Ne yazık ki würt, förch ve emsali yağlar zinciri ihtiyacı kadar yağlayamıyor, ben förch yağ kullanıyordum düne kadar, ne zincir pislik topluyor, nede janta sıçrıyor. Neden peki, fazla kuru da ondan, yağlama özelliği düşük. Kardeşimde dl -650 var. Gel zincirini yağlayalım dedim, elimde kaliteli bi yağ var. Ok dedi geldi. Zincirini yağladıktan 3-4 dün sonra. Abi ön dişli kapağından yani ön dişliden sürüşte felaket bi ses geliyor dedi. Sonra orta sehpada tekeri döndürüp kontrol ettiğimizde gerçekten ön dişliden şırıltı geliyordu. O zaman yağ dan kaynaklandığını anlayamadık. Sonra Koray, abi zincir yağ varmı dedi. Var dedim, kaliteli bi yağ gel sıkalım, hazır zincir temizliğide yapmış iyi olur, 2-3 gün sonra (Abi benim ön dişliden ses gelmeye başladı) Haydaaa. Düşündük taşlındık. Ve bu olumsuzluğu, sözde fazla kaliteli janta sıçramayan ama çok kuru olan Förch marka yağın ortaya çıkardığını fark ettik. Ben baştan beri bu ve benzeri yağlar kullandığımdan zincirden hep gelen ses beni hiç kıllandırmıyordu. Çünki bana göre zincirim hep temiz ve kaliteli bi zincir yağı ile yağlıdı. Bu olumsuzlukları gözlemledikten sonra bende hiç beklemeden zincirimi bi güzel temizledim, mazotla falan, bu yağdan arındırdım. Sonra piyasadan sprey gres yağ aldım şeffaf. Zincir yağı. İnanın förch ile zincirim yağlı iken orta sehpada elimle arka tekeri çevirdiğimde 2-3 tur atan teker şimdi 4-5 tur rahat atıyor ve zincirde ki ses çok büyük oranda kesildi.
Yani yağ dediğin zincire nüfus eder, zinicirin üzerinde kuruyup etkisini yitirmez. Yağ dediğin janta sıçrayacak arkadaş. Biz sıçramayan yağları iyi bilirdik. Ne paralar verdik yok castrol yok repsol, bundan sonra piyasa işi şeffaf sprey gress. Piyasadaki zincir yağları ya çok kuru, benim deneyimim gibi yağlama özelliği çok düşlük, tamamen ticari, yada yağlama özelliği iyi ama bakla içlerindeki ve dişlinin dişlerindeki etkisini çabuk yitirerek, zincirde bi çamur ve toz takası oluşmasına sebep oluyor. Bedavadan size iş çıkıyor. Bunlarla uğraşmaya hiç gerek yok. Alın bi sprey gres. onlar bile artık sıvı yağ gibi janta aşırı atmıyor. Hem yağlama özelliği çok iyi, hemde zincirin üzerinde kötü bi pislik tabakası oluşturmadığı için temizlemesi çok basit.
Bu bağlamda förh ve castrol kesinlikle tavisye etmiyorum. Würt denemedim ama bundan sonra zaten sprey gres takılıcam. Hem boş yere para veriyoruz, hemde bi o kadar zincir temizlemeye uğraşıyoruz, birde zincirimiz ihtiyacı kadar yağlanamadığı ile kalıyor, zincir ve dişlilerin ömürleri erken bitiyor. Eskiden würt mü förch mü vardı. Grese devam