Bakınız paketlenmiş yiyecek malzemelerinin de üzerinde son kullanma tarihleri(SKT) bulunur. Uygun şartlarda saklanmış bir yiyeceği SKT si 1 gün geçtikten sonra pakedini açıp yerseniz bozulmadığını göreceksiniz.
Peki neden üzerinde SKT var o zaman? Çünkü o tarihten sonra o üründe bozulmalar başlayabilir, üretici hem kendisini hem tüketicisini bu konuda garantiye almak adına optimum tarihi verir.
Kaskla yiyecek ne alaka diyebilirsiniz, yukarıdaki örneği SKT neden gerekli sorusunun cevabı olarak verdim.
Şimdi gelgelim kask mevzusuna. Mühendis olduğum ve branşımla alakalı olduğu için iyi kötü bir malzeme bilgim vardır. Kaskların dış kabuğu sert, dayanıklı ve darbe anında kırılmayacak şekilde dizayn edilir. İç kısmındaki köpük yapı ise tam tersi bir göreve sahiptir. Kaza anında ezilip darbe enerjisini sönümleyerek beyninize gelecek darbenin şiddetini azaltmaya yarar.
Kasklar bekledikçe dış kabuğundan ziyade iç köpükte sorunlar başlar. Çünkü strafor benzeri bu köpük malzeme (EPS) belirli bir yıl sonunda sertleşip, kaza anında ezilerek darbeyi şiddetini azaltamayacak hale
gelebilir.
Kesin 5 yılda bu hale gelir demiyorum bakın dikkat edin, gelebilir diyorum. Sırf bu ihtimaller doğrultusunda kask üreticileri de optimum bir raf süresi belirliyorlar. Rafta 7 yıl 1 ay durmuş kask çöp oldu diyemeyiz ancak artık iç köpüğün görevini yapmama ihtimali baş göstermeye başladı diyebiliriz.
Motosiklet kullanırken hem kafamızı hemde hayatımızı emanet ettiğimiz en önemli ekipman olan kask konusunda bu riske girmeye değer mi?
İşte bu hususta tercih kullanıcıya kalıyor.