İlk Kazam

Geçmiş olsun. Bir ihtimal şu olabilir ayrıcada; seleye oturduğun zaman ayak tabanlarının tam yere oturması lazım. Eğer tam yere basmıyorsa özellikle yokuş yukarı veya aşağı durma durumlarında düşürme ihtimalin olabilir. Durduğun zaman da ayaklarının pozisyonu tam yanda olmalı, biraz önde veya arkada olursa yine düşürme olabilir. Bazen de durduğumuz yerde sağa veya sola meyil varsa o tarafa doğru motor çekeceğinden buna da dikkat etmek gerekir.

Son düzenleme:
geçmiş olsun, kaza kazadır ama keşke bütün kazalarımız böyle hafif olsa:)

Boşu boşuma " önce düşük cc de tecrübe edinin sonra büyük motor alın" demiyoruz. O motor acemi motoru değildir, hatanın bedelini ağır ödetir. Neyse geçmiş olsun.

Ben tam yazacakken siyahatmaca yazmak istediğim konuya değinmiş. Genellikle herkesde bir heybetli motor hevesi var nedense. Hatta kendi motosikletinde ayakları yere değmezken arkadaşına "O motor ne öyle altında bisiklet gibi kalmış" diye dalga geçenlere bolca rastlanıyor.

Her ne kadar F650 endurolar içinde alçak koltuğa sahip bir model olsa da sonuçta yeni başlayan biri için ağır bir motosiklet. Özellikle de ayaklarının ucuyla yere basan yeni başlayan bir motorcu içi fazla ağır bir motosiklet.

Forumda her zaman küçük cc motosikletle başlanması önerilir. Aslında hem küçük cc hem de hafif bir motosiklet olmalı. Genel olarak küçük cc motosikletler hafif de oldukları için ağırlıklarından pek bahsedilmez.

Tecrübe arttıkça kullanıcı gerek güçlü bir motor ile gerekse ağırlığı ile başa çıkmayı öğrenir. Ama bana göre yine de insanın ayaklarının yere bastığı motosikleti tercih etmesi en güzelidir.

Yokuş yukarı dururken sadece ön fren hiç bir işe yaramaz arkadaşlar. Üstelik motosikletiniz büyük ve ağır ise. Yokuşlarda dururken ön fren ile beraber mutlaka arka frene de basın.

Sadece arka frene bassanız bile motosikletin yapısından dolayı kaymaz. Tekrar yazıyorum kaymaz.

:cat::cat::cat:

Önemli bir ayrıntı. Yokuş yukarı dururken arka frene basmak gerekir.
Ön fren işe yaramaz; ön tekere ağırlık binmediği için, teker kilitlenmiş halde geri geri kayar ve düşersiniz.

Geçmiş olsun dileklerimle, en kısa zamanda eğitim almanızı tavsiye ediyorum. Bu ve benzeri pek çok ayrıntıyı, trafiğe kapalı alanda deneyip-görerek öğreniyorsunuz.

---------- Mesaj ekleme zamanı: 10:44 ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 10:40 ----------

Yokuş yukarı arka fren maneti olmadığı için(mühendisler düşünememiş:p) mecbur ön fren sıkılır arka frene ayakla basmak zor olur,ön fren sıkılı teker kayar durur,düşersin. Geçmiş olsun.

durmadan önce vitesi bire alırsın,
sol elin debriyajda, sağ ayağın frende, sol ayağın yerde durursun. hiç de zor olmaz.

Ya aslında kendi aramızda bir terim kullanımı benimsesek de, bu devirme durumlarına kaza demesek...

İki teker bu, durduğu yerde dengesi bozuluyor devriliyor. Can sıkıcı olsa da, bazen maddi hasarlı olsa da "kaza" terimi biraz ağır kaçıyor.

Gelin bu durumlara "ilk devirmem/yatırmam" diyelim mesela. :wiinkk:

Gecmiş olsun. Zamanla tecrube kazanırsın. Omenli olan sınırlarını bilmek ve ona gore davranmaktır.

Bilgiledirme: Bu mesajı yazan kullanıcının üyeliği iptal edilmiştir.
durmadan önce vitesi bire alırsın,
sol elin debriyajda, sağ ayağın frende, sol ayağın yerde durursun. hiç de zor olmaz.

Ben de sol elimle debriyaja basıp,ayağımı frene koymadan,2 ayağım yere basar halde,artçımla geri geri 15 mt ön tekerler kilitli vaziyette sürüklenip yatırdım motorumu,tecrübeliyimdir.:mrgreen:

Geçmiş olsun arkadaşım umarım bir daha böyle tatsızlık yaşamazsın.

Geçmiş olsun

Ben frenleme dışındaki bir durumdan bahsedeyim :

Yokuş yukarı veya aşağı bir yolda eğer ki durmanız gerekiyorsa motosikletinizi herzaman yola paralel tutun. Yola nekadar açılı durursanız devirme ihtimaliniz okadar yükselir.
Dik bir yokuşta yola doksan derece açıyla yani yolu dik birşekilde kesecek şekilde durduğunuzu farzedin. bu durumda bir ayağınız yere değerken diğer ayağınız boşta kalacaktır. Beyniniz de aslında motor dik duruyorken yine de eğri durduğunuzu zannedecektir. ve iki ayağınızıda aynı şekilde yere basma ihtiyacı duyacaksınız ve işte kaçınılmaz son motoru devireceksiniz.

Bu aşağıda gördüğünüz düz zeminde normal duruş
2nuq1df.jpg

Bu ise Yokuş ta yokuşa dik duruncaki riskli durum
f2le84.jpg

Geçmiş olsun

Ben frenleme dışındaki bir durumdan bahsedeyim :

Yokuş yukarı veya aşağı bir yolda eğer ki durmanız gerekiyorsa motosikletinizi herzaman yola paralel tutun. Yola nekadar açılı durursanız devirme ihtimaliniz okadar yükselir.
Dik bir yokuşta yola doksan derece açıyla yani yolu dik birşekilde kesecek şekilde durduğunuzu farzedin. bu durumda bir ayağınız yere değerken diğer ayağınız boşta kalacaktır. Beyniniz de aslında motor dik duruyorken yine de eğri durduğunuzu zannedecektir. ve iki ayağınızıda aynı şekilde yere basma ihtiyacı duyacaksınız ve işte kaçınılmaz son motoru devireceksiniz.

Bu aşağıda gördüğünüz düz zeminde normal duruş
2nuq1df.jpg

Bu ise Yokuş ta yokuşa dik duruncaki riskli durum
f2le84.jpg

Evet, bu gibi durumlarda tipik motosiklet kullanımını unutup "yokuşta yolu kesen sürüş" moduna geçmek lazım. Yani ağırlığı yokuş yukarı tarafa vererek manevrayı gidonla yapmak (motoru fazla yatırmadan). Yazması kolay ama yapmasının kolay olduğunu söyleyemem. En azından benim gibi bir acemi için...

Belki daha tecrübeli arkadaşlar daha teknik bir şekilde anlatabilirler bu durumu.

tecrube edınmelisin .. eğer bundan once dusuk kılolu bır makına kullanmadıysan normaldir. hıc bozma moralini .. ancak tehlıkenın farkına varmıssındır sanırım . eğitim almanı tavsıye ederım .. he pahalı gelırse .. tenha bır zamanda dustugun yokusta calısmanı tavsıye ederım . yıne cık o yokusa parket sehpaya ala sonra tekrar calıstır hareket et .. yanı o yokusta antrenman yap. faydası olacaktır ... ama bozma moralını uzerıne bındığımız aletın doğal pozısyonu yerde yatan pozısyonudur:) tekbasına ayakta duramaz ki . bırakırsan düser .. yanı motorunu yatırdıgın zaman uzulme sınırlenme ... bu herzaman olabılecek bır durum ... yeterkı sana bırsey olmasın ayağına eline . gerısı hıc onemlı değil unutma :) geçmişolsun ...

faydalı bilgileriniz için teşekkür ederim arkadaşlar, hepsini dört gözle okuyorum sağ olun.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar