İlk Motor Kararsızlığı – Scooter mı Vitesli mi?

Motosikleti
Voge SR1
Herkese iyi akşamlar.

Birkaç ay önce bu forumda bir başlık açmıştım, Haziran sonu - Temmuz ortası gibi ehliyetimi alıp ardından motorumu satın almayı planladığımı söylemiştim. O büyük gün yarın; sınava gireceğim ve geçeceğimi düşünüyorum. Eğer geçersem ve bu hafta geçici ehliyeti alabilirsem hemen motoru satın alacağım.

Ancak halen ciddi şekilde kararsız kaldığım bir konu var: Scooter mı, vitesli motor mu?

Benim için motor seçiminde tasarım ilk öncelik. Bu yüzden uzun bir süre vitesli modellere yönelmiştim, özellikle de Apache RTR 200 4V modeli hoşuma gidiyor. Fakat İstanbul’da işe gidip gelirken, sabah-akşam yoğun trafikte vitesli motorun yorar mı acaba düşüncesi aklıma takıldı ve bu yüzden Voge SR1 gibi bir scooter’a yöneldim.

Fakat ehliyet derslerinde bana Apache RTR 200 4V verdiler. Onu kullanınca da kafam tekrar karıştı, çünkü sürüşü hoşuma gitti.
Kısacası son 3 aydır iki seçenek arasında sıkışıp kaldım ve bir türlü karar veremiyorum.

Kendimle ilgili kısa bilgi:
  • Daha önce hiç trafiğe çıkmadım,
  • Araba bile kullanmadım,
  • İstanbul içi kullanım olacak: işe gidip gelmek ve arkadaşlarla buluşmak gibi.
Bu şartlarda sizce ilk motorum scooter mı olmalı, yoksa direkt vitesli bir motorla mı başlamalıyım?
Gerçekten kafam çok karışık, tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Motosikleti
Forza 250
Tommygun gelmeden ben söyleyeyim scooter hımbıl adam işi (o sırada 6k kmdir scooter üstünde dolanan ben)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Şaka bir yana hiç bir motorumda rahat etmediğim kadar X-Max’te rahat ediyorum,iki kişi çok rahatız sele altı müthiş geniş birde orijinal yamaha çantası alsam sezonluk bütün eşyalarımı getirip götürürüm o kadar.Ama aklım hep bi viteslide kalıyor,belki X-ADV veya T-Max gibi birşey alabilseydim vitesliden komple vazgeçerdim

Herkese iyi akşamlar.

Birkaç ay önce bu forumda bir başlık açmıştım, Haziran sonu - Temmuz ortası gibi ehliyetimi alıp ardından motorumu satın almayı planladığımı söylemiştim. O büyük gün yarın; sınava gireceğim ve geçeceğimi düşünüyorum. Eğer geçersem ve bu hafta geçici ehliyeti alabilirsem hemen motoru satın alacağım.

Ancak halen ciddi şekilde kararsız kaldığım bir konu var: Scooter mı, vitesli motor mu?

Benim için motor seçiminde tasarım ilk öncelik. Bu yüzden uzun bir süre vitesli modellere yönelmiştim, özellikle de Apache RTR 200 4V modeli hoşuma gidiyor. Fakat İstanbul’da işe gidip gelirken, sabah-akşam yoğun trafikte vitesli motorun yorar mı acaba düşüncesi aklıma takıldı ve bu yüzden Voge SR1 gibi bir scooter’a yöneldim.

Fakat ehliyet derslerinde bana Apache RTR 200 4V verdiler. Onu kullanınca da kafam tekrar karıştı, çünkü sürüşü hoşuma gitti.
Kısacası son 3 aydır iki seçenek arasında sıkışıp kaldım ve bir türlü karar veremiyorum.

Kendimle ilgili kısa bilgi:
  • Daha önce hiç trafiğe çıkmadım,
  • Araba bile kullanmadım,
  • İstanbul içi kullanım olacak: işe gidip gelmek ve arkadaşlarla buluşmak gibi.
Bu şartlarda sizce ilk motorum scooter mı olmalı, yoksa direkt vitesli bir motorla mı başlamalıyım?
Gerçekten kafam çok karışık, tavsiyelerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Ben şahsen Scooter seçtim, dediğiniz gibi viteslinin görünüşünü beğeniyorum sürüşünü beğeniyorum vs ama İstanbul trafiğine direkt o motorlarla çıkmak sonradan pek mantıklı gelmemeye başladı.

Şuan uzun süre Scooter kullanıp trafiğe ve uzun yollar yapmaya iyice alışıp sonrasında şuan alabileceklerimden bir seviye daha güçlü bir vitesli motora geçme planım var.

Motosikleti
Honda CB125F
Aslında bu kararı her iki motor seçeneğini de test ettikten sonra vermeniz daha iyi olur.
Vitesli motor kullanmak çok daha keyifli ancak yoğun trafiğin olduğu büyük şehirlerde sukuter daha fazla rahatlık ve pratiklik sağlıyor.
Şahsen tekrar İstanbul yada büyük bir şehirde yaşama durumun olursa şehir içi ulaşım için sukuter alırdım.

Motosikleti
Yamaha XSR700
Ben de burak kara gelmeden cb125f önereyim bari 🙄

herkes sürdünü met eder böyle bır sonuç alamazsın.
çık trafiğe 50 tane motor uzerınde test et en fazla hangısı varsa onu kullan.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ben Pcx almak için motosiklet ehliyetine başvurmuştum. Ehliyet kursunda Ybr ve Cb 125 Ace kullanıp vitesli motora hayran kalmıştım, o günden beri de hiç skuter almayı, skutere binmeyi düşünmedim. 2 Hafta önce Honda'nın test günlerinde Dio ile yavaş gitme yarışmasına katıldım, katıldım derken yarışmada bildiğin babayı aldım. Bu kadar dengesiz, bu kadar saçma bir alet olamaz. Bir kere daha nefret ettim skuterden.

Amaç İstanbul trafiğinde a noktasından b noktasına gitmekse skuter daha mantıklı. Ama ben motor kullanıcam diyorsanız vitesli motor alınmalı. Cüsseli skuterler dar alanlardan filtreleme yaparken sıkıntı yaratabilir bu arada. Skuter nazik insanlar için biçilmiş kaftandır, özellikle "Ne o öyle 22 adam bir topun peşinden koşuyor." diyenler için.

Motosikleti
Çükü Olanın Dükü Olur.
Fitesli Sıköter yapsalar mesele kökten çözülecek halbuki. 🥱

Ne alırsan al önceliğin g*t kadar tekeri olanlardan olmasın. Bazı scooterlar var 10" jant var hem tangur tungur hemde en ufak şeyde kayma eğiliminde, tekerleri büyük olduğu sürece scooter da iyidir. Sizin düşündüğünüz modelde o tarz bir sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

Ben Pcx almak için motosiklet ehliyetine başvurmuştum. Ehliyet kursunda Ybr ve Cb 125 Ace kullanıp vitesli motora hayran kalmıştım, o günden beri de hiç skuter almayı, skutere binmeyi düşünmedim. 2 Hafta önce Honda'nın test günlerinde Dio ile yavaş gitme yarışmasına katıldım, katıldım derken yarışmada bildiğin babayı aldım. Bu kadar dengesiz, bu kadar saçma bir alet olamaz. Bir kere daha nefret ettim skuterden.
Scooter dengesizliği konusunda haklısın. Bende büyük motordan inip scooter a bindiğim zaman ambole oluyorum. Dengem bozuluyor ama yeni başlayan birsi için scooter elzem. Önce trafiği ve motosiklet dinamiklerni öğrenmek gerekiyor. Sonrasında vitesli olabilir.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
yeni başlayan birsi için scooter elzem. Önce trafiği ve motosiklet dinamiklerni öğrenmek gerekiyor. Sonrasında vitesli olabilir.
Katılmıyorum üstat, pekala vitesli bir commuterle de trafik ve motosiklet dinamikleri öğrenilebilir. Debriyajdı, vitesti bu kadar kafaya takılacak kadar zor konular değil.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
İstanbul gibi bir şehirde her gün işe gidip gelmek için en ideali maksi scooterlar çünkü mesafeler uzak, yeri geliyor işe gitmek için 50km yol gidenler oluyor. işyeri daha yakınsa 125cc scooter iş görür ama Beylikdüzü - kadıköy arası gidilip gelinecekse 125cc yetmez hatta tehlikeli olur.
xmax, forza ve diğerleri gibi sele altı bagajı geniş scooter ile çok güzel olur. Ama scooter dengesizdir, kontrolu zordur, bozuk yollarda zorlar. Yine de işe git gel çarşı pazar vb. işler için en rahatı.
vitesli commuter'lar adı üstünde commuter zaten işe gidip gelme aracı demek, onlarla da çok güzel olur ama bu işin kışı var yağmuru var, scooterlarda nispeten yağmurdan çamurdan korur.

Ben de scooter ile başlamıştım, 16bin km scooter kullandıktan sonra vitesli motosiklet aldım, son bir yılda 6bin km de vitesli kullandım. DÜn benim xmax'ı almak için otobüsle istanbula gittim, otoparkta bir yıldır yatan motorun bitmiş aküsünü söküp yeni akü taktım, çalıştırdım ama 1 yılda vitesliye alışınca çok sıkıntı çektim, bu ne yaa çok hafifmiş dedim ama trafiğe çıkınca kendimi güvensiz hissettim, sol elim hep debriyaj aradı :)

Depoyu doldurup 200km sürüp yaşadığım ilçeye döndüm ama bir daha scooter ile uzun yol yapmam, anca şehir içi çarşı pazar işlerine kullanırım, motosiklet süreyip keyif yapayım denecekse vitesli her zaman iyi.

Motosikleti
Cf Cl-x 250 / Tvs Jupiter125
Scooterın benim için mantığı şehir içi pratik olsun sağa sola gideyim trafikte yormasındır yağmurdan çamurdan korur özellikle diz ve elcik örtüsü varsa araba konforu sunar. Amaç ulaşımsa scooter ama azda olsa arada keyif alayım dersen vitesliden asla vazgeçmem.

Scooter tercih edersen sym jet x 125 e bakmanı öneririm yakışıklı alet

Benim en sevdiğim şey skuter ile yavaş yarış gaz tepkisinde de zaman oluyor hemen tepki vermiyor filan :) dar dönüşler yapmayı filan seviyorum :)
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Scooterın benim için mantığı şehir içi pratik olsun sağa sola gideyim trafikte yormasındır yağmurdan çamurdan korur özellikle diz ve elcik örtüsü varsa araba konforu sunar. Amaç ulaşımsa scooter ama azda olsa arada keyif alayım dersen vitesliden asla vazgeçmem.

Scooter tercih edersen sym jet x 125 e bakmanı öneririm yakışıklı alet

Uluslararası bile gezerim bu motorla :) 482 bin lira vermem o ayrı tabi :)

mat-rethenium-silver-metallic-36.jpg

scooter kullanmak çok zevkli lakin her girdiğiniz çukurda götünüze tekme yemiş gibi oluyorsunuz. normal vitesli motorda seleden rahatça kalktığınız için şoku hafifletebiliyorsunuz.
apache rtr200 cidden göze batan bir motor.
iş ev arası 10 km filansa ve trafik çoksa ufak bir scooter mantıklı.
en güzeli scooter'de kullanın bir süre sonra kararınızı verirsiniz.

İstanbul trafiği zordur. bu zorluğu öğretebilecek bir eğitim de yok maalesef. kullana kullana tecrübe kazandıkça öğrenirsiniz. vitesli motor elbette öğrenebileceğiniz için zaten cebinizde. ama trafiği okumak zamanla öğrenilecek bir deneyim.
bu yüzden sanki scooter ile başlamak daha doğru bence. sonrasında vitesliye geçersiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar