Arkadaşlar,
Meslekten biri olarak bu konu üzerine azıcık ben de karalıyayım, belki teknik detayları merak edenler olabilir.
Bu iskele bir yüzer iskele yani duba idi. Dolayısı ile çökmedi, Battı (Hatta denizcilikteki tabiri ile Tumba Oldu (Alabora sadece Yan Yatmak demektir...)
Açıklamalarda, Lodos fırtınası yüzünden battı gibib birşeyler demişler, geçiniz bir kalem. Fırtınadan batacak ise gemiler batar zaten, teknik olarak bu iskele bir gemi idi (Hukuken Gemi değildi...). Batarken olanlar: iskelenin bir ya da iki dubası (yüzdürme hacimleri) uzun zamandır su alıyor ama tahliye ediliyordu. Ancak su alması hızlanınca, Büyük Bir Dirayetsizlik, Öngöremezlik ve Cehalet ile suyu boşaltmak için gerekli tedbirler alınmamıştı. İskele trim yaparak bir yana yatınca muhtemelen diğer dubalarında da kasılmadan ve gerilimden doğan yırtılmalar oldu ve su almaya başladılar. Bakımsız olduğu biliniyor. Yan yatınca sahil ile bağlantı ve emniyetini sağlayan O Devasa Zincirler belli bir süre iskeleyi tuttu. Ancak bu zincirler kopabilecek cinsten değil, büyük ihtimalle zicirlerin kilit kısımlarından bağlandığı iskele mapaları aniden koptu. Aniden kopunca, adeta gerili bir lastik gibi duran iskele hızla eğim yaptığı yöne doğru devrilmeye başladı ve yan yatıp kalamadan tam bir takla atarak Tumba Oldu.
Karaya bağlı, her türlü yardımı, teknik desteği aylar günler önce alabilecek bir yüzer ''geminin'' batırılması sadece inanılmaz ihmallerin göstergesi olabilir. Makine dairesi tamamiyle su almış gemileri, hemde denizin ortasında batmaktan kurtardı personelleri defalarca. Ama bizim iskelenin eksiği neydi derseniz: Kaptan!!! Bir geminin Bir Kaptanı olur ve o gereken her şeyi öngörür, rapor eder, planlar. Yani gemiyi yüzdürende kurtaran da batıranda kaptandır. Bizim iskelenin batışında ortalarda bir ''Kaptan'' yok sorumluluğu alacak, ya da tam tersi, mikrofonu uzattığınız her yetkili ayrı bir kaptan!!!
Bu arada şunu ekleyeyim, bugün saat 15 gibi kıyı emniyeti romorkörleri iskeleyi Tuzla tersaneler bölgesine çekiyordu, ben de o sıra bir gemideydim, seyrettim
Bu kaza bir kere daha denizcilikte olan dirayetsizliğimizi gösterdi

ale:
Kaybettiğimiz ekonomik değerler. Bu iskelenin üst yapısına yakın zamanda trilyonlar harcandı yenilenmmesi için. Tam da yenileme sonrası belediyeye devir teslimi yapılacaktı???