Kawasaki ZX6R Geri Çağırma (2024-2025)

Henüz resmi olarak bir geri çağırma kampanyası duyurulmadığı için hangi üretimleri kapsadığı vb. bilgiler tam olarak bulunmamakla birlikte, ZX6R gamındaki tüm ürünleri kapsadığı düşünülüyor. ABD'deki bayilere ZX6R satışlarını durdurmaları bilgisi gönderildi.

Türkiye'de Z-Moto bu işleri nasıl yönetiyor bilmiyorum ancak tam bilgileri içeren resmi kampanya duyurulmayana kadar ZX6R sahiplerinin motorlarını sürmemesinde fayda var.

Yaşanan problem krank mili burcunun sıkışması/kırılması/fırlaması olarak belirtilmiş. Bunun sonucunda da arka teker kilitlenerek tehlikeli bir durum oluşturabiliyor. Henüz resmi açıklama olmadığı için yine duyum, ancak 10bin km altındaki motorları kesinlikle sürmeyin, 10bin km üstü olduysa muhtemelen sorun görülmüyor ancak recall'u bekleyin deniyor. Yine dolanan bir iddia 30bin motoru kapsadığı yönünde.
Avrupa'da bir kaç kişi bayileri ile iletişime geçmiş "ABD pazarındaki motorlar farklı" diye yanıt almışlar ama gerçekten böyle midir bilinmiyor. Yine resmi açıklamayı beklemek gerek. Ancak Avrupa'da bir satış yasağı uygulaması yapılmadı.

Bu arada recall yayınlanmadığı için de şasi numarasıyla yapılan kontrollerde de şu an herhangi bir problem çıkmıyor. Buradan kontrol edip bir şey yokmuş diye düşünmemekte fayda var.

stop-sale-issued-on-24-and-25-zx6r-recall-likely-v0-3lhwwlj9855f1.jpeg

Motosikleti
D400
Bajaj Kingdom is coming.

Bak adamlara kronik sorunları var çağırmıyor bile napıyosanız yapın diyor :D

10.000 km üstü olayı garip, bu km ye kadar bozulmadıysa bozulmaz artık mı deniliyor😄

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Görsün millet japonu..... @Burak Kara

yaaa kawa zaten japonun mercrdesi olduğundan dayanıklılık ve sorunsuzluk diğer japonlar kadar iyi değil.

şaka bi yana recall olur ya. sorun yok bence de z moto falan bu işleri yonetebilecek mi :)

honda, yamaha, bmw derim azizimmm. gerisi macera

10.000 km üstü olayı garip, bu km ye kadar bozulmadıysa bozulmaz artık mı deniliyor😄

Çok büyük ihtimalle öyle =)
Absürt de bir yaklaşım değil aslında, 10k km öncesinde kırılmışsa örneklerin çoğu, anlamlı oluyor.

2024 model 45bin km'de ayı gibi gazlıyorum piste çıkıyorum tık yok diyen de var.
Bu genel bir durum ise muhtemelen belirli bir parti üründe metalürjik bir hata var.

Aşağıdaki kırmızı arkadaşlar, 1-5 numaralı burçlar.

zx6r.jpg

Motosikleti
Ns200 15"
Çok büyük ihtimalle öyle =)
Absürt de bir yaklaşım değil aslında, 10k km öncesinde kırılmışsa örneklerin çoğu, anlamlı oluyor.

2024 model 45bin km'de ayı gibi gazlıyorum piste çıkıyorum tık yok diyen de var.
Bu genel bir durum ise muhtemelen belirli bir parti üründe metalürjik bir hata var.

Aşağıdaki kırmızı arkadaşlar, 1-5 numaralı burçlar.

zx6r.jpg
Krank ana yatakları değilmi bunlar? Ana yatak kırılacak kadar sıkıntılıysa ve bu problem giderken gerçekleşirse karteri bile kullanılmaz hale getirebilir.

Bu durum komple motorun kitlenmesine yol açabilir.

Krank ana yatakları değilmi bunlar? Ana yatak kırılacak kadar sıkıntılıysa ve bu problem giderken gerçekleşirse karteri bile kullanılmaz hale getirebilir.

Bu durum komple motorun kitlenmesine yol açabilir.

Türkçemin kıt olduğu ortaya çıkıyor yine =)) abi bushing demiş adamlar. 1 ve 5 numaralı olanlarda problem var deniyor. uçlardaki burçlar sanırım.

bir tane servis iş emri gibi fotoğraf vardı bulamadım, bütün motor komple yapılmış gibi görünüyordu. Olay aslında büyükçene bir şeye yol açıyor yani haklısın.

Motosikleti
Ns200 15"
Türkçemin kıt olduğu ortaya çıkıyor yine =)) abi bushing demiş adamlar. 1 ve 5 numaralı olanlarda problem var deniyor. uçlardaki burçlar sanırım.

bir tane servis iş emri gibi fotoğraf vardı bulamadım, bütün motor komple yapılmış gibi görünüyordu. Olay aslında büyükçene bir şeye yol açıyor yani haklısın.
Acaba bu olay yanlış yatak kullanımından ötürü mü, bilindiği üzere motosiklet yatakları arabalar gibi standart olmayıp her yatak farklı olabiliyor. Mesela 1 ve 5 numaralı yataklar yeşil renk kullanılması gerekirken kırmızı renk yatak montajlanmışsa böyle bir problem olabilir. Buna önem verilmeyen yataklar kısa sürede patlar ve sıkıntı açar.

Aklıma gelen bir başka durumda üretilen yataklar yeteri kadar sağlamlıkta değiller.

Bearing kelimeside yatak manasında kullanılıyor, bunuda ekleyim. :)

Acaba bu olay yanlış yatak kullanımından ötürü mü, bilindiği üzere motosiklet yatakları arabalar gibi standart olmayıp her yatak farklı olabiliyor. Mesela 1 ve 5 numaralı yataklar yeşil renk kullanılması gerekirken kırmızı renk yatak montajlanmışsa böyle bir problem olabilir. Buna önem verilmeyen yataklar kısa sürede patlar ve sıkıntı açar.

Aklıma gelen bir başka durumda üretilen yataklar yeteri kadar sağlamlıkta değiller.

Bearing kelimeside yatak manasında kullanılıyor, bunuda ekleyim. :)

İşte bearing değil bushing dedikleri için benim kafa yandı orada =) Ortada ana yatak, yanlarda burç mu kullanmışlar.

zx6 bloğu yeni bir tasarım değil bildiğim kadarıyla. yine insanların yorumları bu, çançinçon malzeme kullandılar da o mu patladı diyenler var ama tabii full dedikodu yani.

Motosikleti
Ns200 15"
İşte bearing değil bushing dedikleri için benim kafa yandı orada =) Ortada ana yatak, yanlarda burç mu kullanmışlar.

zx6 bloğu yeni bir tasarım değil bildiğim kadarıyla. yine insanların yorumları bu, çançinçon malzeme kullandılar da o mu patladı diyenler var ama tabii full dedikodu yani.
Keşke hep böyle dedikodular çıksada ortam şenlense.

2025-2025 KAWASAKI NINJA ZX-6R
Apr 18, 2024 - Jun 28, 2025
9983 motosiklet

2024-2024 KAWASAKI NINJA ZX-6R
Apr 03, 2023 - Jun 05, 2024
7809 motosiklet

ABD'de yayınlanan geri çağırmaya göre VIN vs ayırmadan söylenen tarih aralığındaki tüm üretimler için geçerlidir diyor.

"The bolts holding the crankshaft together in the crank case were over-torqued, and as a result the #5 metal crankshaft bushing can be damaged by improper oil clearance between the crankshaft and the bushing."

ABD'de kullanıcılara "do not ride" mektupları gönderilmiş. Türkiye'de kimseye bir bilgi gitti mi acaba?

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Recall olsa da bizim yetkili servisler tıraş. Anlamazlar, beceremezler, "Abi sen biraz daha sür, bizim de şu yoğunluk bir bitsin, sen kışa kadar idare et" tarzı geçiştirirler. Yıllardır sürdüğüm, sevdiğim markadan soğuttu beni Daytona, Göçmen ve Sabri

Amerikada 2024 Mart ayında yayınlanmış Ninja 500 lerle de ilgili bir geri çağırma var. Debriyaj baskı pimindeki üretim hatasından dolayı kırılma ihtimali varmış.
Bilgim şu yönde; Amerikada bizdeki TSE gibi bir kurum var. Arıza durumlarında incelemeler yaparak firmaların geri çağırma yapması konusunda baskın olan bir kurum ve testlerindeki standartları baya baya yüksek.
Sonuç olarak bu geri çağırmalar avrupa ve asya pazarına yansımıyor.

Yansırsa zaten mevcut Kawasaki servisleri ve Z-Motoyla ayvayı yedik demektir.

Motosikleti
Garajda yatan bir Ninja 650
Bu konuda ZX-6R sürücülerine Z-Moto tarafından "Türkiye'deki serilerde sorun yok" denmiş sanırım. Öyle duydum arkadaştan.

Amerikada 2024 Mart ayında yayınlanmış Ninja 500 lerle de ilgili bir geri çağırma var. Debriyaj baskı pimindeki üretim hatasından dolayı kırılma ihtimali varmış.
Bilgim şu yönde; Amerikada bizdeki TSE gibi bir kurum var. Arıza durumlarında incelemeler yaparak firmaların geri çağırma yapması konusunda baskın olan bir kurum ve testlerindeki standartları baya baya yüksek.
Sonuç olarak bu geri çağırmalar avrupa ve asya pazarına yansımıyor.

Yansırsa zaten mevcut Kawasaki servisleri ve Z-Motoyla ayvayı yedik demektir.

TSE benzeri nasıl bir yapı var tam bilmiyorum ama bu konularda zurnanın zırt dediği yer NHTSA (national highway traffic safety administration)
Bu adamlar bu işlerin yayınlanması ve uygulanması konusunda yetkili merci. Bir marka geri çağırma yaptığı zaman duyuru nhtsa tarafından da yayınlanıyor, orada arşivleniyor tüm kayıtlar.
Avrupa Asya pazarlarına yansımıyor demek doğru olmaz. Dört Japon zaten yeterince büyük firmalar, onlar bir recall yayınladıkları zaman bunu NHTSA'dan bağımsız kendileri de diğer ülkelerde yayınlıyorlar. UK'nin de benzer bir sistemi var, orada yayınlanmış mı bakmadım henüz.

Türkiye'de maalesef markalar bunu iplemiyorlar. Yamaha eh bir çıtır daha en azından recall yayınlanınca bıdı bıdı etmeyi kesip işlemleri yapıyor. Honda'da falan allah düşmanımın başına vermesin...

*

Problemin sebebi muhtemelen bir partideki metalurjik hatadır dedik ama şu an yapılan resmi açıklama yukarıdaki mesaja eklediğim over-torque konusu. Bağzı motorlarda fazla torkla sıkıldı o yüzden patlıyor olarak özetlenmiş konu. 25-26 sayfa bir manuel de inceledim, servislere yapılması gereken işi anlatıyor, orada da parti numarası falan bakılmadan yapılan bir işlem söz konusuydu.
Adamlar MOTORU SÜRMEYİN diye mektup yolluyor, NHTSA sitesinde BU ARACI SÜRMEYİN diye uyarı çıkıyor.. Bizim servis diyor ki burada yok.. hı hı.. Türkiye'de yok demeleri zaten Japonların maşallah Türkiye'ye özel milli marşı olmuş.
Biraz zaman geçince netleşir. Bir ihtimal ABD üretimlerinde bir ayrışma varsa diğer pazarları etkilemiyor olabilir, ama Türkiye'deki "yetkililerin" bunu bilmeden etmeden ezbere cevap verdiklerine kalıbımı basarım...

Recall'un yayınlanması konusunda da gavurda Kawa'ya küfreden vardı. Hayabusa'nın master silindir recall'unda da, Honda'nın 250cc krank mevzusunda da hep iki yıla yaklaşan araştırma > geri çağırma süreleri vardı. Bunlar biraz fazla süreler sanki. Bu ZX6R geri çağırması için henüz olay kronolojisi yayınlanmamış durumda, yayınlanasın bakalım gerçekten uzun mu sürmüş.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar