İlk defa düştüm - Ekipmansız bakkala bile gitmeyin

Motosikleti
Dominar D250
Motor tecrübem henüz 650km’lerde, dominar’ın üstünde gelen nylon lastikler takılı.
Dün ışıklarda bekliyorum, hareket sonrası sola dar açıyla dönmemiz gerekiyor tahmini 60-70 derece dar açıyla soldaki yola döneceğiz. Kavşak da 4 yolun kesişimi, yolun ortası çok kötü nereye gidersen git o kavşağın ortasından geçiyorsun artık yol yoğun kullanılmaktan asfalt epey düzleşmiş, önden çeker arabayla bile orayı dönerken arkayı salıp kaydırdığı oldu.
Harekete geçtik motoru yatırarak dönmeye başladım, tam 90 derece sola dönüş değil daha dar dönüş olduğundan hafif tedirginlikte vardı, yolun ortasına doğru gelirken bakışı gideceğim yöne tutmama rağmen o anda arka lastik mi kaydı yoksa çok yattım da motor mu devrildi bir şey anlayamadım, bir yerden sonra düşeceğimi kabullenip kaskın içinde annnskm diye bağıra bağıra yere kapaklandım :) motor sürüklenerek daha ileriye gitti, direkt kalktım motoru stop ettim, kaldırıp kenara aldım.
Sağolsunlar ne ışıklarda yanımda bekleyen motorlular, ne döndüğüm tarafta ışıkta bekleyen motorlu hiç oralı olmadılar. Arkamdan gelen arabalardan birindeki gençlerden biri sordu sadece bişeyin var mı diye ona da eyvallah deyip gönderdim.

Bu olayı paylaşma sebebim;
İlk başta sadece kask, eldiven ve mont alıp motora başlamıştım. 2 hafta kadar önce de bot ve pantolon aldım, bu olaydan sonra anladım ki eksik ekipmanla bu olayı yaşamadığım için çok çok çok şanslıymışım.
Düşerken elimi yere attım elim sapasağlam. Yerde sürüklenirken kaskı vurdum sandım sürtünme sesi geldi ama sanırım omzumu çarpmışım, dün birşey yoktu ama bugün kolumu kaldırırken zorlanıyorum omzum ağrıyor, sanırım slider sürtündü.
Ayağımı yere sürtmüşüm ama hiç farkında değilim, spor ayakkabı olsaydı ne olurdu şuan kestiremiyorum.
İlk düşüşte zaten dizlerimi çarpmıştım, hareketimde sorun yok ama sol dizimde kızarıklık ve dokununca ağrı var, pantolon sapasağlam kaydırma özelliğini de yerine getirmiş ama diz koruması ne işe yaradı anlamadım, dizim biraz sıkıntı çıkardı 1,5 gün.
Sol ayak bilek kemiğimin 4-5 parmak kadar üstünde ezilme ve dokununca ağrı var, botun boğaz kısmı buraya denk geliyor, ayak büküldü de bot mu ezdi yoksa motoru bu ayağımın üstüne mi düşürdüm bilemiyorum.

İşin sonunda şükürler olsun ki hiçbir şey olmamış gün içi işlerimi hallettim, birkaç ağrı hariç olayı hiç yaşamamış gibiyim. Fakat bu küçük hadisenin bile bıraktığı bu etki, motosiklete ekipmansız binilmesi halinde insana ne zararlar verebileceğini gösterdi, başlıkta yazdığım gibi ekipmanları tam takım giymeden motosikletle bakkala bile gitmeyin, forum üyeleri zaten bu konuyu gayet iyi biliyordur ama bilmeyen biri denk gelir okur aklında yer eder belki diye yaşadıklarımı paylaşmak istedim. Herkese kazasız sağlıklı sürüşler

2lhkosb.jpeg
jrrgr0m.jpeg
k1uzztm.jpeg
sz1yf6t.jpeg

Son düzenleme:
Motosikleti
Dominar D250
Geçmiş olsun biraderim , mottomuz neydi hatırlatalım 😁
İki tip motorcu vardır :
1. Düşmüş motorcu
2. Düşecek motorcu
Yani sonsuza kadar böyle gideceğini sanıyordun galiba , en büyük kazan bu olsun.
:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
ilk defa duydum ama çok doğru söylenmiş:ROFLMAO:
ben de başıma geleceğini biliyordum hatta CBR500 niyetiyle çıkıp acemiliği atana kadar Dominar alma sebebim de buydu, CBR devirmek beni zihinsel ruhsal perişan eder ama Dominin yatması pek umrumda olmadı. :)

Motosikleti
Motoru satıldı...
İki tip motorcu vardır :
1. Düşmüş motorcu
2. Düşecek motorcu
Yani sonsuza kadar böyle gideceğini sanıyordun galiba , en büyük kazan bu olsun.
5 ay 2. tip olarak gezmiştim bir akşam işten çıkarken 1. tipe dönmüştüm :) benim çıkarımlarım, imkanlar dahilinde ekipman alınmalı.
Hele hele lastikler direk değiştirilmeli olmuştu.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:
ilk defa duydum ama çok doğru söylenmiş:ROFLMAO:
ben de başıma geleceğini biliyordum hatta CBR500 niyetiyle çıkıp acemiliği atana kadar Dominar alma sebebim de buydu, CBR devirmek beni zihinsel ruhsal perişan eder ama Dominin yatması pek umrumda olmadı. :)
Naylon lastikler maalesefki bunun asıl sorumlusu o lanet lastik tipi yüzünden kaç defa yatmanın ucundan döndüm bilmiyorum.
Bi lastik sıcakken bile tutmazmı ya.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Geçmiş olsun kardeşim, en kötü kazan bu olsun. Yakın zamanda lastiklerini yenilemen dileğiyle.

Geçmiş olsun.
Genelde bir yerden sonra içinden “Tamam ya, ben bu işi öğrendim; hiç kazam, düşmem kalkmam yok” (bu arabada da öyle) diye düşünüyorsun. Asıl ondan sonra olan oluyor çünkü baştaki o tedirginlik ve dikkat azalıyor. Bir de mesela ben bir kaza atlattıktan ya da yaptıktan sonra uzun süre, örneğin motoru yatıramıyorum, bazı şeyleri yapamıyorum. Mesela arabanın arkasını vurduğum zamandan beri daha dar yerlere rahat park edemiyorum. Çok fazla manevra yapıyorum, arada araçtan inip bakıyorum. Travma gibi bir şey oldu.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Geçmiş olsun. Muhtemelen dönüşte motoru çok yatırdınız. Zemin ve lastikler de iyi değilse düşmüş olmalısınız. Özellikle düşük hızda ve dar dönüşlerde motosikleti yatırmamak, olabildiğince dik kalmak önemli.

Geçtiğimiz kış ben de benzer bir tehlike atlatmıştım. Dalgalı denizde gibi yalpaladı Hornet ama muhtemelen elektronik donanımlar devreye girdi, toparladım. O günden bugüne dar dönel kavşaklarda daha dikkatli olurum.

Motosikleti
Suzuki Vstrom DL650 XT, Yamaha X max 250
Geçmiş olsun.
İyi ki size fazla bir şey olmadan atlatmışsınız. O ağrılar sızılar da ekipmanlar olmasaydı kesin kırık ağrı sızısı olurdu. insan bedeni çok narin aslında hiç kimse ben şöyle sağlamım falan demesin.

Umarım bu yazdıklarınızı sonradan foruma girip okuyanlar çıkar da ders alırlar, sonra biz ihtiyarlara ekipman ekipman söyleniyorz diye huysuz muamelesi yapıyorlar. Tamam huysuzuz ama niye huysuzuz, işte böyle kazalarda sağlam kalın diye huysuzluk yapıyoruz.

Motosikleti
Forza250-cygnusL
Geçmiş olsun...
Aklıma takılan şu.. 90 dereceden daha dar bir viraja giriyorsun..Tahmini olarak da 70 falan demişssin..
Peki hızın ne kadardı? Sürüklenme olduğuna göre bence hızını ayarlayamadın..Lastiklerin naylon olmasından da ötürü kaydırdın..
Tecrübe kazanana kadar virajlara daha temkinli girmek lazım...Daha yolun başındasın...Ayakkabının sağlamlığı ciddi harardan korumuş ayağını... Gaerne görevini tam anlamıyla yapmış...
Tekrar gelmiş geçmiş olsun..

Motosikleti
Bajaj Pulsar N250
Geçmiş olsun hocam Bajaj fabrikasyon lastikleri çok kötü oluyor. En kısa zamanda değiştirmeye bak. Bende çok kaydım, lastikleri değişince kayma durumu azaldı.

geçmiş olsun.

bir tavsiyede bulunayım.
kaza anında, o panikle nasıl yaparsınız bilmem ama
düşecek olduğunuzda motorun üstünde kütük gibi hareketsiz durur, iki eliniz elciklerde, ayaklarınız peglerde, dizler depoyu tutar halde yere düşerseniz koruma demirleri, manetler sayesinde bir uzvunuzu yere çarpmadan düşmek mümkün.
zihninizi buna hazırlayın.

iki kere başıma geldi. ikincisi daha ilginçtir, arkamda lise öğrencisi oğlum da vardı.
elimle dizine vurdum, korkma düşüyoruz, kütük gibi hareketsiz dur, ayaklarını hiç oynatma dedim. ikimiz de, hiç bir yerimizi asfalta çarpmadan atlattık.

Motosikleti
Dominar 250
Lastikleri de ivedilikle değiştirin. Çok geçmiş olsun, kazadan beladan uzak sürüşleriniz olsun.

Motosikleti
Tiger1200, Tvs Apache
bakkala giderken dedim migrosa gideyim de bira falan da alırım... migros fazla uzak değil ama her ihtimale karşı ben yine botları eldivenleri giydim hem şekil görünürüm diye ve gitmişken atm den para da çekeyim dedim ve atm nin önünde köpek ısırdı, botlardan diş geçiremedi tabi ama ısırdı yani...

sonra kaçtı gitti göremedim, akıllı hayvanmış çünkü kemiklerini kıracaktım orada ama ben motordan inene kadar uçtu gitti...

ittaparlar varsa onlara buradan sevgilerimi iletiyorum... sizin ahmakça fantezileriniz yüzünden millete hastalık bulaşıyor, ortalık hayvan maması yüzünden pislik içinde resmen.

Benim evimin yakınında da böyle 60 veya 70 derece bir köşe var. Tam köşede durup ikinci hamleyle dönüyorum. Yolunu böyle buldum. Bilmem belki faydası olur.

Motosikleti
Dominar D250
Geçmiş olsun.
Genelde bir yerden sonra içinden “Tamam ya, ben bu işi öğrendim; hiç kazam, düşmem kalkmam yok” (bu arabada da öyle) diye düşünüyorsun. Asıl ondan sonra olan oluyor çünkü baştaki o tedirginlik ve dikkat azalıyor. Bir de mesela ben bir kaza atlattıktan ya da yaptıktan sonra uzun süre, örneğin motoru yatıramıyorum, bazı şeyleri yapamıyorum. Mesela arabanın arkasını vurduğum zamandan beri daha dar yerlere rahat park edemiyorum. Çok fazla manevra yapıyorum, arada araçtan inip bakıyorum. Travma gibi bir şey oldu.
sağolun, aslında istemesem de bende de bu şekilde oldu, lastiklerin namından dolayı güvenmeyeceğimi bilerek yavaş yavaş yatırmaya başladım, bazı dönüşlerde çok yattığını hissetmeme rağmen kaymadığını görünce tamam daha limit var dedim böyle böyle güven başladı, sonuç bu işte:D

Geçmiş olsun...
Aklıma takılan şu.. 90 dereceden daha dar bir viraja giriyorsun..Tahmini olarak da 70 falan demişssin..
Peki hızın ne kadardı? Sürüklenme olduğuna göre bence hızını ayarlayamadın..Lastiklerin naylon olmasından da ötürü kaydırdın..
Tecrübe kazanana kadar virajlara daha temkinli girmek lazım...Daha yolun başındasın...Ayakkabının sağlamlığı ciddi harardan korumuş ayağını... Gaerne görevini tam anlamıyla yapmış...
Tekrar gelmiş geçmiş olsun..
teşekkürler abi, dönüş aşağıdaki gibi, ışıklarda en önde durdum, kalktıktan sonra zaten çok hızlanmaya mesafe yok ama 1.vitesi bitirmiştim 2.ye atmış mıydım hatırlamıyorum. aslında biraz da benden önde çıkan motora odaklandım o da dikkatimi dağıttı, düşerken gidon da sola döndü, kaydımda mı düştüm yoksa hızıma göre fazla yattım da o yüzden gidon dönerek mi düşürdü hala tam çözemiyorum gözüm ve aklım ilerde diğer motordaydı:D

e4kmlla.jpg

Son düzenleme:
Motosikleti
Ducati Multistrada V2S 2025, Peugeot Django 125 2024
dostum öncelikle geçmiş olsun. daha kötüsünden allah korumuş.
ama sanki 200 le düşmüş gibi onu hatırlamıyorum bunu hatırlamıyorum dediğine göre biraz heyecan yapmışsın ilk düşüşün olduğu için. Olsun bence böylesi daha hayırlı olmuş yolun başındayken ve en az zararla düşme tecrübesi yaşamış ve gereken dersleri almışsın.
çok şükür ki bende 3 kez düştüm sadece. birisi düşük süratte kapıya çarptım kask dışında motosiklet ekipmanım yoktu ama düşük sürat olunca sadece ellerimde neredeyse bir kaç sıyrıkla kurtulmuştum. 2.si motoru ittirirken evet komik ama üzerime düştü ilk düşüşüme göre daha çok zarar görmüştü ellerim ve dizlerim😊 3.sü ise şehirler arası yolda 200 kusür kilo motor kaydım durdum nedense sol ayağımı değil sağ ayağımı yere koymaya çalıştım baktım ayağım yetişmiyor durduğum yerde devrildim motor üzerime yattı 😊 tam ekipmanlıydım hiç bir şey olmadı çok şükür.

Sonuna kadar haklısın tam ekipman olmadan hiç bir yere gitmemek gerekiyor.Keşke hepimiz böyle şeyleri ufak hasarlarla yaşasak öğrensek ve ders çıkarsak. Bende en yakın zamanda Antalya veya çevresinde bir eğitim düşünüyorum, malum havalarda serinledi. Bilgisi olan veya daha önce eğitim almış biri varsa yardımcı olursa çok sevinirim.

Motosikleti
Yamaha XSR700
İki tip motorcu vardır :
1. Düşmüş motorcu
2. Düşecek motorcu
Ben de cumartesi günü 2. sınıftan, 1. sınıfa terfi ettim. Gerçi koşsam daha hızlı düşerdim muhtemlen ama olsun :D 15'le falan da olsa ilk defa düştüm. Bu arada 15'le düşünce bile hem dizim hem de dirseğim yara oldu. Skuterin yanı da biraz çizildi. Neyse en kötüsü böyle olsun.

Motosikleti
Sym Wolf Sb250Ni
Ben de cumartesi günü 2. sınıftan, 1. sınıfa terfi ettim. Gerçi koşsam daha hızlı düşerdim muhtemlen ama olsun :D 15'le falan da olsa ilk defa düştüm. Bu arada 15'le düşünce bile hem dizim hem de dirseğim yara oldu. Skuterin yanı da biraz çizildi. Neyse en kötüsü böyle olsun.
Geçmiş olsun sana da.

Motosikleti
K 1600 GTL
sağolun, aslında istemesem de bende de bu şekilde oldu, lastiklerin namından dolayı güvenmeyeceğimi bilerek yavaş yavaş yatırmaya başladım, bazı dönüşlerde çok yattığını hissetmeme rağmen kaymadığını görünce tamam daha limit var dedim böyle böyle güven başladı, sonuç bu işte:D

teşekkürler abi, dönüş aşağıdaki gibi, ışıklarda en önde durdum, kalktıktan sonra zaten çok hızlanmaya mesafe yok ama 1.vitesi bitirmiştim 2.ye atmış mıydım hatırlamıyorum. aslında biraz da benden önde çıkan motora odaklandım o da dikkatimi dağıttı, düşerken gidon da sola döndü, kaydımda mı düştüm yoksa hızıma göre fazla yattım da o yüzden gidon dönerek mi düşürdü hala tam çözemiyorum gözüm ve aklım ilerde diğer motordaydı:D

e4kmlla.jpg
Bu tarz dönüşlerde özellikle şehir içinde motoru yatırarak değil gidonu çevirerek dik dönmek ve dönerken arka frene yavaşça basmak daha güvenli dönmeni sağlar. ( Arka frene hafif basarken gaz vermeye devam ediyorsun )

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar