Geldik yine kölelik mevzuuna.Hadi bakalım baştan anlat anlat ben yoruldum artık.Gözlerinizi iyice açın ve bi zahmet okuyun.Tekrar tekrar üşenmeden yazıyorum.Ama bu sabırla galiba bütün foruma öğreticem heralde.Osmanlı'da kölelik vardı.Hatta köle pazarları da vardı.İslam Medeniyeti ve Osmanlı köleliği tamamen sıfıra indirememiştir malesef.Ancak Osmanlıdaki kölelik sistemi çok farklıydı.Köle almak demek bi açıdan evlatlık almakla eşdeğerdi.Bi köle en fazla 9-10 sene köle kalırdı ve köle sahibi genelde kölesini evlendirir ya da azad ederdi.Eğer köle erkekse belli bir süre sonra onu azad eder ve kendine bi yaşam kurabilmesi için ona sermaye bile verirdi.Eğer kadın köleyse onu azad ederken veya evlendirirken çeyiz verirdi.Osmanlıda kölelere karşı kötü muamele yapmak yasaktı.Hatta bu iş için özel mahkemeler vardı.Sahibinden kötü muamele gördüğünü iddia eden köle bu mahkemeye başvurup yardım alabilirdi.Köle sahibi 3 kere şikayet edilirse kölesi elinden alınır ve parası iade edilirdi.İslamiyet her zaman köle azad etmeyi tavsiye etmiştir.İslam dünyası köleliği tamamen bitirememesinin sebebi belki de o zamanların zor yaşam koşulları olabilir.Şimdiki gibi bol iş imkanları veya fabrikalar yoktu belkide.Hayatta kalabilmek daha zordu.Ancak Osmanlı kölelik olayını çok farklı boyutlara getirerek , köleleri satın alıp belli bir süre sonra sermaye ve para vererek azad edip topluma kazandırmayı ciddi şekilde uygulamıştır.Yani onlara bir çeşit üvey evlat muamelesinde bulunup kucak açmıştır.Bunu da büyük sevap saymıştır.
Şimdi gelelim Osmanlı katliam yapmadı mı mevzusuna.Evet Osmanlı hiç katliam yapmadı.Osmanlı sadece kötülükle savaştı ve bu savaşta düşmanlar öldüyse de hiç üzülmedi.Osmanlı bol bol Romalı ve avrupalı asker kesmiştir.Hem de hiç gözünü kırpmadan.Çünkü onlar devasa surların ve kalelerin arkasına saklanıp , arasıra toplanıp haçlı seferleriyle önüne gelen şehri yakıp yıkıp , çoluk çocuk demeden kılıçtan geçiren acımasız bir medeniyetin askerleriydi.Osmanlı da avrupanın ortasına kadar o saklandıkları devasa kaleleri bir bir başına yıkmıştır.
Romalıların eserleri varmış da bizim yokmuş.İşte bakın görüyosunuz Osmanlı dünyanın gelmiş geçmiş en büyük en önemli imparatorluğu olduğu halde saraylar şehirler yapma meraklısı değildi.Gösterişten uzak çadırda yaşayan göçebe bir millet olan Türk milletinin ne işi olur sarayda , hamamda.O romalıların şu an gördüğünüz eserleri kanla yapılmıştır.Karın tokluğuna çalıştırdıkları kölelerine yaptırmışlardır o eserleri.Ama Osmanlı da kölelik olmadığı için böyle Osmanlı eserleri göremezsiniz.Yapılan eserlerde ustanın alnının teri kurumadan ücretinin ödenmesiyle yapılmıştır.
Sayın Nomotonocry, paragrafın tamamını dikkatlice okursanız göreceksiniz ki konu Osmanlı da kölelik değildir. Daha geniş bir bakış açısı ve değerlendirmedir.
Ayrıca hiç kimseye, hiçbir şey anlatmak zorunda da değilsiniz. Kendi isteğinizle oturup yazıyorsunuz.
Kaldı ki anlattıklarınız da daha çok ilkokul çocukları için yazılmış gibi. Daha analitik, daha bilimsel temeli olan bir irdeleme beklerdik.
Nereden biliyorsunuz ki 600 küsür yıllık imparatorlukda kölelik evlatlık gibi bir şey miş... O kadar geniş coğrafyaya, sosyal yaşama tarihsel sürece nasıl da hakim oldunuz ? Kölelerle röportaj yapmadığınıza göre? Nasıl bu kadar kesin konuşabiliyorsunuz ?
Osmanlkı katliam yaptı ise yaptı, yapmadıysa yapmadı. Bugün bunun hesabını mı soracağız. Yaptıysa yapmıştır. Rahmetli Hrank Dink bile bunların propaganda malzemesi olmasına karşı idi... Herhalde siz de Osmanlı gizli belgelerini inceldiniz ve hemen 600 küsür yıl yüzlerce savaşda Osmanlı hiç katliam yapmadı diyebiliyorsunuz. Bu, acı bir akıl tutulması gibi...
Romalıların eseri var bizim yok diyen kim ki? (Romalıları eserleri hala ayakda demek, başkalarının yok manasına mı geliyor ?) Herhalde yüksek adrenalinle okudunuz. O paragrafda
tam tersi Osmanlı eserini hor kullanmayalım yazıyor. Ama onu gören yok...
Ayrıca İslam da evlatlık almak da yoktur. O da başka bir hikayedir.
Üslubunuz doğru değil. Yazdıklarınız bence daha zayıf. Bana cevap verdiğiniz için ben de son defa olarak yazıyorum. Bir daha da bu konularda yazmam zaten.
Ben şahsen sizin yazdıklarınızı bilgiden çok propaganda kaynaklı olarak görüyorum.
Bilimsel hiçbir temeli olmayan, futbol takımı tutar gibi Osmanlı yı savunmak...