İlk düşüşüm :)

Herkeze iyi akşamlar ..

Motosikletimde daha yeni 1000 km ye geldim yaklaşık 800 km civarındayken güzel güneşli bir havada gidiyordum. Arkamda artçıda var. Bu arada motosiklet Sym Fiddle 125 2012 model. Neyse yolumuza devam edıyorduk artçımla. ilerde u donusu vardı en fazla 20 km hızla u donusunu alabilmek için yattım, dediğim gibi en fazla 20 km ile gıdıyordum. Birden motor altımızdan kaydı hiç bişey yok ken çat diye altımızdan kayıverdi. Donuş yaptığım yerde ne kaygan bi sıvı vardı nede yerde bir yazı. Yanı düşmemi tetikliycek hiçbir unsur yoktu. Ne olduda motor altımdan gitti anlayamadım. O gunden beri rahat rahat yatamıyorum motosiklette. Böyle birşey neden olmuştur önerilerinizi merak edıyorum.

Hocam lastikler henüz ısınmamıştır, ayrıca oldukça yavaş gidiyormuşsunuz yani düşük hızlarda yatmak pek sağlıklı değil diye biliyorum.

20 km hızla giderken yatılmaz, zaten o hızda yatmana da gerek olmaz.

Geçmiş olsun.

Düşük hızlarda, özellikle kavşaklarda, yatmadan, mümkün mertebe gidonu çevirerek dönmeniz daha güvenli. İlla motoru yatıracaksanız ağırlığınızı ters tarafa verin bari. :)

Scooterla yatılmaz yatınca düşersin. Ancak lastiklerin ısınmışsa uzun yolda yerine göre çok güzel viraja girilir ama bi cub yada commuter kadar rahat olmuyo yinede.

125 lik scooter i yatirma mantigida biraz garip. 20km ile giderken
Motoru yatirmak daha garip ;)) gecmis olsunn. Hafifce gidonu cevirseydiniz rahatca donebilirdini

Egitim sart. Yolda bazi motorculari gorunce gizlice aglamak istiyorum. hele 250cc altindakilere diyecek hic bir sey yok. insan bir sebebden dolayi bir sey yapar ya, yok arkadas anliyacak bir yeri yok.

geçmiş olsun arkadaşım. Düşük hızda yatılmaz ,scooterla da pek yatılmaz, acemiyken artçı alınmaz = 3 yanlış malesef bir doğru etmiyor.

20 km hız ile yatani ilk defa duyuyorum hocam o hizlarda yatilmaz ayrıca scooter ile de yatilmaz ayrıca daha 800 km tecruben varken artçı almanda yanlış bence

Hocam 20 km ile giderken motoru yatirirsin.. Lakin sende ters tarafa yatarsin ki dengede durun.. Ama arkanda artci varken zor istir bu is.. Gecmis olsun..

Artık olan olmuş. Geçmiş olsun kardeşim.Umarım ilerde böyle ufak hatalar yapmassın. Bu ufak kazayla biraz gururun törpülenmiş iyi olmuş. İlerde daha oturur. İster scooter olsun ister racing yatarak dönülür. Forumda kontra tekniğine bakmanı şiddetle öneriyorum.

Hepinizin dedğini anladım teşekkur ederim herkeze fakat. Yanı yan yattım derken oyle yan yatma değil keskin bir viraj oldugu için biraz yattım gidonu çevirerek dönuyordum zaten tam dönebiliyim diye küçük bir açı ile yana doğru yatmıştım. Sonra motor altımdan gitti yani. Yüksek hızlarda bi scootera gore 50 ile 100 km arası diyelim bu aralıklarla yan yatma hız arttıkça kayma riskide düşüyormu?

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:45 ----------

Bazı şeyleri düşe kalka öğrenicez hocam :)

ah hocam yatma işlerini boşver sen gidonu kullan o zaten istediğin tarafa dönecektir :wiinkk:

Hepinizin dedğini anladım teşekkur ederim herkeze fakat. Yanı yan yattım derken oyle yan yatma değil keskin bir viraj oldugu için biraz yattım gidonu çevirerek dönuyordum zaten tam dönebiliyim diye küçük bir açı ile yana doğru yatmıştım. Sonra motor altımdan gitti yani. Yüksek hızlarda bi scootera gore 50 ile 100 km arası diyelim bu aralıklarla yan yatma hız arttıkça kayma riskide düşüyormu?

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:48 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:45 ----------

Bazı şeyleri düşe kalka öğrenicez hocam :)
50-100km arası hızlarda motoru daha güzel yatırabilirsin, ama 70km üzerinde motoru ciddi yatırmak istiyorsan lastiklerin ısınmış olmalı. Bide şu dandik CST lastiklerden olmamalı motorunda.

Arkadaşlar scooter olsun cup olsun touring olsun bütün motorlar bütün süratlerde yatarak döner. Her ne kadar yatmıyor gibi gözüksede. Düşük süratlerde merkez kaç kuvvetinin az olmasından dolayı az yatırmaya veya dengelemek için ters tarafa sarkmaya gereksinim duyulur. Düşen arkadaşın lastiklerinin sınır bölgesi muhtemelen asfaltın kamber açısının fazla olduğu bir kısma denk gelmiş. Lastiklerin iyi olup olmaması da önemli tabii.
http://www.soundrider.com/archive/safety-skills/coming_unglued.htm

Komik gibi gelebilir ama ac oldugunuz zaman dikkat edin, insanin aniden refleksleri duraksama yapabiliyor, ben orucken basima gelmisti...

viraj içinde frene dokanmış olabilir misin?
Viraja girmeden onje hızımı ayarlamıştım. Viraj alırken frene basmadım

---------- Mesajlar birleştirildi - 11:46 ---------- bir önceki mesaj zamanı 11:43 ----------

ah hocam yatma işlerini boşver sen gidonu kullan o zaten istediğin tarafa dönecektir :wiinkk:
Hocam güzel dıyorsunda 30 km ve üzerine çıktıkca gidonu hareket ettıremıyorsun mecvur belli bir açıda yatmak zorunda kalıyorsun

o kadar yavaş süratle motoru yatırmak hele bir de artçı ile zaten motora hadi altımdan kaç git demektir. motorun hızı ağırlık noktasını taşıyamadığı için devrilmişsiniz. en sağlıklı dönüş yavaş hızda yatış açısını dönüş yönüne fazla yatırmamak gerekirse hız düşük olduğu için ağırlık noktasını dönüş yönüne değil ters yöne vermektir yani crossçuların dönüş taktiği ile motor içeri siz dışarı yatarak.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar