şöyle bir gerçek var: rüzgar geçtiği sürece ne yaparsan yap, üşüyeceksin. uzun süreli sürüşlerde, süratli sürüşlerde yağmurda üşümek rüzgar geçiren her motorcunun kaderi. kat kat giyinirsen üşümeye başlama süren birkaç dakika artar tek faydası o olur.
üşümemeyi sağlamanın iki+bir yolu var:
1- rüzgar geçişini engellemek
2- elektrikli ısıtmalar kullanmak (elektrikli yelek,koltuk ısıtma,elcik ısıtma)
3-kafein içeren metabolik hızlandırıcılar ile ısı üretimini geçici olarak arttırmak (yorgunluk vb bedeli ile)
ben rüzgar yememek için, yazlık eldivenin üstüne pvc bir levha kaplamıştım. tasarımı ve bazı yönleri kötü olsa da ellerimin üşümesini, antalyada sıfır derece civarı ve 140 km gibi hızlarda sıfırlamıştı. (eldivenin sadece üst kısmı bile)
ellerden üşümeyi bitirirsen %5-15 civarı etki ediyor, ellerden daha sıcak dönen kan vücut ısısını da hafif yükseltiyor, daha da önemlisi parmakların kontrolünü kaybetmiyorsun.
normal şartlarda kuryeler karda kışta sürmek için elcik koruma kullanıyor, ya eldiveni mumla-boya ile vs kaplacaksın, ya da şu tip koruma yapacaksın:
eldiven yağmurluğu rüzgarı tam olarak çözmüyor.
ayaklar üşüyorsa ve daha kötüsü ıslanıyorsa, bot yağmurluğu ve normal yağmurluk kullanman gerekiyor. önce bot yağmurluğunu giyip üstüne pijama benzeri yağmurluk giyince ayağın ıslanamaz. (üşüyebilir)
MTS Stylish 7001 Ayakkabı / Bot Kılıfı - Yağmurluğu
www.feyizoglu.com
şu tipte bir yağmurluk alman lazım, (ben denemedim ama sanırım pvc bazlı olanlar daha iyi)
scootera geçsen de üşüme %100 çözülmeyecek, bunları doğru yaparsan geçmene de gerek kalmayacaktır.
gelelim gögüs kafesine, ısı kaybının en büyük kısmı gögüs kafesinden oluyor. gögüsünün önüne rüzgarı kesecek herhangi bir şey koyman en iyi sonucu verecektir. ben sadece dört mevsim ceket ve üstüne yağmurluk kullandım. yağmurluk yeni iken rüzgarı %40-50 azaltıyor, fakat eskidikçe daha çok rüzgar ve su alıyor.
bu sebeple bu sene pvc masa örtüsü alıp onu kesip biçerek kolsuz bir ceket yaparak rüzgarı sıfırlamayı planlıyorum. tahminimce -20 derecelerde bile rüzgar sıfırlanırsa ısıtmalar olmadan birkaç saat konforluca sürebilirim.
özetlersem fizik kuralları itibariyle, hava, içeri girdiği sürece bedenini ciddi şekilde soğutacak. havayı tamamen kesen, balıkçı yağmurluğu, dalgıç kıyafeti, ve benzeri şeyler yoksa az ya da çok üşüyeceksin.