tatarx kardeşim. Polemik yaratmak istemiyorum ama ani frenlemede kesinlikle debriyajını sık, arkadasın dedigi gibi kompresöre bırakma motorunu. Bunun iki sebebi var. Birincisi motorun daha yeni ve rodajı yapılmamış oldugundan motoru kompresore bırakmak motoruna zarar verir. İkincisi ise motor freni yapıcam diye debriyaja basmazsan, ve arka fren şiddetini ayarlayamazsan teker kilitlenir ve motor stop eder ve de kapaklanırsın yere. Ayrıca fren yapayım derken acemiliğin verdiği panikle yanlışlıkla gaza bile yuklensen elin debriyajı sıkıyor olursa problem çıkmaz. Ama arkadasın dedigi gibi motor freni kasıcam dersen bu dedigim risklerin hepsini almış olursun. Ayrıca şunu unutmayın, motor freni ani ve kesin duruş testlerinde dahi kullanılmaz, cunku motor bir yere kadar motoru yavaşlatmaya yardım etse de bir aşamadan sonra motorun ilerlemesine de yardım edecek ve fren mesafenizi uzatacaktır.
Frenleri nasıl kullanacağın olayına gelince. Mumkun oldugunca arka freni daha cok ön freni ise daha ani duruslarda kullanmaya calis. Ani bir durumda once arka fren sonra ön frene basarak durmalısın. Cunku akselerasyon durumundaki bir motorun ağırlığı arkaya kaymıs olacagından önce ön freni sıkarsan, ön taraf hafif yere saglam basmıyor oldugundan daha erken bloke olacaktır. Ama önce arka frene basarak motorun öne yığılmasını sağlarsan, daha sağlıklı olarak ön freni sıkabilir ve kilitlenme noktasını geciktirebilirsin. Yine de ön freni kullanırken iyice bak ve nerde kilitlediğini kestirmeye calıs. Yolda giderken de o noktaya gelmemek icin de azami gayret goster.