ya sorun kısmen ağırlık ama esas noktayı bir forumda yazmıştım. Özetle yandan etkileyen rüzgarın oluşturduğıu öteleme kuvvetine karşılık verebilecek tek kuvvetimiz olan sürtünmenin oluşturacağı lastik ve üstündeki kişi ağırlığı ki bilindiği üzere mevcut lastik bir işe yaramamakla birlikte tehlikeli sert kauçuğa sahip olduğundan sürtünme katsayısı düşük olmasından dolayı ıslak zeminde tutabilen kısmen yumuşak sağlam kaliteli lastik ile kullanılması durumunda sürtünme kuvvetinin artacağından savrulmaların daha az olacağını düşünmekteyim.lucas' Alıntı:Ruzgar her motosikLetcinin ve motorun du$manLarindan biri oLsa gerek.... Daha oncede yazmi$tim.. SL'de iki ki$i oLsanizda ruzgarda pek ba$ariLi degiL.. Bende Erdek'e giderken gidonLa cok sava$ verdim, ama ben gaLip ciktim neticedeEn sag $eritte giderken motor sanki yerden havaLanip kendiLiginden soL $eride gectiginde hizimi hemen 80'e faLan du$urmu$tum.. Sanki birisi resmen motoru kaLdirip beni en soL $eride birakivermi$ti.. Zaten 134 Kg oLan bir motordan da ruzgar konusunda ba$ariLi oLmasini bekLemek dogru oLmaz.. Race'Lerde cok agir degiL agirLik iLe aLakasi yokdiyenLer cikabiLeceginden onLarin ruzgara gore tasarLandigini hatirLatarak susuyorum yine
![]()
Bilmem anlatabildim mi :queen: :bounce:
Köprüden scooterla geçme konulu yazıya cevabım
"
Ukalalık olarak görmezseniz özellikle aerodinamik açıdan olayı biraz açıklamak isterim. Etki tepki ilkesine göre bir kuvvete karşılık başka bir kuvvet oluşmaz ise bu noktada kuvvet yönünde bir evmelenme söz konusudur buda F=M*A olarak açarsak A=F/M dir. Şimdi buna göre motosikletin beygir gücü önemsiz bir etkendir. Önemli olan rüzgarın yaratacağı F e karşılık sizin oluşturacağınız F olmalı bunu nasıl sağlayabilirsiniz?
En önemli kaynağınız sürtünmeden oluşacak kuvvettir buda yol ve lastiğinizin yüzey alanı ile lastiğiniz + yolun sürtünme katsayısına göre değişir. Bir başka yol ise rüzgarın yönünde oluşan F kuvvetinin oluşturacağı ivmelenme ile doğrultunuzun hipotenüsünün yani gitmek istediğiniz yönle uyuşması bunun içinde rüzgar sağınızdan geliyorsa sağa doğru gitmeye çalışmaktır.Fakat rüzgar kuvveti sürekli gelen bir kuvvet olmadığı gibi düzensiz olması nedeniytle bu yol sizi akşam haberlerine konu yapabilir. ilk duruma düşersek rüzgarın neye bağlı olarak size kuvvet uyguladığına. Sizin+ motorunuzun yan profil kesit alanı ile mevcut şeklinize göre değişir. Ama scooter ile kendinizi bir küt cisim olarak kabul edebilirsiniz.
Bütün değerler sizin maximum seviyede sürtünme yaratmanıza bağlı.
Sonuç olarak rüzgara karşı direnciniz iki şeye bağlı
1-Toplam ağırlığınıza
2- Lastik + yol sürtünme katsayılarına.
Sonuç olarak karşıdan karşıya geçerken ağır olmaya ve yolun+ lastiğinizin sürtünme katsayısının artmış olmasına dikkat edilmesi gerekir
"