Kış ve motosiklet ???

Arkadaşlar kışın motosiklet sürmek ne kadar doğru ?Ne gibi zorlukları var ?Bu soruların cevabını işin ehli ağızlardan duymak istedim.Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Son düzenleme:
kendi motorum için sölüyorum honda beat
çok tehlikeli oluyor yağmurlu günlerde (malum tekerlekler ince)

Zorlukları olmasına rağmen ben kar yağmadığı sürece biniyorum...Zorlukları.. üşürsün,ıslak bir yer buz tutmuştur farkına varamazsın düşersin,hasta olma riskin var,ilerki yaşlarda acısı çıkar ve birde sabah motoru çalıştırdığında motoru iyi ısıtmalısın yoksa ömrü kısalabilir.:wiinkk::cat:

kışın motor sürmek ayakları mahvediyor ileriki yaşlarda sıkıntısı ortaya çıkacak.

kışın motosiklet kullanmak sağlığınızı ve hayatınızı riske etmek demek.
Eğer motorunuz küçükse yani lastikleri inceyse ıslak zeminde kayma ve düşme kaçınılmaz oluyor.Motor büyükse ve hava şartlarına karşı donanım sağlamsa bile kışın motor kullanmak yıllar icinde size hastalık, ağrı, sancı olarak geri döner.

Ben geçen kış karsız günler hariç hep bindim. Eldivenleri saymazsak kıyafetim fena değildi, yani ellerimi saymazsak pek üşümedim. Üstte deri mont, altta deri pantolon, daha doğrusu "dış pantolon", "overpants" dediklerinden, soğuğu çok az geçiriyordu. Tam kışlık eldivenlerim olsa ellerim de üşümezdi.

Özellikle yağmur altında kaskın ve gözlüğün buğulanması sıkıntıya yol açabiliyor. Bunun tedbirini de almaya çalışıyordum kendi çapımda.

Bu arada, ıslanmasına pek aldırış etmediğim deri montum biraz yıprandı. Bazı yerlerinde çatlaklar oluştu. Üstüne yağmurluk giymek lazımmış aslında. Neyse, balmumu esaslı, deriye iyi kötü su geçirmezlik de kazandıran bir bakım ürününü monta, pantolona ve eldivenlere iyice yedirdim ondan sonra.

Kar demişken, motorumla ilk düşüşümü de kar yüzünden yaşadım. Yollarda karın eridiği bir gündü, ama motorumu park ettiğim kaldırımda hala kar vardı. Kaldırımın uygun bir yerinden yola inmem için karlı kaldırımın 50 - 60 metrelik kısmını aşmam gerekiyordu. Korka korka yola çıktım. Arka teker S çiziyordu ama zaten beklenen bir şey olduğu için pek aldırış etmiyordum. Kaldırımın iyice daraldığı bir yere yaklaşırken "önceden hafifçe fren yapıp yavaşlayım da o dar yerde sorun olmasın" dedim. Ön frene hafifçe dokunmamla kendimi yerde buldum. Şoke oldum, utandım ama motorda bir şey yoktu Allah'tan. Tek sinyal hariç.

Demek ki karda ön frene hiç ellememek gerekiyormuş, hele lastikler asfalt lastiğiyse. En çok şaşırdığım şey de motorun düşmeden önce hiçbir uyarı vermemesi oldu. Daha önce asfaltta ön tekeri hafif kaydırdığım olmuştu ama dengesizliği hissedip gerekli düzeltmeyi yapabilmiştim. Ama bu sefer frene dokunmamla kendimi yerde bulmam arasında hiçbir şey yaşanmamış gibiydi. Anlayamadım.

Son düzenleme:
kar dışında binmeye çalışıyorum.
mont- bot-tulum şart. yoksa sırılsıklam oluyorsun. bir kere bot ve tulumsuz yakalandım, birhayli ıslanmıştım.

sürüş zorluğuna gelince, öndeki araçlardan sıçrayan sulara , yoldaki su birikintilerine dikkat etmek gerek.
virajlarda motoru çok yatırmamalı.
kapalı havalarda arabalar tarafından görüldüğünüze 2 kat dikkat etmek gerek. hava kapalı ve yağmur varsa sizi hiç görmüyorlar.
küçük tekerlekli scooter kullanıyorsanız (bir dönem kullanmıştım.) çok zorunlu olmadıkça sürmeyin. pek keyif alamıyorsunuz.

benkışıbeklıyorum desem yerıdır .sağlam giyinin bir kat daha fazla dıkkat edın ve paronayak olun :p benım yağmurlu hava hoşuma gidiyor esastehlıke hava güneşli de olsa canınız istemıyorsa motosıklete bınmekten hemen vaz gecin binin dolmuşa yada arabanıza öyle gidin gideceğiniz yere

Son düzenleme:
kar yağmadıkça gerekli ekipmanlarla keyifli hale getirebilirsin ..

Scooterın kışın daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Önde rüzgar camı ve yağmurluk oldumu çok keyifli oluyor.

Forumdan Uzaklaştırıldı
Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
şimdi kullandığın hızın yarısında kullanmanı öneririm.
ayrıca eldiven feci lazım yoksa ellerin donar.
benim yoktu zamanında ellerim şişmişti soğuktan. bildiğin şişmiş yani.boyut olarak :)
alt yağmurluk gerek. mont zaten vardır.
bi de balaklava tarzı bişey almanı öneririm. kask ile mont arasında kalan ensenden aşağı serin esintiler ve damlalar yiyebilirsin :)
varsa motobot yoksa çizme.
sağlama sollama yapmadan araba kullanır gibi usul usul git.
millet 'mala bak bu havada motora biniyo' der ama sen onlara inat sırıtarak zevk aldığını belli ederek geç yanlarından.
ara gazı güzel olan motor alırsan ara gaz da ver :)

şimdi kullandığın hızın yarısında kullanmanı öneririm.
ayrıca eldiven feci lazım yoksa ellerin donar.
benim yoktu zamanında ellerim şişmişti soğuktan. bildiğin şişmiş yani.boyut olarak :)
alt yağmurluk gerek. mont zaten vardır.
bi de balaklava tarzı bişey almanı öneririm. kask ile mont arasında kalan ensenden aşağı serin esintiler ve damlalar yiyebilirsin :)
varsa motobot yoksa çizme.
sağlama sollama yapmadan araba kullanır gibi usul usul git.
millet 'mala bak bu havada motora biniyo' der ama sen onlara inat sırıtarak zevk aldığını belli ederek geç yanlarından.
ara gazı güzel olan motor alırsan ara gaz da ver :)

:mrgreen::cat:

Scooterde diz örtüsü çok güzel işe yarıyor, eldiven var tabii ama yinede el kılıfınıda kullanıyorum. Tüm bu ekipman rahat kullanım için yetiyor. Tabii dikkatli ve surati ayarlamak şart.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar