Dostum, öyle 5 yıl diye bir şey yok. O bir ortalama, başka bir şey değil. Daha önceki konuya da yazmıştım, buraya da yazıyorum. Hem insanlara teknik bir sürü detay sıralanacağına 5 yıl deyip ortalamayı söylemek daha pratik geliyor, hem de kask üretici-satıcı firmalar bu 5 yıl muhabbetinden fayda sağlıyor, mevzu bu.
Yoksa iyi baktığında, dikkatli kullandığında öyle 5 yılda çöp haline gelmez kask. İçindeki eps nin(köpük) uygun şartta kullanım ömrü zaten sınırsız, yani darbe görmediğinde (darbeden kastım öyle el mesafesinden yere düşürmek değil), aşırı ısı değişimlerine maruz kalmadığında (devamlı 12 saat güneş ışığı, sonraki 12 saat buzdolabında bekletmek gibi şeyler yapılmadığında yani) eps nin sertleşmesi, şekil bozukluğu falan gibi şeyler olmaz. İlk gün nasılsa 30 yıl sonra bile aynı özelliğini korur. (Almanya'da ilk ısı yalıtımı yapılan binalardan birinden 30 yıl sonra çıkarılan eps örneklerinin hala üretim anındaki özelliklerini koruduğu görülmüştür).
Dış kabuğa gelince, bazı markalarda bu kabuk kurşunu bile durduracak özelliklere sahip. Zaten ileri kimya ürünü, insanoğlunun ürettiği doğada en zor çözünen alaşımlar bunlar. Aşırı zorlamalar olmazsa, iyi bakılırsa 15-20 yıl (belki daha bile uzun, bir araştırma olmadığı için bilemiyoruz) stabilitesini korur.
Ama bu iş döner dolaşır gene kullanıma bakar. Sen öyle bir kullanırsın ki 6 ayda haşat edersin, ama öyle bir kullanırsın ki 15 sene sonra bile pırıl pırıl durur. Yani dikkatli kullanılırsa, zamanla yumuşayan yanak pedleri, çok çizilirse vizör, belki çene bağı falan değiştirilerek çok uzun yıllar kullanmak mümkün. Dikkat edin, raf ömrü, son kullanım ömrü mevcut olan her ürünün etiketinde son kullanım tarihi ya da ne kadar süre kullanılabileceği mutlaka yazar. Bu bir kanuni zorunluluktur, kask etiketlerinde ya da üzerinde öyle bir şey var mı?