Kanun Teklifi Kabul Edildi; Kapsamı Genişledi Yeni Cezalar Geliyor!

motosiklet-trafik-cezalari-ne-kadar.jpg

Trafik cezaları baştan sona yenilendi; sahte plakadan alkollü sürüşe kadar birçok ihlalde rekor artış geliyor. Cezalar 200 bin liraya, ehliyet iptalleri 5 yıla kadar uzanıyor.

Yeni yasal düzenlemeye göre trafik güvenliğini tehlikeye atan davranışlara karşı caydırıcılığı artırmak için cezalar artık çok daha yüksek seviyelerde uygulanacak. Sadece para cezası ödemekle kalmayacak, bazı ağır ihlallerde ehliyet iptali ya da geçici olarak trafikten men gibi ek yaptırımlar da devreye girecek. Sahte plaka, alkollü araç kullanma, kırmızı ışık ihlali, “dur” ihtarına uymama gibi ihlallerde sistem tamamen yenilendi.

Özellikle scooter ve motosiklet gibi küçük araçların yayalara ait alanları kullanması da artık cezai fiil sayılıyor ve bu kişi veya araçlara yüksek para cezaları uygulanıyor — yayalara ayrılmış yollarda motorlu araçla gitmeye devam edenler için 5.000 TL civarında idari para cezası getirildi.

Yeni Düzenlemede Öne Çıkan Caydırıcı Tedbirler

Ehliyete el koyma
(örneğin hız, kırmızı ışık, makas, drift gibi ihlallerde)
Araç trafikten men (tehlikeli davranışlarda)
Yüksek para cezaları
Yeni cezalar (ör. bisiklet/scooter/pedestrian yol ihlali)
Tüm bu ağırlaştırıcı maddeler, son kabul edilen kanun teklifiyle TBMM’de yasal hale geldi.

ALKOLLÜ ARAÇ KULLANANA
150 BİN LİRA 0.50 promilin üzerinde alkollü araç kullananlara verilen ceza 25 bin liraya çıkarılacak. İkinci ihlalde 50 bin lira, üçüncü ve sonraki ihlallerde ise 150 bin lira ceza uygulanacak.

IŞIK İHALALİNE 5 BİN LİRA
Kırmızı ışık ihlalinin cezası 5 bin liraya yükseltilecek. Bir yıl içinde tekrarı halinde cezalar kademeli olarak 80 bin liraya kadar çıkacak. Üç ihlalde ehliyete 30 gün, dörtte 60 gün, beşte 90 gün el konulacak; altıncı ihlalde ise ehliyet iptal edilecek. Yeniden belge almak isteyenlerin tüm cezaları ödemesi, psikoteknik değerlendirmeden ve psikiyatrik muayeneden geçmesi gerekecek.

EHLİYETSİZ ARAÇ KULLANANA
200 BİN LİRA Ehliyetsiz araç kullananlara 40 bin lira ceza kesilecek. Ehliyeti geçici olarak alınmasına ya da iptal edilmesine rağmen araç kullananlara 200 bin lira ceza verilecek. Bu sürücülere araç kullandıran işletmelere de 40 bin lira ceza uygulanacak. Arkadan çarpmaya karşı dirençli tamponu bulunmayan araçlar da eksikleri giderilene kadar trafikten çekilecek.

DRİFT ATAN YANDI
Drift atan sürücülere 140 bin lira ceza uygulanacak. Trafikte saldırı amacıyla başka bir aracı ısrarla takip eden veya araçtan inenlere 180 bin lira para cezası verilecek.

TRAFIK KAVGALARINA BÜYÜK CEZA
Trafikte saldırı amacıyla başka bir aracı ısrarla takip eden veya bu amaçla araçtan inen sürücülere 180 bin lira idari para cezası uygulanacak, sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak, araçlar 30 gün süreyle trafikten men edilebilecek.

Haberin devamı için tıklayın.

Motosikleti
DUKE 250
herkezin açıkca dert yanlığı şey malesef adalet.
cezaların caydırıcılığı, trafiği, insan sağlığını düzenleme amaçlı olmayıp, para kazanma amaçlı olduğu için doğal olarak kimseye adil davranılmayacak.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Yüz kişiye ceza yazılır, altmışı yolunu bulamayıp mecburen öder. = Vergi geliri
Kalan kırk kişinin borcu yapılandırılır, yirmisi öder, yirmisi oy verir. = Seçim zaferi
Sonuç: Kasa her zaman kazanır.

Cezanın yüksek olmasında ki amaç, suçu önlemek değil halkı sindirmek, pasifize etmektir.

Halk bir hata yaparsam hayatım söner mantığı ile her şeyden korkar hale gelir, ne dersen kabul eder, ne dersen yapar.

Suçu önlemenin en etkin yolu etkin kontroldür.

Kameraların olduğu yerde kırmızı ışık ihlali yapan var mı, yok. Peki kamera olan yerde emniyet şeridine giren var mı, yok.

Niye cezanın çok yüksek olmasından mı? hayır, denetimin olması, ihlal ederse yakalanma ihtimalinin yüzde yüz, kaçma ihtimalinin sıfır olması.

Cezaların yüksek olması bazı ahlaki çürümelere, yozlaşmalara da yol açar. Yakalanan kişi otomatikman yok mu bunun bir yolu diye rüşvet teklif eder, içlerinden çürük elmalara gün doğar çünkü meblağ riske girmeye, almaya değer. Ya da eş, dost, torpil aramalar, adam kayırmalar başlar.

Yakalanıp yüksek ceza yiyeninde devlete karşı bir intikam ya da isyan etme isteği oluşabilir.

Sonuç ceza miktarının değil etkin kontrolün artırılması asıl çözümdür.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Maksat suçların önlenebilirliği ya da trafikte hataları önlemek falan değil...
Bildiğin durumdan istifade edip, para tahsilatı yapmak...

Para cezası yerine hapis cezası ver bakalım...Kırmızıda geçen 1 hafta, drift atan 1 ay yatsın.. Af ya da paraya çevirme olmasın...

Ya da kırmızıda geçenin eline süpürgeyi vereceksin 1 hafta boyunca sokakları süpürecek..

Her şey para değil.. Parası olana ceza sayılmıyor pek...

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Makul fiyatlar aslında. Hayatında vergi borç faizi bile ödememiş birisiyim. Limitler, sınırlar neyse onlara göre hareket ettim. Yetmez ama iyi, keşke daha da artsa. Kaza istatistiklerine bakın, düzelme var; umarım daha da etkili olur. Çok seviniyorum böyle çevirmelerde hoplatılan tipleri görüp yanlarından geçince. Umarım o vergiler de öğrencilere burs olarak geri döner, benim çektiğim eziyetlere daha az kardeşim maruz kalır öğrenciliğinde.

Motosikleti
Yok
Admin'in verdiği listede "Seyir halindeyken cep telefonu kullanma"nın cezası "2.720₺" yazıyor.

Yani neye yarar ki bu? Yahut şöyle söyleyeyim, bu tutar trafik magandalarının % kaçına etki edebilir?

Gerek otomobil, gerek motosiklet, defalarca yolda yürürken şahit olmuşumdur şahsım adına, herifçioğlunun gözleri t*şaklarına doğru bakıyor (cep telefonuna yani), ama motor ya da otomobil dümdüz gitmeye devam ediyor (?!?!?!?!?!)

Böyle bir cahillik, böyle bir vurdumduymazlık, böyle bir salaklık yok yani bana göre.

2.720₺ mi buna mani olacak?

Hiç sanmıyorum.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Admin'in verdiği listede "Seyir halindeyken cep telefonu kullanma"nın cezası "2.720₺" yazıyor.
...
Direkt ehliyet alınması lazım. İstisnasız... Elinde telefonla araba sürenler yüzünden her trafiğe çıktığımda en az 3-4 defa tehlike atlatıyorum veya önleyici tedbir almazsam tehlike atlatmak durumunda bırakılıyorum.

2.720₺ mi buna mani olacak?

Hiç sanmıyorum.

Burada önemli olan cezanın miktarı değil, yakalanıp yakalanmayacağı, adam nasıl olsa yakalanmayacağım diye rahat.

Cezası 2719 lira olan kırmızı ışıkta geçmenin kamera olan yerde geçmiyor.

Şimdi aynı miktarda cezası olan birini ihlal ediyor, diğerini ihlal etmiyor neden?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar