OZ.07 O taklama sesi benim tahminim 1)gaz verirken zincir fazla gergin değilse zincir koruma sacına deyiyor olabilir. 2) arka teker rulmanı dağılmış olabilir 3) Arka fren balatan bitmiş ise yada yayı cıkmışta olabilir boşluk tapıp kampanaya vuruyor olabilir. 4)zinciri çok germiş te olabilirsin. 5)Arka dişli arasındaki plastik takozlar kaliteli olmayıp yine boşluk yapmış ta olabilir umarım yardımcı olmuşumdur.
Bir diğer ve önemli olan soruna gelince:
Bugün Antalya'ya geldik, şehrin girişinde trafik ışıklarına yaklaşırken yavaşlayıp debriyajı sıktığımda farkettimki, boşa aldığımda yada debriyaja basıp giderken, (tarif etmeye çalışıcam) sanki piston yada krank dönmeye devam ediyor ve bir yerlere vuruyor gibi ses geliyor :S Ama viteste iken, giderken hiç bir sorun yok. Bunun sebebi ne olabilir? Debriyaj balatası falan geliyor aklıma ama.. Başka bir ihtimal daha geliyor aklıma ama düşünmek bile istemiyorum Rampa yukarı bir kamyonu sollarken hayvanın teki de beni sollamaya çıktı arkamdan, sağdan sola kamyon-ben-araba giderken kamyonun altına girmeyelim diye vitesi 5ten 4e atıp köklemiştim gazı. Ondan dolayı diye korkuyorum..
demişsin ......diğer sorununa gelince benim tahminim sibop horozlarının mili var onun yatakları aşınmış olabilir yada itme çubukları yamulmuş olup boşluk yapıyor olabilir bu ses başka türlü gelmez diye düşünüyorum. Bir de biyel kolu ile piston mili yada piston mili ile piston sarmış da olabilir. Umarım yardımcı olmuşumdur.
Son bir şey daha ekliyeyim ;
Debriyaj balatasının bittiğini anlamanın iki yolu var 1) Ön tekeri düz bir duvara çarpıyormuş gibi tekeri daya motor ılık iken gaz ver motor patinaj yapıyorsa sorun yok 2)motorla birinci viteste kalkarken tam gaz yaptığında bağırıyor ama geç açılıyorsa ve ikinci vitestede aynısı oluyorsa balataların bitmiş demektir.
Arkadaşlar ilginiz ve cevaplarınız için teşekkür ederim. Antalya sıcağı ve gideceğim yerlere hep kalabalık gitmek durumunda kaldığım için o günden beri motora binememiştim. İşleri anca bitirebildim, ustaya bugün götürecektimki, bir bineyim bakayım şu motora dedim aşağı indim. Yağına baktım (boşalmış olmasından korkuyodum) ki yağı var, hatta fazla gibi bile geldi bana. Ama oldukça incelmiş sanki :S kararmış. oysa daha 1000km anca oldu değiştireli.. Evin çevresinde 200 metre kadar, agresif bir kullanımla denedim motoru, ne tak sesi geliyor ne de o boştayken gelen piston sürtme sesi :S Gerçi tak sesi önceden de iki kişiyken geliyordu, bugün gelmemesi geçmiş olduğu anlamına gelmez. Ama sürtme sesinin kaybolmuş olması, sıcaktan ve şehirler arası yolu 40 km de bir 15 dk mola vererek gelmemden kaynaklandığı düşüncesi oluşturdu bende. Yağı ya çok inceldi, yada yeterince pompalanamadı diye düşünüyorum. Sizce böyle birşey mümkün olabilir mi?
Öncelikle zincir gerginliğine usta da baktı, bende baktım normal görünüyor. Lastik takozu orjinali değilmiş bendeki, orjinaliyle değişti. Ama dediğim gibi, 10 km sonra ses tekrar gelmeye başladı. O değişirken arka taraf açıldığında balataya da baktım gayet iyi durumda, zaten yeni değiştirmiştim daha 1000 km falan oldu. Rulman hakkında bi fikrim yok.. Cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim.
---------- Post added at 11:34 ---------- Previous post was at 11:32 ----------
Ben Motordan Anlamam Ama Debriyaj Balatalarında bir sorun olabilir...
---------- Mesajlar birleştirildi - 13:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:43 ----------
Sen bİrden öyle vİtesİ değiştirip gazi kÖkleyİnce balatalar yenmİŞtİr heralde..
Debriyaja Basıkkenmi gazı kökledin oda war
Valla tam olarak, an be an haırlamıyorum ama, her zaman yaptığımdan biraz daha seri bi şekilde vites değiştirdim ve gaz verdim. 5ten 4e attım hızlı bi şekilde, rampa yukarı motor çekmediği ve bi an önce kamyonu sollayıp şeridime geçebilmek için.. Ama balata benimde aklıma yatıyor..
---------- Post added at 11:37 ---------- Previous post was at 11:34 ----------
Bu ses yokuş çıkar pozisyonda geri kaydırırken frene bastığınızda ve hemen ardından ileri giderken gene frene bastığınızda da geliyorsa:arka kampana sabitleyicinin vidası yana ana mil boşluk yapıyordur.Biraz daha sıkmak gerekebilir.
Şu "tak" sesinden bahsediyorsun sanırım: Yalnızca 2 kişi bindiğimde, kalkışta ve vites değiştirip gaz verdiğimde, motor ivmeleniceği sırada geliyor. Yavaşladığımda, gaz kestiğimde yada fren esnasında yok o ses..
---------- Post added at 11:42 ---------- Previous post was at 11:37 ----------
Son bir şey daha ekliyeyim ;
Debriyaj balatasının bittiğini anlamanın iki yolu var 1) Ön tekeri düz bir duvara çarpıyormuş gibi tekeri daya motor ılık iken gaz ver motor patinaj yapıyorsa sorun yok 2)motorla birinci viteste kalkarken tam gaz yaptığında bağırıyor ama geç açılıyorsa ve ikinci vitestede aynısı oluyorsa balataların bitmiş demektir.
1) Ön tekeri duvara dayayamadım, etraftaki duvarlar hep açık renk, güzel boyalı olduğundan :cherry: site yönetimi zaten motoru yok oraya koyma yok buraya koyma sinir ediyor, birde duvarları kirletim papaz olmak istemedim :jocolor:
Ama ön frene asılıp, ağırlığımı öne verip gaz verdiğimde, ön teker kitli halde kayarak öne doğru gidebiliyorum

O konuda problem yok.
Lakin,
2) Dediğin gibi önce bi stop edecekmiş gibi oluyor, gazı az yiyor, sonra biraz bağırıp kendine geliyor ve öne atılıyor. Motorun kalkışta biraz geciktiğinin farkındaydım (özellikle artçı varken) ama bi acelem olmadığından sorun etmiyordum bunu. 2. viteste böle bir yığılma olmuyor pek, gayet atlıyor öne ikinci viteste.
Neyse çok meşgul ettim topiği, hepinize çok teşekkür ediyorum yorumlarınız için. :rendeer: :cat:
Motoru tamirciye götürebilir, sorunun tam olarak neyden kaynakladığını öğrenebilirsem sizede anlatırım yine burdan :cherry: