İlk defa vitesli motosiklet sürdüm ve birçok sorum var. (Regal Raptor DD 250E-9B)

Motosikleti
apec apx7/ um 250 renegade vegas
konuyu açan arkadaş ehliyetim var demiyor da siz niye savunuyorsunuz ehliyeti var diye agalar?

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
abi sende benim yazdıgımı okumadın bence :D

hiç vitesli sürmedim diyor. demek ki vitesliye hiç binmemiş bu durumda vitesli motora ait ehliyeti olamaz.

otomatik vitesli de çok az sürdüm diyor adam, buradan da bence herkes ehliyeti olmadıgını anlar ama hadi otomatik ehliyeti olsun. söz konusu konuya ait regal raptor'u kullanamaz vitesli ehliyeti ile. yani yine ehliyeti yok :D
Yahu onu teslim ettik zaten: (kalın çizgili yer)
"... artık otomatik vites motosiklet ehliyeti diye bir şey de var, yani hiç vitesli motosiklet sürmeden de motosiklet ehliyeti alabiliyorsunuz. (Durum böyleyse ehliyeti yükseltmeden sokakta sürmek doğru değil tabi ama kısa bir deneme turu atılabilir yani...) Arkadaş ehliyetini çok uzun zaman önce almış ancak hiç motosiklet kullanmamış da olabilir. Örneğin eşimin A sınıfı motosiklet ehliyeti var ama şimdi herhangi bir vitesli motoru versem kullanması mümkün değil, ehliyeti 2014 senesinde almış ve sonrasında hiç motosiklet kullanmamış. Sudan çıkmış balığa döner..."
Demek ki neymiş? İnsanın ehliyeti olması motosiklet sürebileceği anlamına gelmiyor. Burada anlaşamadığımız konu kişinin sırf bu konudaki paylaşımından adamın (sadece otomatik için bile olsa) ehliyetinin olmadığı sonucunun "kesin olarak" çıkarılamayacağı. Önceki mesajlarını takip eden biri olarak ehliyetinin olmadığını biliyormuşsun - biz bilmiyorduk ve bildiğimiz farz edilemez.

Her neyse, konusu açılmışken bence o belgeye ehliyet denmemesi lazım, zaten yeni literatürde "sürücü belgesi" deniyor. Ehliyet kişinin o belgede belirtilen konularda ehil (yani yetkin) olduğunu ifade eden bir şey, ülkemizdeki eğitim sistemiyle kimsenin kurstan ehil / yetkin çıkması mümkün değil, bir onu teslim etmek lazım.

Yani, esas konu arkadaşın ehliyetinin olup olmaması değil, o kanunlarla ilgili bir konu. Esas konu arkadaşın vitesli motosiklet kullanma konusunda ehil / yetkin olmadığı. Bunun için de kurs ve eğitim alması gerektiği zaten ifade edilmiş. Geri kalan yorumlar "pedantik yaklaşım" dahline girer. Gemini bu terimle ilgili aşağıdakini yazmış:

Pedantik yaklaşım, ana fikirden ziyade gereksiz ve önemsiz detaylara aşırı odaklanan, kurallara sıkı sıkıya bağlı kalan ve genellikle muhatabını rahatsız edecek derecede bilgiçlik taslayan tutumdur. Kişi, teknik olarak haklı olsa bile odağı kaçırır.

Pedantik bir tavrın öne çıkan özellikleri şunlardır:
  • Ayrıntıcılık: Konunun özü yerine ufak tefek hataları düzeltmeye odaklanılır.
  • Bilgiçlik Taslama: Sahip olunan uzmanlığın veya bilginin, başkalarını küçümser ya da sıkıcı bir şekilde gösterilmesi.
  • Aşırı Kuralcılık: Dil bilgisi, imla veya yönergeler gibi konularda aşırı katı davranılması.
Örneğin; bir tartışmada söylenen derin ve anlamlı bir cümlenin değerini düşürüp, sadece cümlede geçen tek bir kelimenin yanlış kullanımına takılmak pedantik bir yaklaşım örneğidir.

Motosikleti
D400
Yahu onu teslim ettik zaten: (kalın çizgili yer)

Demek ki neymiş? İnsanın ehliyeti olması motosiklet sürebileceği anlamına gelmiyor. Burada anlaşamadığımız konu kişinin sırf bu konudaki paylaşımından adamın (sadece otomatik için bile olsa) ehliyetinin olmadığı sonucunun "kesin olarak" çıkarılamayacağı. Önceki mesajlarını takip eden biri olarak ehliyetinin olmadığını biliyormuşsun - biz bilmiyorduk ve bildiğimiz farz edilemez.

Her neyse, konusu açılmışken bence o belgeye ehliyet denmemesi lazım, zaten yeni literatürde "sürücü belgesi" deniyor. Ehliyet kişinin o belgede belirtilen konularda ehil (yani yetkin) olduğunu ifade eden bir şey, ülkemizdeki eğitim sistemiyle kimsenin kurstan ehil / yetkin çıkması mümkün değil, bir onu teslim etmek lazım.

Yani, esas konu arkadaşın ehliyetinin olup olmaması değil, o kanunlarla ilgili bir konu. Esas konu arkadaşın vitesli motosiklet kullanma konusunda ehil / yetkin olmadığı. Bunun için de kurs ve eğitim alması gerektiği zaten ifade edilmiş. Geri kalan yorumlar "pedantik yaklaşım" dahline girer. Gemini bu terimle ilgili aşağıdakini yazmış:

deneme turu da atamaz abi. öyle bir dünya yok. en fazla boş bir arazide bilen birisinin gözetiminde ögrenmek amaclı sürebilir (bu da yasak tabi eğitmen değilse) ama gidip de 2 sokak vs. gezemez. motoru 10 dakikada kaldırmış 10 dakikada boşa almış, hiçbirimiz anasının karnında ögrenmiyoruz ama motorda problem yoksa bu sekilde hiç hakim olmayan birisi sokakta önüne çocuk cıksa birisi cıksa napacak?

konu sahibi şahsi algılamasın; ben ayar oluyorum böyle durumlara. binemezsiniz aga, ben binmedim sizde binmeyeceksiniz. binerseniz de eleştiri ve cezaları kabul edeceksiniz.

ben başka konudan hatırlıyorum olarak yazmadım, yazdıgından olmadıgını anladım. siz ısrar edince araştırıp buldum "ehliyetim yok" cümlesini. yani konu net olarak "ehliyetim yok" diye kendisi bangır bangır bağırıyor; sizler iyi niyetli düşünmek için ısrarla "viteslisi vardır" falan diyorsunuz.

vitesli de az sürmüş demek ki yok, vitesli ehliyeti de olsaydı yetersiz ehliyet regal raptor süremez. ötesi yok bu konunun.

Pedantik yaklaşım, ile bana vurmak istemisşin de ehliyetsiz kullanmayı "gereksiz ve önemsiz detay" olarak görüyorsan pek yorum yapamayacagım.

neyse birbirimizi kırmaya gerek yok; ehliyetsiz ve civarını riske atan birisini savunmak için de eleştiriye maruz kaldım ya, daha ne diyeyim üstü yok bunun.

kolay gelsin.

Motosikleti
...

neyse birbirimizi kırmaya gerek yok; ehliyetsiz ve civarını riske atan birisini savunmak için de eleştiriye maruz kaldım ya, daha ne diyeyim üstü yok bunun.

kolay gelsin.
Fazla kuralcı bir üslubun var, hayat böyle değil Türkiye hiç böyle değil. "hiç hakim olmayan birisi sokakta önüne çocuk cıksa birisi cıksa napacak?" yazmışsın; (mesela) sokakta akıl hastası birinin karşına çıkıp çat diye sana bir bıçak saplamayacağı da garanti değil bu hayatta (bırak normal ehliyeti, adamın aklî ehliyeti yok), matematiksel olarak birinin seni ezmesi durumunda ezen kişinin ehliyetli olma ihtimali ehliyetsiz olma ihtimalinden belki 1.000 kat / 10.000 kat fazla, o yüzden o demagojiye hiç mi hiç ihtiyacımız yok.

Bu arada; ben ehliyetsiz birini savunmuyorum, yazdığım şeyden de böyle bir mana çıkmaz. Yazdığım mesajlarda da "ehliyetin yoksa önce ehliyet al, sonra eğitim al" diye ifade etmişim zaten. Birisi motosikletin selesine oturup sokakta motosiklet sürüyorsa şahsen ehliyeti olduğunu varsayarım, öyle de varsaymam gerekir, elimde aksine net bir kanıt yoksa tersini düşünmem garip kaçar. Çünkü kişinin ehliyeti olması acemi olmadığı anlamına gelmiyor ülkemizde.

Sen "ben adamın ehliyetsiz olduğunu anladım" yazmışsın, hayır anlamadın, çünkü elindeki bilgi yetersizdi, öyle olduğunu farz ettin, tesadüfen de öyle çıktı. Kalan diğer her şeyde az ya da çok hemfikiriz diyebilirim, sadece bu detayda ayrışıyoruz...

Anladığım kadarıyla ufak bir tartışma olmuş ilk olarak ehliyetim yok fakat özellikle gece geç saatleri tercih ettim ve bulunduğum konumda yaşayan fazla insan yok dün yolda kimseyle karşılaşmadım hatta gece vardiyasında çalıştığım saatlerde 1 ay kimseyi görmeden mahallede yürüdüğüm bile oluyor bu rahatlığım oradan geliyor. Şimdi gelelim neden ehliyetim olmadığı konusuna ben 169 kilo bir bireydim ama çok çalışıp 37 kilo verdim ama vermem gereken bir 29 kilom daha var yoksa ehliyet için sağlık raporu alamıyorum normalde motoru erken almak gibi bir planımda yoktu ama güzel bir teklif geldi ve kaçırmak istemeyip aldım dediğim gibi kimseyi riske atmamaya özellikle dikkat ediyorum.

Motosikleti
D400
Anladığım kadarıyla ufak bir tartışma olmuş ilk olarak ehliyetim yok fakat özellikle gece geç saatleri tercih ettim ve bulunduğum konumda yaşayan fazla insan yok dün yolda kimseyle karşılaşmadım hatta gece vardiyasında çalıştığım saatlerde 1 ay kimseyi görmeden mahallede yürüdüğüm bile oluyor bu rahatlığım oradan geliyor. Şimdi gelelim neden ehliyetim olmadığı konusuna ben 169 kilo bir bireydim ama çok çalışıp 37 kilo verdim ama vermem gereken bir 29 kilom daha var yoksa ehliyet için sağlık raporu alamıyorum normalde motoru erken almak gibi bir planımda yoktu ama güzel bir teklif geldi ve kaçırmak istemeyip aldım dediğim gibi kimseyi riske atmamaya özellikle dikkat ediyorum.

Bazı cümleler ağır olmuş olabilir fakat bunu kötülükten demiyorum. Çünkü artık cogu insan nazikçe uyarılmayı umursamıyor.

ama emin ol eğitim çok şeyi değiştirir; yolda kımse olmasa da bir anda bir kişi çıkar ve hayatının akışı değişir. keşke daha da beter davransalardı da bunu yapmasaydım dersin.

yazıl bir kursa; çok iyi eğitim vermeseler de temel seviyede hakimiyet ve sürüş ögrenirsin. Bu sekilde hem motora zarar veriyorsun hem de kendine verebilirsin.

Regal raptor zaten sıkıntı cıkartan bir model; yanlış kullanıp zorlama iyice.

Motosikleti
Öncelikle kilo verme yolculuğunuzda başarılar, umarım istediğiniz kiloya en sağlıklı sürede varırsınız.

Lütfen ehliyet almadan motorunuzu trafiğe açık alanlarda kullanmayın. Ehliyet almadan önce de trafiğe kapalı alanlarda bilen bir kişinin gözetiminde çalışın hatta mümkünse yetkin bir eğitmenden hakimiyet eğitimi alın. Sürücü kurslarında iyi eğitim alma şansı pek yok diyebilirim.

Motosikleti
D400
Fazla kuralcı bir üslubun var, hayat böyle değil Türkiye hiç böyle değil. "hiç hakim olmayan birisi sokakta önüne çocuk cıksa birisi cıksa napacak?" yazmışsın; (mesela) sokakta akıl hastası birinin karşına çıkıp çat diye sana bir bıçak saplamayacağı da garanti değil bu hayatta (bırak normal ehliyeti, adamın aklî ehliyeti yok), matematiksel olarak birinin seni ezmesi durumunda ezen kişinin ehliyetli olma ihtimali ehliyetsiz olma ihtimalinden belki 1.000 kat / 10.000 kat fazla, o yüzden o demagojiye hiç mi hiç ihtiyacımız yok.

Bu arada; ben ehliyetsiz birini savunmuyorum, yazdığım şeyden de böyle bir mana çıkmaz. Yazdığım mesajlarda da "ehliyetin yoksa önce ehliyet al, sonra eğitim al" diye ifade etmişim zaten. Birisi motosikletin selesine oturup sokakta motosiklet sürüyorsa şahsen ehliyeti olduğunu varsayarım, öyle de varsaymam gerekir, elimde aksine net bir kanıt yoksa tersini düşünmem garip kaçar. Çünkü kişinin ehliyeti olması acemi olmadığı anlamına gelmiyor ülkemizde.

Sen "ben adamın ehliyetsiz olduğunu anladım" yazmışsın, hayır anlamadın, çünkü elindeki bilgi yetersizdi, öyle olduğunu farz ettin, tesadüfen de öyle çıktı. Kalan diğer her şeyde az ya da çok hemfikiriz diyebilirim, sadece bu detayda ayrışıyoruz...

tamam sensin hocam sensin.

Öncelikle kilo verme yolculuğunuzda başarılar, umarım istediğiniz kiloya en sağlıklı sürede varırsınız.

Lütfen ehliyet almadan motorunuzu trafiğe açık alanlarda kullanmayın. Ehliyet almadan önce de trafiğe kapalı alanlarda bilen bir kişinin gözetiminde çalışın hatta mümkünse yetkin bir eğitmenden hakimiyet eğitimi alın. Sürücü kurslarında iyi eğitim alma şansı pek yok diyebilirim.
teşekkür ederim merak etmeyin ehliyeti olan birkaç arkadaşımla konuştum trafiğe kapalı alanlara yakın zamanda uğrayacağım.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Bazı cümleler ağır olmuş olabilir fakat bunu kötülükten demiyorum. Çünkü artık cogu insan nazikçe uyarılmayı umursamıyor.

ama emin ol eğitim çok şeyi değiştirir; yolda kımse olmasa da bir anda bir kişi çıkar ve hayatının akışı değişir. keşke daha da beter davransalardı da bunu yapmasaydım dersin.

yazıl bir kursa; çok iyi eğitim vermeseler de temel seviyede hakimiyet ve sürüş ögrenirsin. Bu sekilde hem motora zarar veriyorsun hem de kendine verebilirsin.

Regal raptor zaten sıkıntı cıkartan bir model; yanlış kullanıp zorlama iyice.
Endişenizi anlıyorum kesinlikle dikkat edeceğim.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Kişinin ehliyeti varmıdır yokmudur tartışmasına girmeyeceğim ancak dikkatimi çeken şey arkadaşımızın motorun birinci viteste titremesinden şikayet etmesi oldu. Herhangi bir teknik problem yok ise çok ekstrem spor motorlar dışındaki hemen her motor uygun debriyaj dozlaması ile gazı açmadan hareket eder ve bir miktar hız kazanıp debriyaj tamamı ile bırakıldığında sarsıntısız olarak ilerler. Benim eğitim programımda ilk aşamada gaz hiç kullanılmaz sadece debriyaja odaklanılır.
Ancak,
Öğrencilerimde sık gözlemlediğim bir durum var ise motosiklet titrer. Öğrenci arka fren tarafındaki ayağını frenle işi bittiğinde geri çekip doğru pozisyona almaz ise farkında olmadan arka frene dokunabilir ve motor ilerlemekte zorlanarak tekler hatta stop eder. Buna dikkat etmek lazım.

Sevgilerimle

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar