Kamu görevlileri işlerini düzgün yapsalardı - Mehmet Y. YILMAZ

Admin
Yönetici
Motosikleti
Yamaha MT-09 Tracer
[IMGL]http://img80.imageshack.us/img80/1150/edskameralaridg1.jpg[/IMGL]
İstanbul'da metrobüs güzergáhının Zincirlikuyu'ya kadar uzatılması hiç kuşku yok ki kent içi ulaşımın rahatlatılıp hızlandırılması için olumlu bir adımdı. Ancak bu yapılırken, uyarıların dikkate alınmamasının nasıl sonuçlar doğurabileceğini önceki geceki bir kaza ortaya koyuyor. Özel yol Zincirlikuyu'ya kadar uzatılırken, bir otoyol için olmaz ise olmaz şart ihmal edildi ve emniyet şeritleri yolun büyük bölümünde kaldırıldı. Önceki gün sabaha karşı bu otoyol üzerinde arızalanan bir kamyon, bu yüzden mecburen sağ şeritte park etmek zorunda kaldı ve bir yandan kamyon şoförünün ihmali, diğer yandan motosiklet sürücüsünün dikkatsizliği ölümlü bir kazaya neden oldu.

İlk bakışta suçlular belli gibi görünüyor. Bilirkişi sekizde bu kadar kamyon sürücüsünde, sekizde şu kadar motosiklet sürücüsünde hata bulacak ve olay kapanacak. Kamu görevlilerinin bu işteki sorumlulukları bir kez daha göz ardı edilecek. Oysa çok açık ki kamu görevlileri işlerini doğru yapsalardı, bu kaza belki de hiç olmayacaktı. Kamyonun daha bir saat önce aşırı yüklü olduğu tespit edilmiş, ruhsatına el konulmuştu. Ama o ağır yükle yola devamına izin verildi. Kamyon alıkonulmadı. O zaman bu denetimler neden yapılıyor? Aşırı yüklü bir kamyonun yolda giderken arızalanması sadece bir "talihsizlik" olarak açıklanabilir mi?

Otoyoldaki emniyet şeridini yok ettiğini bilen bir otorite, bu yoldaki olası tehlikeli durumları önlemek için arızalara anında müdahale edecek çekici araçları da hazır bulundurmalıydı. Bu yapılsaydı, kamyon oradan hemen çekilir ve kazaya meydan verilmezdi. Trafik kazaları, sadece "alın yazısı" ile açıklanamıyor. Sürücülerin ihmal ve dikkatsizlikleri kadar, kamu görevlilerinin de ağır ihmalleri bu kazalara yol açıyor. Diliyorum ki bu kazadan gerekli dersler çıkarılsın. Medeniyet, felaketlerden ders çıkarmak ve bir daha aynısının tekrarlanmasını önlemek ile de ilgilidir.

Mehmet Y. YILMAZ
[email protected]
Kaynak: Hürriyet

ARIZALI KAMYONA MOTOSİKLETİYLE ÇARPTI

MECİDİYEKÖY O-1 Karayolu’nda dün sabah saat 03.00’te kamyonu arıza yapan Hacı Özyer, emniyet şeridi yeterli genişlikte olmayan yolda kamyonunu sağ şeritte durdurdu. Dörtlü flaşörünü yakan kamyon şoförü, beklemeye başladı. Bu sırada motosikletiyle arkadan gelen Murat Hiçürkmez, kamyona çarptı. Kafasını kamyonun kasasına çarpan Hiçürkmez, kask takmasına rağmen hayatını kaybetti. Kamyon şoförü Hacı Özyer, ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Ayrıca Hacı Özyer’in kamyonuna fazla tonajlı hafriyat yüklediği için kazadan yaklaşık 1 saat önce Kemerburgaz Göktürk Köyü’nde Jandarma tarafından ruhsatına el konulduğu da ortaya çıktı.

20trfs5kazaa.jpg

İstanbul Mecidiyeköy’de kamyonu arıza yapan bir kişinin, sağ şeritte yeterli genişlikte emniyet şeridi olmamasına rağmen, üstüne üstlük herhangi bir işaretleme yapmadan durup aracını tamir etmeye başlaması, arkadan motosikletiyle gelen bir gencin hayatına mal oldu.
Hacı Özyer’in kullandığı hafriyat kamyonu dün sabah saat 03:00 sıralarında E-5 karayolu Ali Sami Yen Stadyumu karşısında arızalandı. Emniyet şeridi yeterli genişlikte olmayan yolda kamyonunu sağ şeritte durduran Özyer, dörtlü flaşörünü yakarak arızayı gidermeye çalışırken, yolda bir süre bekleme yaptı. Bu sırada arkadan gelen Murat Hiçürkmez, gerekli işaretleme olmadığı için sağ şeritte park halindeki kamyonu geç fark edince Yamaha marka motosikletiyle araca sol arka kısmından çarptı. Kafasını kamyonun kasasına çarpan Hiçürkmez, kask takmasına rağmen olay yerinde hayatını kaybetti.
Hiçürkmez’in cesedi ambulansla Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Morgu’na kaldırılırken Hacı Özyer, ifadesi alınmak üzere Kuştepe Polis Merkezi’ne götürüldü.

AVDAN DÖNÜYORDU • Meydana gelen kaza sırasında kafasını kamyon kasasına vurarak hayatını kaybeden Murat Hiçürkmez’in, kazadan önce balık avlamaya gittiği, olaydan sonra etrafa saçılan balıklar ve yanında duran oltasından anlaşıldı.
Öte yandan sürücü Hacı Özyer’in, Kemerburgaz’ın Göktürk Köyü’nde aracına moloz yüklerken fazla yük alarak tonaj aşımı yaptığı için jandarma tarafından ruhsatına el konulduğu öğrenildi.

BU KADARMI UCUZ İNSAN HAYATI LANET OLSUN

önce saygı gerenkli arkadaşlar..

kamyonun sahibi,kamyonu yükleyen,şöförü,ruhsatı alıp salan,amirlerine yaranmak için trafiği rahatlatmak yerine iett yi rahatlatan bilgisiz personel,yoldaki diğer sürücüler,...

önce kendine saygın olacak ki bu olaylar silsilesi daha en başından olmamış olur ve motosiklet sürücüsü arkadaşımız sağ olurdu.

tüm sorumsuzları vicdanları ile başbaşa bırakıp hayatını kaybeden arkadaşımıza bir fatiha okumak istiyorum..

metrobüsten öncede yolun orasında emniyet şeridi bir aracın sığabileceğinden daha dardı zaten, belkide viyadük olduğu içindir bilemiyorum ama metrobüs yapılmasıyla ilgisi yok gibi..

Her insan bir olayı dışardan izlediğinde kendiyle ilgili olmadığını düşünür ve vicdanı rahatsız olmaz.Özellikle ülkemizde derinlemesine düşünce yoksunuyuz.Sadece karar alıcıları burada zan altında bırakırsak olmaz.Uygulayıcılarında mutlaka karar aşamasına katılıp düşüncelerini aktarmalıdır.Yukarıdaki makalede adı geçen tüm birimler eğer çalışmalar sırasında aklına burada büyük araçların yolda kalması durumunda trafiğin nasıl etkileneceğini hesaplamaları gerekirdi.Ya orada içinde tüm ailenin olduğu bir araç kalsa ve o kamyon onları ezse ne olacaktı? Motorluların canını düşünmüyorsunuz bari bu senaryoyu dikkate alıp gerekli çalışmaları yapılmasını rica ediyorum.
Hayatını kaybeden kardeşimize rahmet,ailesine sabır diliyorum.

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Bu motor YBR'ye benziyor, öyle deli gibi hız yapacak bir alet değil.

Olay emniyet şeridinde de değil.

İki seçenek var;

1) Arkadaş motoru bugün aldı ve ilk motoru.

2) Kamyon en soldan en sağa bir anda frenleyerek direksiyon kırdı.

Nedense ikinci şık kafama daha çok yatıyor.

Allah rahmet eylesin, çok yazık.

GKN

evet, olay banada garip geldi..
gecenin 3 ünde ordaki tek araçtır muhtemelen o kamyon..

Büyük şehir belediyesi(!) metrobüsü yaparken normal yolu daraltarak trafiğin daha da fecileşmesine sebebiyet verdi.Bundaki amaçları araç sürücülerini kendi yaptıklar ulaşım hattına mahkum etmek.Yoksa trafiğe çözüm getirmek gibi bir amaçları yok, hiçbir zaman da olmadı ve olmayacak.İstanbul'da trafik sorununa tek çözüm trafiğe çıkan araç sayısını azaltmak.Bu da ancak otomobil satışlarının azalması ve motosiklet satışlarının artmasıyla sağlanabilir.Ancak bu birilerinin işine asla ve asla gelmez.Metrobüs hattı haricinde motosiklet şeridinden gitmek mümkünken, metrobüs hattı boyunca motosiklet şeridi diye birşey kalmıyor ortada.Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi metrobüs hattı yapılacak diye şeritler daraltıldı.

"Motosiklet şeridi de ne ola ki ?" diyenler için :

Konuyu link verilen topicte baya geliştirmiştik.
Buradan devam edelim.

Diğer konuyu görmemiş arkadaşlar olabileceğini düşünerek kısa bir özet geçeyim.

Sayın Özel, geçen yazısında;
"Motosikletler için şerit istiyoruz"
şeklinde iddialı bir çıkış yapmıştı.

Tabii amaç özel bir şeritten ziyade her aracın kendi şeridinden gittiği,yani şerit ihlali yapmadığı bir trafik düzeniydi.
Nihayi amaç ise, herkesin şeridinde yol aldığı bu sirkülasyonda, diğer araç sürücülerinin, medeni davranarak, motosikletlere yer açmasıdır.

Bu yazıda amaçlanan 2 sonuç var aslında.
1. amaç,şerit ihlalinin önlenmesi.
Aslında yol çizgilerine itibar etmemek cezayı gerektiren bir davranış biçimi ve trafik yasalarında bunun müeyyidesi mevcut.
Fakat bu kuralı kimse takmıyor.
Özellikle büyük şehirlerde şerit ihlalleri nedeniyle tıkanık ve yavaş seyreden bir trafik oldukça kanıksanmış bir durum.
Mevcut durum bu konuda yapılacak düzenlemenin sadece kanun koyucu ve uygulayıcılarının elinde olduğunu gösteriyor.
Yani trafik polisi bu konuda görevini yapmalı ve şerit ihlali yapanlara yasada yer alan cezayı uygulamalı.(Yada herkesin hidayete ermesi beklenilebilir):)
Bu uygulama kararlılıkla sürdürülürse, meyvesini kısa zamanda verecektir.
Polisin çalışma şartları ve elindeki imkansızlıklarla bunu başarması zor görünüyorsa da aslında imkansız da değildir. Eğer amaç faydalı olmak ve düzeni sağlamaksa, kısa süreli bir fedakarlık, düzeni sağlamaya yetecektir.
Örneğin 15 gün boyunca hergün sıkı bir şekilde şerit kontrolü ve kesilen cezalar,sürücülerin,yolun kenarında park etmiş halde gördüğü kolluk kuvvetlerine daha fazla dikkat etmeleri gerektiğini hatırlatacak güzel bir uygulama olacaktır.
Belirli aralıklarla yapılan kontrollerle sürücüler sürekli temkinli ve kurallara uygun davranmaya zorlanabilir.

2. amaç,yazının asıl amacı olan,motosikletlere yer açma konusudur.
Yani herkesin şeridinde gittiği bir trafikte, motosikletlere yer açma.
Aşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi..
SP_A0393.jpg

SP_A0394.jpg

Yukarıdaki resimlerde görüldüğü gibi en sol şeritte yer alan sürücüler, bulundukları şeridin en solunda konumlanarak,sağ taraflarında motosikletler için bir boşluk yaratmaktadırlar.
Hatta hemen yan taraftaki şeritte bulunan sürücüler de daha fazla alan bırakabilmek için,şeridin sağında hareket etmektedirler.
Böylece motosiklet sürücüsü,bu boşlukta rahatça hareket etmektedirler.

SP_A0395.jpg

Ya da sürücüler diyelim.:)

par002.jpg

Birinci amaç,polisin bu konu üzerinde ciddiyetle durmasıyla rahatça çözülebilir.
Yani bizim insanımız,bu saatten sonra birbirine saygı göstermeyi belki başaramaz ama işin içinde ceza oldumu hemen nizama uyar.:)
Bu nedenle herkesin şeridinde yol aldığı bir trafiği başarmak çok zor iş değil.

Fakat ikinci amaç olan diğer araçların motosiklet için boşluk bırakmalarını sağlamak uzun bir uğraş ve hayal gücü gerektiren bir iştir.

Herhangi bir araç sürücüsünün, herhangi bir yolda size geçiş üstünlüğü sağlamak gibi bir mecburiyeti yoktur.
Kaldı ki ülkemiz şartlarında geçiş üstünlüğü olan araçlara bile saygı gösterilmediği düşünülürse,bunun ne kadar zor olduğunu takdir edersiniz.

Bu konuda en büyük görev motosiklet sürücüsüne düşmektedir.
Bu görev ve sorumluluğun ne olduğu konusunu ise başka bir başlıkta tartışmak niyetindeyim.
Çünkü bu konu trafikte diğer araç sürücülerine davranışlarımız ve hatta birbirimize karşı davranışlarımızla alakalı bir konudur.
Aslında geçtiğimiz yıl ya da daha önce birbirimize karşı olan davranışlarımızı tartışmıştık fakat ortak bir karara varamamıştık.

Fakat bu noktada tüm motosiklet camiasının bir araya gelip, ortak bir davranış şekli geliştirmesinin gerekliliği ortaya çıkıyor.

Topiği dağıtmamak için fazla uzatmak istemiyorum.
En kısa zamanda bahsettiğim konuyla ilgili bir topic açmayı düşünüyorum.
Burada bahsetmemin amacı, erişmek istediğimiz hedef için önemli olduğuna inanmamdır.
Belki de değildir.:)
Ama tartışmadan bilemeyiz...

Sayın Menderes Özel'e görüşlerimizi köşesine taşıyarak, verdiği değerden dolayı da ayrıca teşekkür ederim...

Tabii tartışma ortamını yaratan Motosiklet Net camiasına da....

Ledo ve Morrigan'ın yazdıkları konuların ayrı bir başlık değeri taşıdığı düşünüyorum.
Yani farklı problemler olarak mutlaka ele alınmalı ve tartışılmalıdır.
Motosiklete bulaşma hatasına düşerek bu görevi istemeden de olsa, sayın Özel'in yüklendiği kanaatindeyim.:)

Tabi ki Türkiye'de öyle bir şerit yok.Siz kullanmadığınız sürece yok ve olmayacak.Bu bizim hakkımız ise en sağdan, artık tuzak olduğu tescillenmiş emniyet şeridi yerine buradan gitmeliyiz, hakkımızı almalıyız.Ben hep oradan gidiyorum.Doğru olan da bu.

Aslına ben neden emniyet şeridi olmadığını tahmin edebiliyorum. Şimdi bu yollarda 2 şer şeritten 4 şerit azalmış oldu ve yeniden yol çalışması yapılması gerekiyor. E bu yol çalışmaları içinde bir takım ihaleler olacak malum "BÜYÜK ŞEHİR ÇALIŞIYOR" tabiki bu ihalelerde en yakın olan pardon en iyi fiyatı veren kazanmış olacak :pr: Bu durumda bizim yine üzerinde çakar lambası olan araçların geçebildiği, kafasına göre orayı kullanıp akşam saatlerinde emniyet şeridinde bile dur kalk yapılacak hale getiren sürücülerin kullanımına tahsis etmek üzere emniyet şeritli yollarımız olacak. Ama biraz daha bekleyeceğiz sanırım. Bu arada arkadaşlar lütfen dikkat edin ölmemeye çalışın. Özellikle bu metrobüs zımbırtısı nedeniyle katledilen bakırköy, merter, şirinevler yolu üzerindeki çukur, balık sırtı ve çizgilerin kazınmasından oluşan kötü zeminde çok dikkatli olun. Survivor programında geçilen yollar buradan daha iyi.

"KAZASIZ SÜRÜŞLER"

Son düzenleme:
Aynı yoldan 2 saat önce ben geçmiştim, o kazayı yapan ben de olabilirdim... Hiç sanmıyorum o kamyonun dörtlülerinin kazadan önce yandığını. Gece saat 3'te o yol boş oluyor, 100'ün altında gitmek daha tehlikeli hale geliyor. Ama koca kamyonun yol ortasında durmasına ne desem boş.

Allah binbir türlü belanızı versin İBB! Metro yapmaktansa göz boyamak için yaptığınız metrobüsün altında kalın inşallah!

aYe

Seni unutmayacağız
Nur içinde yat
Aynı yoldan 2 saat önce ben geçmiştim, o kazayı yapan ben de olabilirdim... Hiç sanmıyorum o kamyonun dörtlülerinin kazadan önce yandığını. Gece saat 3'te o yol boş oluyor, 100'ün altında gitmek daha tehlikeli hale geliyor. Ama koca kamyonun yol ortasında durmasına ne desem boş.

Allah binbir türlü belanızı versin İBB! Metro yapmaktansa göz boyamak için yaptığınız metrobüsün altında kalın inşallah!

Hocam bencede Metrobüs İstanbula bir ihanettir.

Yaşanacak bir çok ölümün birincil sebebidir, neresinden bakarsan bak yanlıştır.

Teknoloji yoksunu ülkelere yaraşır bir uygulama.

Karayolunun üstünden giden, üstten raylı, Ters L şeklindeki ışık direklerine benzer bis sistemle oluşturulan trenler, metronun havadan gideni gibidir ve bu sistem uygulanabilirdi ama malum rant İstanbullunun hayatından da canından da önemli.

Ama bu kazada İBB'nin bir etkisi olmadığını düşünüyorum, istisnasız her gece o yoldan belirsiz saatlerde akşam 8 gece 5 arası geçiyorum.

Ve gece 3'te o yol bomboştur, bir motosikletin 260'la dahi o kamyonu farketmemesi ve kaçamaması imkansız gibi bir şey.

Ki burda kaza yapan motosiklet ybr125 veya benzeri birşey, yapsın yapsın 120-130 yapsın.

Eğer sürücüsü aceminin de acemisi değilse, yani freni bulamadığı, gazı bırakamadığı için gidip toslamadıysa, kamyonun en sol şeritten en sağ şerite doğru sinyalsiz ve sert frenle aniden geçmesi dışında hiç bir şey bu kazayı mümkün kılmıyor.

öncelikle kazanın nedenini metrobüste bulmayalım
gecenin üçünde o yolda tüm şeritlerin dolu olma ihtimali yok o sebeple ya kamyon yanlış bir hareket yaptı o sebeple bu olay oldu yada ölen arkadaşımızın aklı başka yerlerdeydi yolu takip etmiyordu.
ama benim aklımda başka bir neden varki aynısını bende yaşamıştım ama ben vurmaktan kurtuldum birde bendeki arabaydı ki motor daha kıvrak
bu kamyoncular bildim bileli sinyal dörtlü gibi şeylerle uğraşmazlar şerit değiştiriken hopa atlarlar önünüze
bu araç arıza yaptı ve sayın tembel kamyon şöförümüz ne dörtlüleri yaktı nede bir işaret koyduki bilindiği üzere bir araç yol kenarında arıza veya kaza sebebi ile duruyorsa en az 30 metre mesafede uyarı işareti koymalı (tabi kamyoncuda bu işaretlerden olduğunu hiç sanmıyorum) eğer böyle bir işaretleme yada en azından dörtlü gibi bir farkedilcek ışıklandırma olsa bir motorun gecenin üçünde bu kazayı yapıcağını sanmıyorum.
en acemi motor sürücüsü bile o kamyonu gördükten sonra manevra ile kurtulabilir. en kötü ihtimalle motoru yatırır kasaya kafasını vurmamak için

kazaya üzüldüm be abi.Adam belki gece daha rahat olur yollar die o saate çıktı kim bilir?

ama yazık olmuş,,,

@1atasoy

metrobüs yapılmadan önce orada yaklaşık 1.5 metre genişlikte emniyet şeridi vardı. Kamyonun yine 1m kısmı yola taşacaktı, ancak motosikletin çarptığı yere bakarsanız değil 1.5, 50cm bile o arkadaşın bugün hayatta olmasını sağlardı. Metrobüs olmasaydı orada 1.5 metrelik bir emniyet şeridi olacaktı!

Bir de metrobüsü köprüden karşıya dek uzatacaklarmış!

Motosikleti
Triumph Tiger 900 GT Pro '24
Çok kötü bir kaza. Resime baktıkça içim burkuldu. Gecenin 3'ünde böyle bir hadisenin cereyan etmiş olması büyük şanssızlık. Olayın sorumlusu kim ise umarım tespit edilir.

Emniyet şeridi konusuna gelince, hkikaten o güzergah üzerinde emniyet şeridinin yapılandırılması konusunda bir ihmalin olabileceğini düşünüyorum bende. Çünkü göz var nizam var, 4 tekerli aracın geçemeyeceği darlıkta düzenlenmiş. Bunu bizler gözlemleyebiliyoruz fakat ilgili merciler o şeritleri daraltırken gereken kriterlere neden uyulmadığını nasıl izah edebilirler?

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
Ehliyeti para ile herkes bu kazayı yapar, kazayı yapmaya sebebiyet verir.

offf nedir bu yaaa bilinçsiz bir kamyon sürücüsü sanırım hatalı bi sağlama yapan bir motosiklet sürücü ve sonucu

o yolunda tehlikeli kısmı sadece orasıda değil köprüden önce son çıkışın orada metrobüs yukarı doğru devam edip dönüyor tabi bu arada metrobüs yolunun korkuluklarıda bilmemhiç biriniz dikkat ettimi o korkulukların bağlantı noktaları üçgen şeklinde ve yola doğru ciddi bi çıkıntısı var bu sadece motor için değil sürücüler içinde tehlike olaki adamın lastiği patladı ve o duvara sürükleniyor ne yapabilecek???arabanın sol kısmını tümüyle alıcak o bağlantılar aynı şey mecidiyeky istikametine giderkende var...

ve tabi daha az para harcayıp hali hazır baştayken meyvasını ($) toplayabileceği en iyi çözüm (en dandik olanı aynı zamanda) bu olsa gerek metro yapsan ne olucak dünyanın en dandik metro araçlarına sahip rusyanın her yerine metroyla gidebiliyorsunuz 5 metro hattı moskovanın merkezinde birleşiyor 5 katlı bir yapı oluyor isteyen birinden inip diğerine binip yoluna devam ediyor şunu 1 senede yapıcağına 5 senede yerin altından giden sistem yap hem güvenli olsun hemde üst kısmı böyle olumsuz etkilemesin nedir bu cahilliğe vuruyorum artık sadece...

Motosikleti
ϸεџꬶεѻҭ ӽϸ ꜯꝏ ꬶҭ
Allah rahmet eylesin. Çok kötü çok. Hiç suçu yokken bir can daha gitmiş işte. Toplu taşımaya önem verilmesi çok güzel bişey. Sonuna kadar destekliyorum. Ama toplu taşımaya yol açıcam diye, emniyet şeridini tamamen ortadan kaldırmak ve şeritleri daracık yapmak hangi mantığın işi onu çözemiyorum. Ya akşam işten dönüyorum E5'te aracımla, hızım 100km civarı. Yanımdaki araçlar bana o kadar yakın seyrediyor ki.. Yolda bişey olsa, kaçacak kurtaracak alan yok. Böyle bişey dünyanın neresinde vardır? Lanet olsun yaa, bıktım gerçekten bıktım bu düzensizlikten, umursamazlıktan, boşvermişlikten. Ne kadar inek bir toplum olduk! Hiç bişeye sesimizi çıkaramıyoruz. Offfffffff. :pr::pr::pr: Toprağı bol olsun arkadaşın.. Ailesine sabırlar versin yüce allahım.

Fazla yazıp çizmeye gerek yok bi cana mal oldu bu olmamalı ve su motorcular ıcın gereken ılgının artmasını belirtmeliyiz bence allah ragmet eylesın

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar