Kırmzı Işıkta 3 Saniye Kuralı Gerçek mi Hurafe mi?

Trafikte bazen 2 saniyeyle kırmızıda geçtiğim olabiliyor. Sebebiyse şehir içinde yolda orta hızda giderken hemen arkamdaki arabanın dibimde olması ve ışığın dibine gelince sarı yanması sebebiyle ben dursam da arkadaki duramayacak korkusuyla abanabildiğim kadar frene abanmak yerine gazlayıp kırmızıya döndükten 1-3 sn arası sonrasında geçtiğim oluyor. İnternette 3 saniyeye kadar ceza yazılmadığı, 3 saniye kuralı olduğu yazıyor ama, bu gerçek midir yoksa hurafe mi? EDS veya kamera sistemiyle ceza yazılmıyor mu? Kurallara uyan birisiyim ancak 2 saniyeyle kırmızıda geçmeyeceğim diye arabanın altında da kalasım gelmiyor bazen..

sarı ışığın olmadığı bi evrende haklı olabilirdiniz
Sarı ışık 3 saniye yanıyor yanmıyor. 3 saniye içinde komple durabilmek için freni köklemek gerekiyor. Ben freni kökler dururum, kaza da yapmam, hızlı da gitmiyorum zaten. Korkum neredeyse plakama değecek yakınlıkta arkamdan gelen aracın bana çarpması. Duramıyorum yazmadım, haklı mıyım haksız mıyım diye de sormuyorum..

Motosikleti
D400
Sarı ışık 3 saniye yanıyor yanmıyor. 3 saniye içinde komple durabilmek için freni köklemek gerekiyor. Ben freni kökler dururum, kaza da yapmam, hızlı da gitmiyorum zaten. Korkum neredeyse plakama değecek yakınlıkta arkamdan gelen aracın bana çarpması. Duramıyorum yazmadım, haklı mıyım haksız mıyım diye de sormuyorum..

ışıklara gelmeden önce kurallar gereği yavaşlamak gerekiyor, tabelalar var. yani buradan yavaşlamadıgın için kökleme ihtiyacı duydugunu anlıyoruz ki yine kural ihlali yapmış oluyorsunuz hocam =) bir bütün olarak baktıgımızda kurallar aslında belli bir mantık içerisinde ilerliyor.

Fakat net bir cevap istiyorsanız "evet eds vs. bir kameraya ya da polise denk gelirseniz ceza yersiniz"

ışıklara gelmeden önce kurallar gereği yavaşlamak gerekiyor, tabelalar var. yani buradan yavaşlamadıgın için kökleme ihtiyacı duydugunu anlıyoruz ki yine kural ihlali yapmış oluyorsunuz hocam =) bir bütün olarak baktıgımızda kurallar aslında belli bir mantık içerisinde ilerliyor.

Fakat net bir cevap istiyorsanız "evet eds vs. bir kameraya ya da polise denk gelirseniz ceza yersiniz"
Sarı yandığında durabilecek kadar yavaş gidiyorum, ama her bir ışığa yaklaştığımda hızımı 30'a da düşürmüyorum orası öyle. Düşürenine de denk gelmedim. Peki şunu da merak ediyorum hocam, EDS olmayan şehir içi bölgelerinde kırmızı ışık cezası nasıl veriliyor? Küçük şehirlerde EDS olmayabiliyor ama şehrin içini 7/24 kaydeden kameralar olabiliyor. Oradan bakıp mı yazıyorlar, yoksa polis görmediği sürece serbest mi oluyor?
Dolmuşçuların sanki yeşil yanar gibi kafalarına göre kırmızıda geçtiklerine çok şahit oluyorum da.

Motosikleti
1190 ADV
Birçok şehirde yeşilden kırmızıya geçerken sarı ışık yanmıyor. Bir standartı varsa da uygulanmıyor bu işin. Süre gösteren kırmızı ışıklar var, kırmızı ya geçmeden önce yanıp sönen yeşil ışıklar var, öne sarı sonra kırmızı yananlar var.

Kırmızı ışıktan yandıktan sonra geçersen her türlü cezalık durum olur. Bunun saniyesi 3ü 5i yok.

Birçok trafik ışığında mobese kullanılıyor ama ceza yazan kamera az sayıda.

Arkandan gelen aracın kırmızıda duramama ihtimali ile, karşı şeritten yeşili beklemeden çıkış yapacak araç ihtimali aynı.

Yani kırmızıda geçerek güvenli bir iş yapmıyorsun.

Motosikleti
D400
Sarı yandığında durabilecek kadar yavaş gidiyorum, ama her bir ışığa yaklaştığımda hızımı 30'a da düşürmüyorum orası öyle. Düşürenine de denk gelmedim. Peki şunu da merak ediyorum hocam, EDS olmayan şehir içi bölgelerinde kırmızı ışık cezası nasıl veriliyor? Küçük şehirlerde EDS olmayabiliyor ama şehrin içini 7/24 kaydeden kameralar olabiliyor. Oradan bakıp mı yazıyorlar, yoksa polis görmediği sürece serbest mi oluyor?
Dolmuşçuların sanki yeşil yanar gibi kafalarına göre kırmızıda geçtiklerine çok şahit oluyorum da.

suclama amaclı yazmadım bu arada, bir üst mesajımda bence gectıgımı yazdım yanls anlasılmasın. zaten böyle bir durumda arkadakinin seni biçme olasılıgı varsa geçip gitmek daha mantıklı.

EDS, Polis ve mobese dışında bir yazma yöntemi yok otomatik yazılmıyor. Şikayet üzerinde kameralar incelenip ceza yazılabilir fakat bildiğim kadarıyla özellikle kavşak benzeri noktalarda cogunlukla bunlar var.

suclama amaclı yazmadım bu arada, bir üst mesajımda bence gectıgımı yazdım yanls anlasılmasın. zaten böyle bir durumda arkadakinin seni biçme olasılıgı varsa geçip gitmek daha mantıklı.

EDS, Polis ve mobese dışında bir yazma yöntemi yok otomatik yazılmıyor. Şikayet üzerinde kameralar incelenip ceza yazılabilir fakat bildiğim kadarıyla özellikle kavşak benzeri noktalarda cogunlukla bunlar var.
Estağfurullah, kimsenin kötülük olsun diye sarıda, kırmızıda dur diyeceğini düşünmüyorum. Cümlelerinizde haklısınız.
Teşekkür ederim cevap veren herkese.

Eds patlatırsa zaten bir şey yapamazsın.
Diğeri de mantıken sarı da duramıyorsan hızlısın tabi parametre nasıl işler bilinmez.
Ama şehir içinde sarı yandığında duramıyorsan hızlısındır.
Hepimizin geçtiği olmuştur yargılama amaçlı değil yazdıklarım.

Motosikleti
Kymco Downtown350i/Dominar 400/Suzuki GSX-8S
Bu ülkede tek bir ışığa hassasiyet var, oda yeşil arkadaş anlamıyorum bir taraflarından matrix'e bağlıdır bu insanlar, yeşil yanması ile kornaya basması arasında zaman farkı yok.

1. kardeşim zaten senin şehir içindeki hızın 50. ne eds'sinden bahsediyorsun? eds olmayınca kafana göre takılabileceğini düşünerek mi motor sürüyorsun?
2. günümüzde birçok şehirde yoğun trafik olduğu için istesen de basamıyorsun zaten. eğer basıyorsan da sen iflah olmaz bir apaçisindir.
3. ışığın olduğunu bildiğine göre millet yavaşlamıyor o zaman ben de köklerim gibi saçma sapan bir kendini haklı çıkartma pozisyonuna düşmen cezayı ne kadar çok hak ettiğinin göstergesi.
4. sen ışıkları fark ettiğinde yavaşlarsan zaten arkandaki sürücü de (öküz değilse ki öküz de olabilir) yavaşlayacaktır. mal mı bu adam, sen yavaşlayınca üstünden mi geçecek?

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
ileride ışık gördüğümde tam ben yaklaşırken kırmızı yanarsa diye yavaşlıyorum bir yandan da ben durursam arkadan gelen çarpmasın diye yolun neresine yanaşayım da arkadan gelen şarpmasın onu kolluyorum. Malesef arabalar arkadan çarpmasın diye böyle ilave şeylerle de uğraşıyoruz.
Yaşadğım yerde 3-4 yerde ışık var onlar da kırmızı yanınca en az 90 saniye yanıyor diye arabalar sarı ışıkta daha çok gazlıyorlar, yolun ortasında kalmamaya dikkat ediyorum bu yüzden yoksa ezip geçecekler.

Ged

Motosikleti
Forza 250, Tiger Sport 660
Bu ülkede tek bir ışığa hassasiyet var, oda yeşil arkadaş anlamıyorum bir taraflarından matrix'e bağlıdır bu insanlar, yeşil yanması ile kornaya basması arasında zaman farkı yok.
Ayni guzergahi surekli kullaniyorsan bir sure sonra isiklarin ritmini ogreniyorsun. Akilli kavsaklarda da diger yerlere kirmizi yandiktan bir kac saniye sonra diger tarafa yesil yaniyor. Bizim millet isine gelince detayci😂
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

1. kardeşim zaten senin şehir içindeki hızın 50. ne eds'sinden bahsediyorsun? eds olmayınca kafana göre takılabileceğini düşünerek mi motor sürüyorsun?
2. günümüzde birçok şehirde yoğun trafik olduğu için istesen de basamıyorsun zaten. eğer basıyorsan da sen iflah olmaz bir apaçisindir.
3. ışığın olduğunu bildiğine göre millet yavaşlamıyor o zaman ben de köklerim gibi saçma sapan bir kendini haklı çıkartma pozisyonuna düşmen cezayı ne kadar çok hak ettiğinin göstergesi.
4. sen ışıkları fark ettiğinde yavaşlarsan zaten arkandaki sürücü de (öküz değilse ki öküz de olabilir) yavaşlayacaktır. mal mı bu adam, sen yavaşlayınca üstünden mi geçecek?
Arkadas ilk basta kuralsizligi savunuyormus gibi olabilir ama gercek hayatta senin yazdiklarinin cogu tutmuyor. Ne yazik ki kimsenin hiz limitine uymadigi bir yerde akis hizindan yavas gitmek de hizli gitmek kadar tehlikelidir. Ayrica arkadakinin her zaman okuz oldugunu varsayarak kullanmalisin ki ister motorda ister arabada kendini koruyabilesin.
18 senedir istanbulda araba suruyorum, tek kazam var, o da iki seritli yolda arkamdaki en yakin aracin 200 mt geride oldugu durumda sola sinyal verip sagimda arac gececek kadar yer birakmama ragmen bana arkadan carpilmasidir. Surucu yola degil yolun kenarindaki kazaya bakiyormus. O kadar mesafe birakmam bile ise yaramadi.
Bence mumkun mertebe kurallara uymak gerekli, cunku o kurallarin bir mantigi var ve fizik kurallarina uygunlar. Ama baktim birinin ya da birilerinin olusturdugu risk benim kurala uymamamin acacagi problemden buyukse gotuckurtarmak icin kurala da uymayabilirim. Tabi oncelik kurallara uymak.

Son düzenleme:
Motosikleti
D400
Oyle mi yazmisim🙄 amacim o degildi

yok hocam genel yazdım =)

çünkü arkadaş net olarak kurallara uydugunu ama kurala uyacam diye de arkadan gelen aracın arkasında kalmak istemediğini belirtmiş, bence mantıklı bir yaklaşım.

Çünkü arkadaki aracı aynadan gördüğümüzde bazen duramayacağını anlıyorsunuz da sağa sola kacacak noktanız yok ise kırmızı yandıktan 2-3 saniye sonra bile gecmek zorunda kalıyoruz.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Benim yazdığım agresif anlaşıldıysa yanlış ifade etmişim.
Arbalar kurallara uymuyor, onlardan kaçıp kendimizi güvenceye almamız birinci öncelik, ama bu yüzden biz d ekuralları çiğneyelim diyemem o zaman daha büyük tehlikeye girebiliriz, yani mesele gelecek ceza da değil. Işıkla konusuna gelirsek ışık olan yere daha çok yaklaşmadan sonraki hamleleri düşünmeye başlamak, arkadan gelen üzerime çıkar mı çıkmaz mı trafik ne halde düşünüp mesela çok zorda kalınacaksa sağ şeride geçip ışıkların dibinde sağdaki boşlukta durabilecek şekilde gitmek bu da ışıklara gelmeden 300-500 metre öncesinde karar verilen bir şey zaten, oldu da kırmızı yanmazsa devam edip hızlanılır.

Motosikleti
Yamaha XSR700
3 saniye kuralı yere düşen yemekler içindir. Yere düşen yemeği 3 saniye içinde yemek, kırmızı yandığı 3 saniye içinde geçmekten daha güvenli. Birisinde en kötü ihtimalle hasta olursun, serum yer düzelirsin. Dİğerinde ölürsün, hatta sakat kalabilirsin. Evet ölmek, sakat kalmaktan daha kolay.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar