Ben birçok şeyi yurtdışından alıyorum. Yurdun malı, herkes bunu kullanmalı dediğim zamanlar da oluyor, ama geçen yıllarla bu daha da seyrekleşiyor, galiba Türk malı çok az şeyimiz kaldı. Bir de ithalatçılar korkunç kar oranları ile satış yapıyorlar. Bu yüzden yüzlerce kez yurtdışından internet üzerinden alışveriş yaptım. Fotoğraf makinaları, bilgisayarlar, telefonlar, müzik aletleri, dağ-kamp-bisiklet malzemelerim, radyo-telsiz sistemleri ve antenleri, kitaplar, CD'ler.... Neler neler almışım yaa...
En son aldığım büyük birşey bu yaz bir Amerika'dan getirttiğim teleskop. Kocaman birşey. Kutusunda ağırlığı 60 kg. Çamaşır makinası büyüklüğünde kutusu var. Üstelik teleskop, dürbün gibi şeylerin ithalatı özel izinlere tabii. Bunları bile öğrendim, aştım... Teleskopun fiyatım mı? Türkiye'de 5.500 YTL. Ben kaça mı aldım? 980 dolar...! Çok özel telsizler ve amatör radyoculuk malzemeleri bile getirttim. Bunlar da özel gümrük kanunlarına tabii... Getirilmesi özellik arzetmeyen şeylerin gelmesi ise çok kolay. Birkaç yüz doların altındakiler, özellikle küçük kutulu şeyler hiç takılmadan evinize geliyor. Büyük kutular ve değerli eşyalar gümrüğe geldikten sonra size bir ihbarname yolluyorlar. Gümrük postanesine gidip %18 KDV ve %4 gümrük vergisi ödeyerek (nakliye bedeli hariç tutuluyor) malınızı teslim alıyorsunuz, hızlı ve kolayca. Getirttiğiniz malın kutusunun içinde fatura (invoice) olması gerekli, buna dikkat!
Birçok şeyi eBay'den alıyorum.
www.ebay.com da arama yapın. Örneğin Suzuki GSR air filter kelimeleri ile.. Veya ne istiyorsanız.. Ama önce ebay kullanmayı öğrenmelisiniz.
İnternet üzerinden alışveriş yapmaktan korkmayın. Yüzlerce alışverişimde ne kazık yedim, ne malım kayboldu, ne kredi kartı problemim oldu, ne de gümrük sorunu yaşadım...