Kontra vermek almak diye bir de meşhur konu vardır. Oysa zaten başka türlü dönülemez o hızlarda virajda. Bir babayiğitte gösterse 100 le giderken sola dönmek için gidonu nasıl sola kırdığını...
Kontra bir reflekstir, farkında olmadan yaparız herne kadar bilinçli yapıyormuşuz gibi gelsede. Başka türlü dönmez alet, atar sizi üstünden...
Yalnız burada terim hatalı, gidon kırılmaz (çevrilmez), gidona baskı uygulanır.
Öyle olsun.....Kitap...
İflah olmazsınız vallahi billahi..Camdan sokağa bakan yaşlı teyzeler misali...
Yahu biride polemikten beslenmesin...Buyrun doldurun şimdi topiği...Polemiğe giren motordan düşsün...
gaz kolundaki hassasiyeti kaybedecek kadar kuvvet uygulayarak verdiğiniz kontrada bir problem vardır hocam, kontra denen teknik tatlı bir itmeden ibarettir. zorlanıyorsanız ya lastik iniktir ya da motorun dinamiği yatmaya uygun değildir. sol elle çekmek yerine sağ bilekteki kuvveti lineer uygulayarak gaz kolundaki hassasiyeti kaybetmemeye odaklanmak daha mantıklı çözüm olacaktır. zamanla kazanılacak bir refleks bu bir anda ya da bir günde başarmayı beklememek gerekir.
Tamamen katılıyorum. Sağ elle kontra yaparken gaz olmuş olmamış fark etmiyor. Kontra dediğin ileri doğru hafif, bir kaç cm lik itişten ibaret. Basma bile değil.
Mutlaka bilen birisi kontra tekniğinizi kontrol etsin. Mutlaka yanlış yapılan ve sizi anlattığınız gibi sıkıntıya sokan bir hata bulacaktır.
arkadaşlar hastaneden yazıyorum, polemiğe girmediğim için ucuz atlattım yoksa ameliyata alacaklardı bilginize
günah, yapma öyle
Motosiklette dönmek çok basit bi şey aslında. Karışıklık yaratan şey başkalarını dinlemek.
Doğal davran. Ne tarafa yönelmek istiyorsan o tarafa gövdeni belden birazcık yatır, uçuyormuş gibi düşün kendini. Yok kontraymış, itmeymiş yok bilmem çekmeymiş hiç kafana takma. Belin ve kollarını tripod gibi düşün, sağa döneceksen sağına ağırlık ver sola döneceksen soluna.
Motosiklette dönmek çok basit bi şey aslında. Karışıklık yaratan şey başkalarını dinlemek.
Doğal davran. Ne tarafa yönelmek istiyorsan o tarafa gövdeni belden birazcık yatır, uçuyormuş gibi düşün kendini. Yok kontraymış, itmeymiş yok bilmem çekmeymiş hiç kafana takma. Belin ve kollarını tripod gibi düşün, sağa döneceksen sağına ağırlık ver sola döneceksen soluna.
. hatta iki elimizi bırakırken çocukken gitmek istediğin yöne vücudunla eğilim göstermek zorundaydın ve o şekil yatardın.
bence dediğiniz tehlikeli. evet iş görüyor hatta bunu çoğunlukla bisiklette bile bile yapardık. hatta iki elimizi bırakırken çocukken gitmek istediğin yöne vücudunla eğilim göstermek zorundaydın ve o şekil yatardın. belki vücutla en iyi kontra verilir mi? inanın bilmiyorum ama kontrayı bilerek kullanmayan ve alışmayan kişi ani kontra durumunda saçma sapan vücudunu sağa sola çevirebilir ama motor zerre oynamaz.
o yüzden kontra yaptığını bilerek sürmek iyidir.
yani evet dönmek basit herkes dönüyor üzerinde stres olmadan ve ani dönüş olmadan ancak ani durumda altındaki motorun neler yapabileceğini bilmek kontranın gücünün farkında olmak ve düzenli her noktada kontra yaptığını bilerek sürmek önemli. şahsen öyle düşünüyorum. kısaca sert bir kaçış ve dönüş yapabilmek için el ile itmek çok önemli. ben hatta topuzdan tutarak sürüyorum daha bile güzel geliyor kontra hissiyatı. öyle alıştım içeriden tutamıyorum gidonu. topuzdan tutarak sürmek de entersan
edit: ha ben çekme işlemi fantazi dışında yapmıyorum yapmam. bazen kendi kendime eğlenirken çekerek motoru yönlendirdiğim olur da bir elim boşken böyle bir şeyin manası kesinlikle yok kafa karıştırıcı. tek elli kullanımda vücut yönlendirmesi iyidir. ani bir durum zaten söz konusu değil.
Kontra-montra onlar işin fiziğini anlayabilmek için.
Sürerken kim "sola dönecem, o zaman gidonu soldan itiyorum, hadi bakalım" diyerek dönüyor?
İtiyodum yok çekiyodum diye düşünen adam, daha ilk ani yön değiştirmede kendini karşı şeritteki kamyona kafa atarken bulur.
Bedeni gitmek istediğin tarafa eğince zaten istemsizce gidonu o yönde itiyorsun. Ama az ama çok, herkes motorun üstünde biraz hareket ediyor dönüşe göre.
Çok abartı bir örnek olacak; ama yürürken atacağın her adımı bilip düşünerek at bakalım, düşmeden/sendelemeden kaç adım atabileceksin?