kazada tamamen mi hatalıyım?

Kazaya karışan iki araçtan bir tanesi kurallara uymuş olsaydı bu kaza olmayacaktı. Haklı olup olmamak neyi değiştirecek? Bu kaza vesilesiyle kurallara uyarak daha dikkatli kullanacaksan dersini almış olursun. Başka da haklı haksız durumlarına girip vicdan muhakemesi yapmaya bence pek gerek yok. Karşı tarafa sorsan motor hatalıydı tramvay yolundan geliyordu der. Sen de araba hatalı dönülmemesi gereken yerden dönüyordu dersin.

Başlık olarak "kazada tamamen mi hatalıyım?" dediğin için bunları yazdım ve eminim ki şimdi kızıp atıp tutacaksın. Ama asıl hatalı trafik kurallarının neden konulduğunu vatandaşına anlatamayan/eğitemeyen, gerekli cezaları uygulamayan ve bunların sonucu olarak herkesin her şeyi yapmada kendinde hak gören vatandaşlar yetiştiren, başta eğitimciler olmak üzere yetkili mercilerdir.

Motosikleti
BMW 1250 GS ADV
Dün yaptığım kazada bugün kendimi daha da derin sorguladım ve kendime şu soruyu sordum : "ben tramvay yolundan giderken dönüş olan her yerde yavaşlar ve yol veririm, o an ne oldu da neden hızlıydım ki?".

Ardından haritalara girdim ve aracın hatalı dönüş yaptığını fark ettim.

Siyah ok dönen araç, diğer ok da ben geliyorum. Araç u dönüşü atıyordu sanırım çünkü gittiği yerde refuj var ve sola dönecek olan kişiler sola dönüş ışığının da ötesinden ileriden dönüyor. Ben kaza tutanağına "dönüş yapan araca duramayip çarptım" şeklinde net olmayan bir şey yazmıştım kamerayı izlerler herhalde acaba tespit edilip ona da kusur yazilir mi? Veya ben %100 kusurlu çıkarsam sonrasında itiraz edebilir miyim?
Dün trafik polisi arkadaşıma sordum senin olayı. Verdiği cevap şu oldu;

Böyle durumlarda ne "yapılsaydı kaza olmazdı" şeklinde düşünüyoruz. Orada motosikletli tramvay yolunda olsa bile sağdaki araç kontrolsüz dönüşü yapmasa idi kaza olmazdı. Motosikletlinin girdiği tramvay yolunda geçmekte olan bir tramvay olsa motosikletli de suçluydu. Fakat tramvay geçmediği için orası bizxe göre normal bir karayolu olarak değerlendiriliyor. Motosikletliye kusur yazılmaması doğru olur dedi.

Tartışılır fakat direkt trafik polisinden aldığım cevap bu, doğru veya yanlış. Yani tramvay yolunda olduğun için % de bilmem kaç kusur mecbur sana yazılacak gibi bir durum yok. Belki başka bir trafik polisi farklı mı yorumlar bilmiyorum.

Motosikleti
Voge 250RR

Böyle durumlarda ne "yapılsaydı kaza olmazdı" şeklinde düşünüyoruz. Orada motosikletli tramvay yolunda olsa bile sağdaki araç kontrolsüz dönüşü yapmasa idi kaza olmazdı. Motosikletlinin girdiği tramvay yolunda geçmekte olan bir tramvay olsa motosikletli de suçluydu. Fakat tramvay geçmediği için orası bizxe göre normal bir karayolu olarak değerlendiriliyor. Motosikletliye kusur yazılmaması doğru olur dedi.

Tartışılır fakat direkt trafik polisinden aldığım cevap bu, doğru veya yanlış. Yani tramvay yolunda olduğun için % de bilmem kaç kusur mecbur sana yazılacak gibi bir durum yok. Belki başka bir trafik polisi farklı mı yorumlar bilmiyorum.
Tramvay geçmediği için karayolu sayılır konusunu bilmiyordum, ben %50 - %50 paylaşılır diye düşünmüştüm tek kusurum tramvay yolundan gitmek o hem tramvay yoluna giriyor hem de yasaklı u dönüşü yapıyor üstüne aynasına bile bakmıyor.

Hala bir geribildirim almadım sigortadan kazaya dair, evime kaza raporu falan da gelmedi bilmiyorum. Ama banka aracı olduğu için tutanağı işlemek zorunda olduklarını söylemişlerdi.

Ayrıca %50 kusur sıkıntı değil benim için ben motorumda yapılacak ne varsa kendi cebimden yaptırdım

Benim bu kazada emin olamadığım şey bilirkişinin dönüşün ileriden olduğunu idrak edememe ihtimaliydi aslında, o yüzden araç hatalı dönüş yapıyor olarak işlenmez ve tüm kusur bana yazılabilir. Her gün halen oradan tramvay yolundan gidiyorum ve yanlış hatırlamadığıma emin oluyorum dönüş yapılan yerle benim çarpıştığım yerin arasında çok mesafe var ve adam aracı 90 derece tamamen döndürmüştü. Kazanın etkisiyle u dönüşü yapıyor olma ihtimali aklıma gelmedi çünkü orada da tramvay yolundan gittiğim için direkt kendimi kusurlu görmüştüm.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Abi bir de 5 gün geçmiş ben bir ara sigorta şirketini arayıp soracağım da, 5 gün içinde bildirilmesi gerekiyor acaba bildirmemiş olabilirler mi geçerliliğini yitirir mi kaza? Veya bildirseler bile benim çok sonradan mı haberim oluyor .

Son düzenleme:
Tramvay geçmediği için karayolu sayılır konusunu bilmiyordum, ben %50 - %50 paylaşılır diye düşünmüştüm tek kusurum tramvay yolundan gitmek o hem tramvay yoluna giriyor hem de yasaklı u dönüşü yapıyor üstüne aynasına bile bakmıyor.

Hala bir geribildirim almadım sigortadan kazaya dair, evime kaza raporu falan da gelmedi bilmiyorum. Ama banka aracı olduğu için tutanağı işlemek zorunda olduklarını söylemişlerdi.

Ayrıca %50 kusur sıkıntı değil benim için ben motorumda yapılacak ne varsa kendi cebimden yaptırdım

Benim bu kazada emin olamadığım şey bilirkişinin dönüşün ileriden olduğunu idrak edememe ihtimaliydi aslında, o yüzden araç hatalı dönüş yapıyor olarak işlenmez ve tüm kusur bana yazılabilir. Her gün halen oradan tramvay yolundan gidiyorum ve yanlış hatırlamadığıma emin oluyorum dönüş yapılan yerle benim çarpıştığım yerin arasında çok mesafe var ve adam aracı 90 derece tamamen döndürmüştü. Kazanın etkisiyle u dönüşü yapıyor olma ihtimali aklıma gelmedi çünkü orada da tramvay yolundan gittiğim için direkt kendimi kusurlu görmüştüm.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Abi bir de 5 gün geçmiş ben bir ara sigorta şirketini arayıp soracağım da, 5 gün içinde bildirilmesi gerekiyor acaba bildirmemiş olabilirler mi geçerliliğini yitirir mi kaza? Veya bildirseler bile benim çok sonradan mı haberim oluyor .
Kendi bildiğim ve duyduğum şekilde cevaplıyacağım yanlışlıklar olabilir. Bu bulunduğunuz İlin trafik yönetmeliğine göre değişir kullandığınız yol ortak kullanım olarak belirlenmişe (trafik levhalarıyla) araçlar orayı tramvay geçmediği sürece kullanabilir İzmit için böyle İstanbul için farklı bu yüzden çoğu trafik polisinin kesin bir cevabı olmayabilir eğer bu kural böyleyse siz haklısınız çünkü orası da ortak yani diğer taşıtlarda tramvay geçmediği sürece kullanabilir ama orada trafik levhalarıyla belirtilmemişse %50 eşit kusur olarak görülür öbür türlü siz haklı olursunuz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar