İlk Kez Motorsiklet Sürmeye Başladığınızda Viraja Yatmaktan Korktunuz mu?

Piste girmeyeceksek eğer çok yatırıp diz değdirmeye çalışmak gereksiz. En basit hatada motor üstünden atar ve ağır yaralanırsın.
Katil bariyer de parçalanmak da var işin ucunda tabi

Gireceksek gerekli mi peki?

Motora ilk başladığımda da korkuyordum, bırakıp tekrar başladığımda da korkuyordum, hala korkuyorum. Önemli olan korktuğun şeyin ne olduğunu anlamak, korkmamak için işin fiziğini anlayıp sürüş yetkinliklerini geliştirmek ve panikleme ihtimalini azaltmak için de bol bol pratik yapmak.
Yani üzgünüm ama virajdan duyulan korkuyu azaltmak için de viraj yapmak gerekiyor. :)

Bir sıralama yapmak gerekirse korkusunu en son atabildiğim/azaltabildiğim durum tempolu sürerken yokuş aşağı dönülen virajlar.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Ben de İncek yolunda dolanırken 2 defa benzer bir senaryo yaşadım. Agresif ya da apaçi gibi de kullanmam açıkçası çok şaşırmıştım.
Ondan sonra durduk yere bir tedirginlik geldi sürerken. Sebebi dediğiniz gibi olabilir. Bu sene öyle böyle tuzlamadılar. Bazı günler esnafların kaldırımdan süpürgeyle tuz temizlediklerini görüyordum.
Bu sene gerçekten farklı bir tuz kullanmışlar. Hala yollarda beyaz toz şeklinde katmanlar görüyorum. Özellikle yol kenarlarına yığılmışlar.
Neyse ki sağlam yağmur geliyor yarından itibaren. Yollar yıkanır diye umuyorum. Ben de tedirginim o günden sonra. Daha süremedik sizinle :)

Motosikleti
Kymco Skytown 125, Multistrada V2S
Bu sene gerçekten farklı bir tuz kullanmışlar. Hala yollarda beyaz toz şeklinde katmanlar görüyorum. Özellikle yol kenarlarına yığılmışlar.
Neyse ki sağlam yağmur geliyor yarından itibaren. Yollar yıkanır diye umuyorum. Ben de tedirginim o günden sonra. Daha süremedik sizinle :)
Artık bundan sonra yağmur olmadığı sürece Ankara'da motosiklet sezonu açılmıştır. Gerçi klasik yağmur sezonu da başladı ama rahat rahat plan yapabiliriz. Müsait olduğunuz ilk fırsatta mutlaka sürelim.

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Gireceksek gerekli mi peki?

Motora ilk başladığımda da korkuyordum, bırakıp tekrar başladığımda da korkuyordum, hala korkuyorum. Önemli olan korktuğun şeyin ne olduğunu anlamak, korkmamak için işin fiziğini anlayıp sürüş yetkinliklerini geliştirmek ve panikleme ihtimalini azaltmak için de bol bol pratik yapmak.
Yani üzgünüm ama virajdan duyulan korkuyu azaltmak için de viraj yapmak gerekiyor. :)

Bir sıralama yapmak gerekirse korkusunu en son atabildiğim/azaltabildiğim durum tempolu sürerken yokuş aşağı dönülen virajlar.
Yokuş aşağı motosiklet daha hızlıdır. Gaz kapamak yetmez uygun şekilde frenleme de gerekir. yokuş yukarı olduğundan daha fazla etken devreye girdiği için yokuş aşağı virajlar daha bir ustalık gerektirir.

Korku değil de kaygı dersek adına hiç olmaması daha tehlikelidir. Hiç kaygı duymamak tehlike anında yeterince hızlı tepki verememeye yol açar. Çok kaygı ise gelen bilgiyi işleyerek uygun biçimde yanıtlamamızı engeller. Her şey de olduğu gibi sizi tetikte tutacak normal bir kaygı seviyesi iyidir.

Eğitim + kulak tıkacı

Kulak tıkacı çok önemli gerçekten. Eğitim aldığınızı vs. varsayıyorum. Ben kulak tıkacından sonra rahat ettim.
Belli bir yaştaysanız ve virajlarda istemsiz yavaşlıyorsanız hız algınızı kulak tıkacı ile deneyin bir de.
Kesinlikle güvendiğiniz bir lastik olsun motosikletinizde.
eğitimlerde yatıp kalkmaya alıştıktan sonra bol bol bilinen güzergahlarda km yapmak bu korkuyu yenmenin tek çözümü... 41 yaşında bu korkuyu yeni yeni yenen birisi olarak konuşuyorum nacizane

Son düzenleme:
Motosikleti
Hero X-Pulse 200 4v
Kulak tıkacı çok önemli gerçekten. Eğitim aldığınızı vs. varsayıyorum. Ben kulak tıkacından sonra rahat ettim.
Belli bir yaştaysanız ve virajlarda istemsiz yavaşlıyorsanız hız algınızı kulak tıkacı ile deneyin bir de.
Kesinlikle güvendiğiniz bir lastik olsun motosikletinizde.
eğitimlerde yatıp kalkmaya alıştıktan sonra bol bol bilinen güzergahlarda km yapmak bu korkuyu yenmenin tek çözümü... 41 yaşında bu korkuyu yeni yeni yenen birisi olarak konuşuyorum nacizane.

Bu konuyu biraz da kendi tecrübemle de olacak şekilde açayım; bu arada evet, eğitim almışlığım vardır ancak motosiklete ilk başladığım zamanlarda, yani uzuuuun yıllar önce (32 yaşındayken) YBR 125 kullanmış ve çok da formal olmayan "bilen" bir abiden ders almıştım. Faydasını da gördüm gerçi. Kendisi bana tek kullanımlık tıkaç vermişti. Onu öyle koydum durdu bir süre. 2-3 ay ve bir kaç bin kilometre sonrası virajlı yolları bulunan bir gezide, gidişte tıkaçsız gitmiş, dönüşte ise tıkaç takarak dönmüştüm. Birlikte gittiğim 600+ cc motorlu arkadaşlar dönüşteki viraj performansıma çok şaşırmışlardı. İşin ilginci ben pek fark hissetmemiştim. Sonraları bu konuyu araştırınca şunu öğrendim. İnsan beyni her türlü uyaranı bilinçli ya da bilinçsiz işliyor. Aynı bilgisayarın işlemcisi gibi bu işe kaynak ayırıyor. Uyaran çok olunca ( rüzgar sesi ) onu işleyerek bilinç seviyesine gelip gelmeyeceğini vb değerlendiriyor.. Bu da belli bir kaynağı tüketiyor. Sonuçta sizin viraja trafiğe yola ayıracağınız daha az kaynağınız kalıyor. Rüzgarin sesi azaldığında konsantrasyonunuz artıyor dolayısıyla. Bu da virajlarda olumlu etki yapıyor.

Bir diğer husu da rüzgar sesi uzun vadede işitme kaybı yapıyor. Piyasadaki çeşitli tıkaçlar frekanslara göre değişebilmekle birlikte yaklaşık gürültüde 30-34 dB civarı sesi sönümler ki, bu da çok büyük bir oran. Tıkaç takılması konsantrasyonu önlediği gibi, uzun vadede işitme kaybını da önlüyor. Ben şehir içi hariç her zaman kullanıyorum.

Eğitim demişken virajın konum hız vites sonrası bakış ile başladığını da bilmek gerekiyor.

Bu arada motosiklete nasıl başlanmaz a örnek olarak şuraya bakabilirsiniz.

Son düzenleme:
Motosikleti
Hero Dash 125, CB125F
10 yıllık bisikletçiydim hiç korkmadım verdim kontrayı verdim kontrayı, sonra naylon lastikle en ufak ıslaklıkta motor altımdan kaydı.

Keşke daha çok korksaymışım. Motoru tanımadan sınırlarını bilmeden güvenmemek lazım. İnsan ilk zamanlar bu yüzden korkuyor zaten.

Motosikleti
DUKE 250
17-18 yaşlarında 2006 2007 senesinde zx6 ile gezerken, viraj yaparken, gazlarken hiç korku yoktu, cahil genç cesareti.
şimdi 250lik dükümle ya biri fırlarsa ya motor kayarsa, ya bir aksilik olursa diye tıngır tıngır gezebiliyorum.

Motosikleti
Honda Forza
Korku iyidir tetikte tutar.

Yatmayı da süre süre aşarsınız. Tabi diz değdirecek kadar demiyorum ama ortalama bir virajda rahat dönecek kadar yatmaktan bahsediyorum. Süre süre kendiliğinden gelişen bişey bence. En azından benim için öyle oldu.

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Korku iyidir tetikte tutar.

Yatmayı da süre süre aşarsınız. Tabi diz değdirecek kadar demiyorum ama ortalama bir virajda rahat dönecek kadar yatmaktan bahsediyorum. Süre süre kendiliğinden gelişen bişey bence. En azından benim için öyle oldu.
Pratik ve tecrübe önemlidir. Fakat eğitim almadan süre süre bir yere kadar ilerlenebiliyor. Belki çok basit bir ayrıntı sürüşünüzü, virajınızı çok rahatlatacak, tabiri caiz ise çağ atlayacaksınız. Hele ki yanlış bir şey sürüşünüze oturmuş ise eğitim almadan bunu aşamazsınız. (genel söylüyorum, eğitim almış olabilirsiniz, bilmiyorum)

Korku değil de kaygı dersek adına hiç olmaması daha tehlikelidir. Hiç kaygı duymamak tehlike anında yeterince hızlı tepki verememeye yol açar. Çok kaygı ise gelen bilgiyi işleyerek uygun biçimde yanıtlamamızı engeller. Her şey de olduğu gibi sizi tetikte tutacak normal bir kaygı seviyesi iyidir

Kesinlikle burada önemli bir detay var. Korku/kaygı/çekince doğru kelime hangisi bilemedim ama yaptığımız şeyin ağır sonuçları olabileceğinin farkında olarak "çekingen" olmakta fayda var. Öte yandan neyin nasıl çalıştığını, neyin neden olduğunu anlayıp daha sonra kontrollü bir şekilde bunların üzerine giderek işin paniğe dönmemesi de gerekiyor. Ya da en azından bende bu çalışıyor diyeyim.

Benim yokuş aşağı korkumun ekstra çileği 2013'te yokuş aşağı ziftte sürüklenme kazası, bacağın dizden aşağı komple zifte bulanması, hastanede jiletle o yapışan zifti döner gibi bacağımdan keserek almaları falan filan.. =)

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Ben hiç korkmadım ilk zamanlarımda, pat diye arka freni koyup kaydığım oldu, debriyajı ani bırakıp şahlandırdığım oldu ama 2-3 yere kapaklanmadan sonra arka lastiğin limitlerini de anladım. Genelde iyi bildiğim yollarda alıp test ederim, kadrana bakmam yatırırım viraja, tam gaz ile hayatta bir yere girmem. 3-4 yıldır hayattayım yaşıyorum.

Önemli olan oturuş ve virajda iken ufak ufak selenin önüne gelebilmek. Oturuş pozisyonun mantığını kavramak lazım, bunun için de en iyi eğitim, bilen bir arkadaşın arkasında artçı olmak. Kıçınızla 250 kilo motoru nasıl yönlendirdiğinizi görünce şaşkına döneceksiniz.

Daha ulaşılabilir olan eğitim ise, bol bol emniyetli hissettiğiniz süratte sürmek, yavaş yavaş hızı arttırmak. Ama şunu unutmayın, hızlı sürmek zorunda değilsiniz, arabalar sizden hızlı viraj zaten dönemiyor...

Motosikleti
Honda Forza
Pratik ve tecrübe önemlidir. Fakat eğitim almadan süre süre bir yere kadar ilerlenebiliyor. Belki çok basit bir ayrıntı sürüşünüzü, virajınızı çok rahatlatacak, tabiri caiz ise çağ atlayacaksınız. Hele ki yanlış bir şey sürüşünüze oturmuş ise eğitim almadan bunu aşamazsınız. (genel söylüyorum, eğitim almış olabilirsiniz, bilmiyorum)
Eğitimi bırakın ehliyeti alış şeklim bile sıkıntılı :) Maalesef kara düzen herşey. Düşe kalka

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Eğitimi bırakın ehliyeti alış şeklim bile sıkıntılı :) Maalesef kara düzen herşey. Düşe kalka
Genelde motosiklet kazası geçiren insanlar tekrar aynı tür kazayı yapma eğilimi gösterirler. Yanlışı düzeltmedikleri için olur bu. Eğitim alın.

Son düzenleme:
İlk Motorsiklet Sürmeye Başladığınızda Viraja Girmekten/Yatmaktan Korktunuz mu? ve Korkunuzu Nasıl Yendiniz?
İlk sürdüğüm motor pcx'di, lastikler o zamanlar suikast modeli gibiydi ıslak zeminde yol tutuşu hak getire ama düşmeden sınırları tanıya tanıya öğrenmiştim 12li yaşlarda 😅

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
İlk sürdüğüm motor pcx'di, lastikler o zamanlar suikast modeli gibiydi ıslak zeminde yol tutuşu hak getire ama düşmeden sınırları tanıya tanıya öğrenmiştim 12li yaşlarda 😅
IRC'mi neydi o lastikler. Benim 2012 pcx'te de vardı. 5000km sonrasında michelin city grip ile değiştirmiştim. Hey gidi günler. Pcx saplanmış gibi duruyodu ama mutluyduk be.

IRC'mi neydi o lastikler. Benim 2012 pcx'te de vardı. 5000km sonrasında michelin city grip ile değiştirmiştim. Hey gidi günler. Pcx saplanmış gibi duruyodu ama mutluyduk be.
Muhtemelen o vardı, çamura bile dalıyordum o lastiklerle ama iyi ders verdi. Bugüne kadar hiç kaza düşme yaşamadıysam ondandır muhtemelen 😂

Motosikleti
Honda Forza
Genelde motosiklet kazası geçiren insanlar tekrar aynı tür kazayı yapma eğilimi gösterirler. Yanlışı düzeltmedikleri için olur bu. Eğitim alın.
Hocam motosiklette ön freni sıkınca direksiyonu düz tutmam gerektiğini bilmediğim için olmuştu. Sağlam düşüp 1 ay yatağa kolumu vücuduma yapıştırıp sürünerek girip çıkmıştım ağrıdan.

Şahsen eğitim almak niyetim de var. Ben oldum gerek yok ukalalığına asla girmiyor ve motosikleti de haddimi bilerek sürüyorum.

• Beğen
Tepkiler: ACT

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar