü varken,
bugün girdiğim her sokakta en az 2 sürü var.
Evet belki bir çoğu zaman bir şe yapmıyorlar ama bu her zaman için geçerli olmuyor.
Tek bir gün, tek bir saniye oradan geçen tek bir talihsiz vatandaşa oluyor olan.