Kocakafalı motorsiklet kullanıcıları için kask rehberi

Arkadaşlar merhaba ;
Kendine yeni bir motorsiklet almış ve motorsiklet konusunda pek fazla bilgisi olmayan biriyim.
Kask araştırmalarımın sonuçlarını paylaşıp sizden yardım istiyorum.
Kafa ölçüm 65,5 cm , bunu birkaç kere ölçerek netliğe kavuşturdum , ölçüm için gerekli noktalara dikkat ederek yaptım bu işlemi , yanlış ölçme ihtimalini ortadan kaldırdım.

İnternet üzerinden LS2 Storm 2 model 3 xl bir kask sipariş verdim , kask geldi.
Denemek istediğimde kulak bölgesinde takıldı , dedim madem siparişi verdim bari zorlayıp deneyim , iki kulağımı da parmaklarımla içeri ittirip kaskı zorla kafama geçrdim , klostrofobim azdı vizörü açıp nefes alabildim.
Kaskı çıkardım ve 20 dakika boyunca kafam baya ağrıdı , hani biraz bi ağrıya katlanırım zamanla açılır pedler deniliyor ama bu öyle bişey değildi.

Kaskın internette yazan boyutu LS2 kasklar için 3XL = 65/66 (satıcı da büyük ihitmalle olur demişti)

Ekteki fotoğraflarda yurtdışında bulduğum bazı modelleri paylaşmak istedim.

Kask konusunda yardımcı olabilecek biri varsa sevinirim. Türkiye'de sanırım yok :)

Sormak istediklerim = full face yerine diğer modellere baksam çene açılır modellerde 3xl yine aynı şekilde sıkıştırır mı kafamı ?
Diğer kask modelleri düşük hacimli motorlarda kullanımı güvenilir mi ? (125 cc scooter)

Düşük hızlarda sadece hobi amaçlı ufak bir şehirde yaşıyorum trafiğin çok yoğun olmadığı bir yerde kullanıcam , buna göre kask önerileriniz varsa çok sevinirim , baya mağdur durumdayım motoru aldığım gibi geri satmaya kadar giden bi moral bozukluğu hatta trafil polislerinin dediği gibi kafanda isterse yoğurt kovası olsun yeterki birşey olsun sözünü dinleyip kafama bi yoğurt kovası geçirip trafiğe çıkıcam :)

Umarım bu post ve cevaplayan arkadaşların verdiği bilgiler bu konuda zorluk çeken kullanıcılara bir yol gösterebilir.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
motosiklet ekipmanı denenmeden alınmaz internetten sipariş verecekseniz de gidip bir yerde deneyin bi markada size XL oluyorken başka bi markada L bile olabilir benim yaşadığım komik olaysa ilk defa kask aldığımda saçım uzundu o yüzden XXL aldım bi tık büyük geliyordu ama yine iş görüyordu sonra ben bi saçımı keseyim dedim kaskım kafamdan düşmeye başladı şimdi XL kullanıyorum :D

motosiklet ekipmanı denenmeden alınmaz internetten sipariş verecekseniz de gidip bir yerde deneyin bi markada size XL oluyorken başka bi markada L bile olabilir benim yaşadığım komik olaysa ilk defa kask aldığımda saçım uzundu o yüzden XXL aldım bi tık büyük geliyordu ama yine iş görüyordu sonra ben bi saçımı keseyim dedim kaskım kafamdan düşmeye başladı şimdi XL kullanıyorum :D

Kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir nokta bu bahsettiğin , ben saçlarımı kazıdım, kask için değildi , denk geldi :)
Lakin , Benim ve büyük kafalı arkadaşların yaşadığı sıkıntı denemeden almak değil / deneyebileceği bir kaskın tr de satışta olmaması ne internette ne de dükkanlarda ...

Bilindik markaların satış noktalarına gittim , kaskları denemek için hiçbiri olmadı satıcı da kusura bakmayın dedi ...

Neyse ki baz alabileceğim bir kask denemem oldu konuda belirttiğim gibi ...
65.5 cm kafa ölçüsü ile Tr'deki satışta olan en büyük beden(3XL) LS2 'nin kafama zorla olduğunu anlamış oldum.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Kaskların ölçüsünden ziyade önce kafa şekli önemli. Yuvarlak, oval, yarım oval ilk önce head shape diye ara. Sonra kafanın tepeden resmini çek şeklini belirle sonra revzilladan kafa şekline göre kaskları ara yurtiçinde satılan varsa deneme şansın varsa deneyerek al.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Kask takarken kulaklarınız takılıyorsa mutlaka ince buff kullanın, kulaklarınızı içeriye katlayıp sıkışmasını önler. Doğru ölçü olsa bile her kask herkese uymaz. Mesela ben shoei ile çok rahat ederken eşime shoei kask olmuyor, ya da bana premier marka olmuyor. Kafamın üstünden bastırıyor gibi gibi durumlar var.

En iyisi bir satıcıya gidip istediğiniz kaskın aynısını ya da bulamıyorsanız aynı markasını denemek olur. Genelde markadan markaya anatomik yapı pek değişmiyor.

Edit: Kaskın rahatça olduğunu düşünüyorsanız bile 15-20dk kafanızdayken bir kenarda oturun bekleyin. Taktığınız kask ilk etapta sıkmayabilir ama 10dk sonra rahatsızlıkta verebilir.

Motosikleti
Honda Forza
Bir bayide deneyip internetten sipariş vermiştim XL kaskı. Markadan markaya da fark eder beden. Mesela şu an kafanıza olmayan beden başka markada cuk oturabilir.

Bahsettiğiniz gibi bu ölçüleri bayilerde denk getirip denemekte şans işi biraz. Yine de biraz daha arayın ve başka çare bulamazsanız yarım kask deneyin hiç takmamaktan iyidir.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Kaskı giyerken kulaklar katlanıp rahatsızlık vermesi sorununa en iyi çözüm kafata buff geçirmek. zaten kafaya buff ya da balaklava giymeden kask giymek olmaz, çorapsız ayakkabı giymekten beter bir şey, yapmayın, buff edinin rahat edin.

Kask kafa şekline göre ve marka/modele göre şekilleri değişiyor, öyle kafamın çevresini ölçtüm internetten sipariş ettim dediğiniz kaskın kafanıza tam oturmasını beklemeyin, mağazada deneyerek alın.

Merhaba,LS2 dar kalıplı marka diye biliyorum. Kaskı takarken zorlanman ve sonra da başının ağrıması kaskın sana uyumlu olmadığını gösteriyor. Çene açılır kasklar daha geniş bir girişe sahip, takıp çıkarması kolay ancak dar bir kalıp seçersen o da rahatsız eder. Geniş kabuklu modellere bakabilirsin.
Shark Evo, Nolan, Hjc, Schubert gibi.
Şehir içinde, düşük hızlarda kullanacağın için Çene açılır kask kullanabilirsin ama güvenlik açısından full-face kadar iyi değil.
Kaskı mutlaka mağazada dene, internetten almak riskli.
Boş ver yoğurt kovasını, doğru kaskı bulana kadar pes etme! Güvenlik her şeyden önemli.

Motosikleti
D400
Bir koca kafalı olarak söyle söyleyeyim;

Kafanın en rahat gireceği kasklar mt / ls24 / hjc

Scorpion direk girmiyor.

Koca kafalılar olarak mağazaya gidip denemek lazım.

yec

Motosikleti
Joymax Z+ 250
Ahaha, sabah sabah güldürdün. Teşekkürler. :D

Ben mağazadan aldım. Çok alternatif olmadığı için kafama en iyi uyanı tercih ettim. O bile sıkıyordu.
Ama belli bir süre sonra, söylendiği gibi, ayara geliyor.
Tabi yine farklı modelleri deneyip, rahatsız etmeyeni bulmak en iyisi.

Motosikleti
Kymco Xciting VS 400
Hocam bende kendimi koca kafa sanırdım, maşallahın varmış :)
Bütçe sorunun yoksa Schuberth denemeni tavsiye ediyorum. Kalıbı oldukça geniştir. Ben kapalı kasktan yana olduğum için S3 modelini aldım, gayet memnunum. Daha önce de Nolan kullandım, kalıp olarak fena değildi ama uzun yolda çok ses alıyordu. Kulak tıkacı ile sorunu çözdüm.

Bende LS2'nin Rapid Race modelinde 3XL'ı denemiştim kulaklardan aşşağı bende zorla geçirdim sonra dedim buffla deniyim öyle hiç geçmedi kafamdan . Tüm gün boyunca kulaklardan gelen baş ağrısıyla kaskı üretenlere saydırıyordum. Şuan Shoei kask kullanıyorum ve kaskımı ilk alacağımda buffımı kafama geçirip cuk diye oturttum 20 25dk mağazada öyle başka ekipmanlarımı da denedim.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
65 buçuk cm nasıl bir kafadır maşallah...
Benim kafa 58 , ben kendime koca kafa derdim.. :)
Demek başkasının kafasını görmeden büyük konuşmamak lazımmış...
Diğer kıyafetlerde de sorun yaşıyormusun ?..

Motosikleti
Yamaha Xmax 250 2025
Ben LS2 markasının açık olanı sipariş verdim XL 2XL ve 3XL aldım yarım kask kafam içine girmedi. Sonra tam kaskını aldım aynı marka LS2 XL tam oldu. Ben anlam veremedim şahsen. :)

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar