Selamlar, Bu konu da herkes yorum yapıyor doğal olarak ve herkes kendisine göre doğrusunu yazıyor. Bende bir iki cümleyle kendi yaşadıklarımı ve düşüncelerimi yazayım belki karar vermende yardımcı olur.
2010 yılında A2 ehliyetimi aldım ve 2 yıl kadar motosiklet almadım. Bu sene Mayıs ayında tekrar motosiklete karar verip gidip 5 saatlik bir ders aldım. Ondan sonrasında motosikletimi (CB125E) teslim alıp 5 saat daha eğitim aldım. Bundan sonra da 5.000km. kadar bu motosikleti kullandıktan sonra 21.000 TL verip NC700X aldım.
NC700X'e bindiğimde tamamen farklı olduğu belliydi. Önceden 30 saat G650 ile test sürüşü yaptığım için neyle karşılaşabileceğimi tahmin ediyordum. O yüzden çok temkinli kullandım.
Motoru 3.000 km kullandıktan sonra tekrar adaptasyon için 5 saat daha eğitim aldım. Ve CB125E de güle oynaya bitirdiğim parkurların ağırlaşan (+100 kg.) motorla ne kadar zor olabileceğini gördüm. Eğitim oldukça zor geçti ve 125cc motorda 2nci viteste yaptığım eğitimi 1nci viteste bile zor tamamladım. Hala da istediğim seviyede değilim. Ama artık motora çok daha hakimim. Üzerinde rahatım ve bir stres yaşamıyorum.
Benzer şekilde CBF150 ile başlayıp F650CS'ye geçen arkadaşımın ve tavsiyeleri sayesinde bugün korkmadan ve riske girmeden keyifle motosiklet kullanıyorum.
Ancak direk CBF500 ile başlayıp arkasından Ducati Monster 696'ya geçen arkadaşımda var. Ve hava nemli olduğunda motoru çıkarmıyor. Altındaki Ducati'yi istediği gibi kullanamıyor. O da eğitim almış olmasına rağmen (hem Honda GS2, hem de 5 saatlik adaptasyon) bana göre motor üzerinde daha tedirgin.
Bunun kişinin kendisi ile de çok alakası var. Ama işin garanti olması için mutlaka küçük cc ile başlayıp büyütmek gerektiğine inanıyorum.
Senin durumuna gelirsek, yukarıdaki yorumlarda da okuduğum gibi artık bunu senin anlayabileceğin kesin. Ben CB125E'yi bırakıp NC700X almaya karar verdiğimde artık CB125E oyuncak gibi geliyordu bana ve hep son gaz açık kullanıyordum. Reflekslerim iyi olduğu ve motorun kapasitesinin bana artık yeterli olmadığını düşündüğüm için böyle bir karar verdim. Eğer arada cc lerde beğendiğim bir model olsaydı bende 700cc yerine 250-500cc civarı bir şey mutlaka alırdım.
Toparlamak gerekirse artık altında ki motor sana oyuncak gibi geliyorsa, artçılı, artçısız konforlu bir şekilde sürebiliyorsan ve bu motorun sana yetmediğini düşünüyorsan vakti gelmiştir. Ama aldıktan sonra bir adaptasyon eğitimini almanı mutlaka öneririm.