İlk uzun(umsu) yol tecrübem (fotosuz)

Merhaba iki teker dostları,

Öncelikle bayramınız kutlu olsun. İki yıldır motosiklet kullanmaya çalışıyorum, yaş 38. Ama vakitsizlik sebebiyle ancak hafta sonları kısa gezintiler yapabiliyorum - toplamda sadece 5000km tecrübem var. Ara sıra Bahçeşehir'den çıkıp Çatalca taraflarına veya Karadeniz kıyısına gidiyorum, bazen de uygun yerlerde hakimiyet çalışmaları yapıyorum.. Dün İstanbul'un bayram dolayısıyla cuma gününden büyük oranda boşalmış olmasını fırsat bilip ilk defa şehirlerarası yolculuk (Sapanca'ya) yaptım; bugün de geri döndüm. Bu pek çoğunuz için küçük bir şeydir, ama benim için çok keyifliydi ve sizlerle paylaşmak istedim :flower:

20 yıldır araba kullanan biri olarak şehirlerarası yolda motorla seyretmek acayip zevkliydi.. Biraz da ürkütücü.. Bu sayede ilk defa motor üzerinde köprüyü de geçip Anadolu yakasına gitmiş oldum. Topcase'im küçük olduğu için sadece lastik tamir kiti, vs gibi küçük eşyalar aldım. İki gün önce zaten motorun yıllık bakımı yapılmıştı - zincir yağı, lastik havaları vs hepsi tamamdı. Trafikte görünmez olduğumu aklımda tutarak sürmeye başladım.. İstanbul çıkışına kadar 90'ı pek geçmedim (gidiş yolu boyunca da pek geçemedim zaten:)) Ertesi gün (bugün) dönüşte ise biraz daha kendime güvenim geldi ve ortalama 100-120 arası hızla döndüm.

Neden bunları anlattım? Valla ben de bilmiyorum - herhalde bu forumdan çok istifade ediyorum, ve karşılığında size bir durum raporu sunmak istedim. :)

Bu kısa tecrübede neleri fark ettim?

- Motor sürmek arabaya benzemiyor; kondisyon isteyen bir şey - hem bedenen, hem zihnen.. Sürüş esnasında ikisinin de dinlenmiş olması gerekiyor (bir ara dalmışım, viraja gaz kesmeden daldım)

- Daha önce durduğum hiç bir dinlenme tesisinde tanımadığım başka bir araç sürücüsü bana tavsiye ve iyi dileklerde bulunmamıştı, iki tekerde ise durum farklı - ve bu çok güzel bir şey (CBR600'lü arkadaşa buradan selamlar)

- Park yeri aramamak çok güzelmiş..

- Motora tur camı takmakla iyi etmemişim :pale: Eskiden tüm rüzgar homojen olarak bana çarpıyordu; şimdi ise hepsi toplanıp kafama çarpıyor - yol boyunca gök gürültüleri ile gittim.. Ya camı sökmek lazım, ya da üstüne deflektör.. Ekleye ekleye panaromik cam tavanım olacak sanırım :cherry:

- Yol boyunca yıllardır geçtiğim yollarda duymadığım kokuları, yüzüme vuran rüzgarı, güneşi; kısacası yaşadığımı hissettim.. Keşke bu işe daha önce başlasaymışım..

- İnsan birazcık işi kotardığını görünce hemen gaz açmak istiyor - tam da bu noktada hatırıma daha önce burada okuduğum "Ikarus sendromu" geldi ve vazgeçtim.. Umarım hep aklımda kalır.

Sağlıkla, mutlulukla kalın.

Güzel paylaşım olmuş, darısı daha uzun yollara.. İkarus aklınızda olsa da tam da bu kilometrelerde gaza gelme oluyor genelde, temkini elden bırakmamayı tavsiye ederim nacizane,ben de biraz geç başladim ve motosiklet üstündeki kendimi tanımam epey zaman almıştı ufak tefek hasarla atlattık.

Motosikletle ilgili süspansiyon,sele,yakıt durumu, gidon turu, oturuş pozisyonu açısından izlenimleriniz (mümkünse kiyaslamali) nelerdir.Standart bakım fiyatları ne civarda tutuyor,değişiklik için aklımızda bulunsun.

Iki tekerin dadini alan ve gönulden seven birakamaz bu tutkuyu...

Eşinden bıkar ama motorundan bikmaz...

Yeterki zehri almaya görsün

Arabaya,bir yere gitmek için binersin
Motora ise,binmek icin bir yere gidersin

Son düzenleme:
Güzel paylaşım olmuş, darısı daha uzun yollara.. İkarus aklınızda olsa da tam da bu kilometrelerde gaza gelme oluyor genelde, temkini elden bırakmamayı tavsiye ederim nacizane,ben de biraz geç başladim ve motosiklet üstündeki kendimi tanımam epey zaman almıştı ufak tefek hasarla atlattık.

Motosikletle ilgili süspansiyon,sele,yakıt durumu, gidon turu, oturuş pozisyonu açısından izlenimleriniz (mümkünse kiyaslamali) nelerdir.Standart bakım fiyatları ne civarda tutuyor,değişiklik için aklımızda bulunsun.

kefkes teşekkürler yorumlarınız için. Elimden geldiğince sorularınızı yanıtlamaya çalışayım. Zira 2500km Bajaj AS150 ve 2500 km G310r tecrübem var. Arada da deneme/eğitim amaçlı arkadaşların YBR125 ve R1200GS motorlarını kısa mesafeler sürmüşlüğüm var..

Süspansiyonu gayet iyi, çukurları hissettirmiyor - virajlarda da güven veriyor. Özellikle 3. köprü yolunda baya rüzgarlı havalarda test etme imkanım oldu. Eski motorum bajaj as150 idi; rüzgarda ciddi etkileniyordum. Ancak g310r ile oldukça stabil gidebiliyorum. Yaş ağırlıkları yakın olmasına rağmen gerek sürüş dinamikleri, gerek süspansiyon tepkileri oldukça güven veriyor. Ama arazi konusunda aynını söyleyemeyeceğim.. As150 ile bozuk satıhta sürüş daha zevkliydi.

Selesi rahat, sürücü kısmının arkasında yüksek cc'li motorlarda görmeye alışkın olduğumuz yükseltiden mevcut. Totoyu oraya dayayınca sanki sisi-bar varmış gibi rahat ettiriyor. Ekstra bir konfor sele veya hava/jel dolgulu aparat ihtiyacı hissetmedim. Hiç durmadan en fazla 250 km kadar kullandım. (bu arada bel fıtığından ameliyatlıyım)

Yakıt tüketim değerim 2500 km'de ortalama 3.7 lt/100 km (rodaj dahil). Maksimum torku verdiği 7500 d/d değerini çok geçmeden sürdüğümde 3.5lt/100km değerini geçmiyor.

Gidon kontrolü çok kolay - hiç bir zorluk çekmedim.. Çok düşük hızlarda bisiklet gibi kontrol edilebiliyor.. (Electra-Glide kullanan bir abimize denemesi için vermiştim - "bisiklet" kısmı onun yorumu :). Gidon turu iyi, ben gidon yükseltme de eklettim - biraz daha iyi oldu. (kilo 103, boy 1.78 - ben gidona gidemiyorum - gidon bana gelsin dedim..:))

Oturuş pozisyonunda canımı sıkan şey peglerin bana göre fazla yukarıda ve geride olması.. Bacakları geriye doğru fazla katladığım için bir süre sonra dolaşım sıkıntı oluyor, esnetmek için öne arkaya uzatıyorum.. Belki bu sebepten sele yükseltici bir şey düşünebilirim.. Peg'ler biraz daha önde veya aşağıda olsa iyi olurdu. Ama sürüş pozisyonu yeterince dik - belden eğilip bükülmek gerekmiyor. Patates çuvalı gibi oturarak sürebiliyorum.

Son olarak, BMW'de tüm fiyatlar anlık döviz kuruna endeksli.. Rodaj bakımı 400 küsüre malolmuştu, ama yıllık bakım (yağ+filtre değişimleri, elektronik kontrol vs vs) 800 küsüre maloldu. Bunda ülkemizdeki döviz kurundaki dalgalanmanın etkisi büyük.

Başka yanıtlayabileceğim bir şey olursa elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım,

Tekeriniz düz bassın. :cat:

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:25 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:12 ----------

Iki tekerin dadini alan ve gönulden seven birakamaz bu tutkuyu...

Eşinden bıkar ama motorundan bikmaz...

Yeterki zehri almaya görsün

Arabaya,bir yere gitmek için binersin
Motora ise,binmek icin bir yere gidersin

levend84, zehri aldık bir kere - bundan sonra Allah kerim :cherry:

---------- Mesajlar birleştirildi - 01:27 ---------- bir önceki mesaj zamanı 01:25 ----------

Daha nice uzun yollara inşallah :cat:

Hep beraber hocam inşallah :king:

Merhaba, hemen hemen benzer durumdayiz. Bende bahcesehirden ya karaburun yada catalca tarafina gidiyorum. Yas 38. Toplam 2500km gibi tecrubem oldu. Isterseniz ara sira beraberde surebiliriz
Iyi sürüşler

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar