dostum diğer topicte de belirttim ama burada detaylı gördüm kaza haberini şimdi.. büyük geçmiş olsun tekrar. ciddi bir hasar olmadan atlatmanıza çok sevindim.
belki yeri ve konusu henüz değil ama nexusla 50kmde frenleyerek kaymanızaysa açıkçası şaşırdım. çünkü birebir aynı pozisyonla en az 2-3 kez ben de karşı karşıya kaldım hem de daha yüksek hızlarda, ve kız aradaşım da arkamdayken..
benim önceki motorun frenleri ön fren abs tek disk arka kampanaydı ve onunla baya iyi fren deneyimi ve öğrenme aşaması yaşadım, ani duruşlarda keskin fren yerine daha iyi alternatifler geliştirebiliyorsun.
nexusun frenlerse brembo[bmw motosikletlerde ve araçlarında, mercedes araçlarda ve yarış motosikletlerinde kullanılan çok kaliteli bir fren sistemi bunlar]. bana kalırsa absden 10 kat iyi. nedenini sorarsan:
> nexusun fren sistemi; sol frene baskı yapıldığında arka disk ve ön sol diske, sağ frene baskı yapıldığındaysa ön sağ diski sıkıyor.
bu da virajlar haricinde fren yapmak gerektiğinde çift freni de rahatlıkla basınçlı kullanabilmek demek.
yani nexusla ani duruşlar için tek fren sistemine asıldığınızda öncelikle ön teker tek disk sıkıldığından dolayı yatmaya başlar, çift tam asılmadaysa motor gövdeyle beraber yatar. eğer ortada dönüş veya viraj yoksa sorunsuz ani frenleme için çift frene tam kuvvet yerine %80 baskı tavsiye ederim. bu zaten çok hızlı bir yavaşlama sağlıyor, hala yetmiyorsa kaza mesafesine kısa süre kala tam baskı yapılabilir ki motor 20 kmnin altında denge kaybetmez sadece tekerlekler kitlenerek sabit kayar diye tahmin ediyorum.
ben ilk muhtemel kazayı atlatmamda mekan ve hız farklı olmak üzere kalan herşey aynı pozisyonu yaşadım.
- otobüs yerine en sol şeritten en sağa hızlı bir yanaşma gayretindeki manyak bir renault düşün. mekan olaraksa bostancı yerine bakırköy. hızımız da 60-65 civarıydı, araçla aramızda 7-8 mt mesafe vardı bu olay olurken.
kurtulmak için çift fren %80 asıldım, yetmedi pompaladım sonra tekrar çift fren asıldım.
şerefsizin aracından da farkedileceği üzere, nedense özellikle bu renault, skoda, şahin vs sahipleri özellikle manyak oluyorlar. normalde uzak dururum o gün farketmemişim. hele özel halk otobüsü, sarı dolmuşlar, taksiler vesaire aman diyorum kaçın bunlardan. ne hıza girin, ne sollayın ben gördüğüm an yeminle ya uzuyorum kaçıyorum ya da sağdan 30kmye düşüyorum onlar geçip gidene kadar.. tam bir katil hepsi
diğer bir nexus sahibi benerkan da frenleme yaparken benzeri bir kaza yaşadı diye hatırlıyorum. demem o ki, benim deneyimlerime göre nexusun fren sistemi bu yaşananlara sebep olmaktan daha iyi aslında.
tekrar çok geçmiş olsun çok üzüldüm, en kısa sürede atlatırsın inşallah gene aramızda görmek istiyoruz sizi [ayrıca daha deneyimli bir nexus kullanıcısı olduğun için sana sormak istediğim bir sürü soru var =)], inşallah bu olay sizi motosikletten soğutmaz...
mahkeme zamanı da mutlaka haber et, herifi dövmeyeceksek de olayı toplumsal boyuta taşıyıp sesimizi duyuralım =))