forumda kıyaslamıslar . bmw nin transalp ten az yaktıgı ortada cunku sebeb enjecsıyon
Enjeksyon + tek silindirli motor diyelim biz ona.
Tek silindirli makineler her daim daha az yakarlar.
---
Cruiser'ı enine boyuna tartışıyoruz gördüğüm kadarıyla. Bende birşeyler eklemek istiyorum.
Cruiser dediğimiz makineler ömürlük makinelerdir. Bu yüzden bir cruiser kullanıcısını yolda bırakmamak adına BASİT olmalıdır. Ne kadar basit; o kadar iyidir..
Karburatörlü, şaftlı, hava soğutmalı...
Evet, eski teknolojiler gibi geliyor kulağa ama işin asıl boyutu bu basitliğin makineleri UZUN ÖMÜRLÜ kılmasıdır.
Olaya enjeksyon, sıvı soğutma sistemi, zincir vb.. girince arıza potansiyeli artar. Ne kadar parça ve teknoloji o kadar arıza potansiyeli demektir.
Harley Davidson makineler onlarca yıldır aynı motor teknolojisini kullanırlar. Bugün 60-70 model harleyler hala 0 alacağınız bir Shadow yada Intruder gibidir, diridir..
Bu yüzden bence Cruiser sınıfında önemli olan uzun ömürdür, basitliktir. Ben yolda kalırsam açar karburatörü temizler yoluma devam ederim. Peki ya o makinenin enjeksyon sisteminde sorun çıkarsa..? Enjeksyonu tornavidaylamı tamir edicez?

Yada yine yolda makinenin sıvı soğutma sistemi bozuldu.. Napıcaz..?
Dragstar yaklaşık 27 senedir aynı teknolojiyle üretiliyor. Hava soğutmalı olması sizi ürkütmesin.. 8 yıldır 2 teker üstündeyim, birkere olsun "benim dragstar uzun yolda şişme yaptı" diyen birini duymadım! Unutmayalımki Harley'lerde hava soğutmalı ve 300-350.000km'de makinesine anahtar değmemiş harleyler var.. :wiinkk:
Ağırlık konusuna gelince.. Cruiserlar denge makineleridir. Ağırlıklarını sürücülerine hissettirmezler. Ama bu makinelerden bir scooter kabiliyetide beklememek lazım. Çünkü buda aslında ebat değil, ağırlıkla ilintili bir durumdur.
Ayaklarınızı yerden kestiğiniz anda bir scooterdan farksızdır. Özellikle aşırı rüzgarlı ortamlarda (köprüler ve viyadükler) büyük avantajdır. Yol tutuş konusunda da artı puan sağlar.