Blackeagletr
"Merhaba,
Buraya öğrenci olarak motor getirmek için yapman gerekenleri yazıyorum.
Pasaport gerekiyor.
Türkiyeden motorunla Taşucundan çıkışını yapıyorsun, yanlış hatırlamıyorsam 34 TL gibi bir vergi ödüyorsun ilk olarak. Sonra pasaportundan motorun ve kendi çıkışını yaptırıyorsun.
100 TL Motor + 1 kişi parası ödüyorsun arabalı feribota.
Girne limana iniyorsun. Motoru köşeye bırakıp gelen yolcu kısmından kendinin girişini yapıyorsun. Aman ha yanında öğrenci belgen olsun ! kimlik kabul etmiyorlar yoksa girişini yapamazsın motorun öğrenci belgeni getirene kadar orada kalır. Sonra giriş yaptıktan sonra sol kısmında gümrük memurları var oraya gidiyorsun pasaport ve öğrenci belgenle oradan motorun Kıbrısa girişini onaylıyorlar ve sana sarı bir kağıt veriyorlar. Sonra diyorlar ki 1 ay içinde muhaceret yaptırıp ehliyetini KKTC ehliyetine çevirtmen lazım.
Sonra muhaceret denen Türkçesi konaklama izni diyebileceğimiz zımbırtıyı yaptırmak gerekiyor. Bunun için okulun öğrenci işlerine gidip muhaceret formu alıyorsun
Muhaceret formunun altında gereken şeyler yazıyor. Öğrenci belgesi, 2 tane pul, okulda ilk senense sağlık raporu, muhaceret vergisi yatırdığına dair makbuz 83 TL idi geçen sene. vs birkaç hatırlamadığım benzeri şey daha.
Hepsini tamamlayıp pasaportunla birlikte okula veriyorsun. Okul 3 4 gün max 1 hafta içinde muhaceret yaptırıp sana pasaportunu veriyor.
Sıra geldi ehliyeti çevirtmeye.
Lefkoşadaki Türkiye elçiliğine gidiyorsun ehliyetinle birlikte. Çevirtmek için Türkiye ehliyetinin gerçek olduğuna dair onay alıyorsun bir kağıda damga vurup veriyorlar sana.
O kağıt yanlış hatırlamıyorsam 4 resim ve pasaportunla birlikte Lefkoşadaki ehliyet dairesine gidiyorsun. Ehliyetini çevirttiriyorsun. 2 yıllığı 176 TL idi ben aldığımda.
Tamam ehliyetini de aldın ! Sıra geldi KKTC MTV si yatırmaya Bunun fiyatı hakkında bilgim yok çünkü yatırmadım. Türkiyede MTV ni yatırdıysan o makbuzu gösterdiğinde 6 ay ödemiyorsun. Yani 6 ay sonra ödeyeceksin. Ve sarı kağıdının arkasına mühür vurup yolluyorlar. İşlemler bitti.
Açıkçası ben aşırı zahmetli ve gereksiz buluyorum bu yüzden motor getiresim hiç gelmiyor.
Ek olarak unuttuğum birşey, sarı kağıdı aldıktan sonra trafik sigortası yaptırıyorsun, tırnaksızlar çok pahalıya yapıyor, dışarda 1 yıllığı 150 TL iken gümrük çıkışında 3 aylığı 150 TL ye yaptırıyorsun. Okay saolsun biz motoru çıkarana kadar ruhsatı vermiştik demir parmaklıklardan memurlar da göz yummuştu 1 yıllık yaptırıp gelmişti tanıdık sigortacıdan öyle çıkmıştık. Biraz sakat iş, bilmiyorum riske değermi Kısacası masraflarına +150 TL ekle."
kaynak:
http://www.motosiklet.net/forum/mt-il-gruplari/22838-[kktc-mt]-77.html