İleri Sürüş için Kursa Gitmek Şart mı?

Güvenli sürüş, ileri sürüş öğrenmek için oldukça nitelikli, başucu kitabı olacak kitaplar aldım.

Bu kitapları okuyacağım. Sakin, sindire sindire.

Bilinçli ve sakin motosiklet kullanan bir komşum var. O ve bulursak bir kişi daha hem bir süre mahallede pratik yapar hem gezeriz. Bu arada onlar bana deneyimlerini aktarır, ben kitaptan okuduğum taze bilgilerle onların hafızasını tazelerim diye düşündüm.

Kursa gitmeden güvenli sürüşe hakim olmak için böyle bir plan yaptım. "Bu plan olmaz, yetmez" diyen var mı? Neden bu plan yerine neden kursa gitmek gerektiğini gerekçesiyle söylerseniz faydalı olur.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
OMM'nin Motosiklet Yol Sanatı (Road Craft) kitabı var. Almadıysanız tavsiye ederim. Tüm eğitimler, yazılan tüm kitaplar bu kitaptan uyarlama. Özetle başka kitaba ihtiyacınız yok aslında. Ancak dışarıdan bir göz hataları kolayca tespit edip doğru yönlendirebilir. Üstündeyken bilgileri doğru yorumlayamayabiliriz.

Dolayısıyla doğru eğitmenden doğru bir eğitim ömrünüzün sonuna kadar motora binmeyi sağlayabilir.

Motosikleti
BMW 1300 GS ADV
Merhaba arkadaşlar,

Zaman zaman şu tarz sorularla karşılaşıyoruz. "Ben motosikletle ilgili bir çok kitap okudum, ileri sürüş eğitimi almama gerek var mı?

Bu soruyu soran değerli arkadaşıma ve kafasında bunun benzeri soru işareti olan diğer arkadaşlarıma yardımcı olmak adına bir kaç noktayı nacizane paylaşmak isterim.

Kitaplar, teknik bilgiyi edinmek için gerçekten çok faydalı kaynaklardır. ACT kardeşimin bahsettiği gibi "Motosiklet yol Sanatı" nam-ı diğer "Mavi kitap" gerçekten çok yeterli bir kaynak.

Kitaplar Fren teknikleri, viraj alma, bakış kullanımı gibi hayati konularda önemli bilgiler verir. Ancak motosiklet sürüşü, sadece bilgiyle değil, UYGULAMAYLA gelişen bir beceridir.

50 Km hızla giden bir motosikleti panik fren yaparak en kötü ihtimalle 12 mt de durdurabilen birisi eğitmenin verdiği görsel ve uygulama taktikleri ile bir kaç mt daha kısaltabilir. Bu mesafe de hayatla ölüm arasındaki ince çizgidir.

Engelden kaçma manevrası, frenlemenin yetmeyeceği, arkadan akan trafikten olumsuz etkileneceğimiz durumlarda hayat kurtaran bir kaçış çalışmasıdır. Kaçarken, debriyajı çekmesi, kaçış noktasına bakışı atmak, kontra, sonra da toplanma alanına yine bakışla girmek vb. teknikler kitaplardan öğrenilmeye çalışılır ise ancak şu okuduğunuz satırlar kadar fayda sağlar. Bunu bilen bir eğitmenin size uygulamalı göstermesi ile bir tutulamayacağı sanıyorum ki çok net.

Gerçek hayatta sürücülerin yaptığı bir çok hata fark edilmez çünkü alışkanlığa dönüşmüştür.

Mesela;

- Bakışlarınız farkında olmadan yere yakın olabilir, bakışı sürekli düşürme eğiliminde olabilirsiniz.
- Viraj girişlerinde kontra tekniğiniz, vücut pozisyonunuz dengesiz olabilir.
- Frenajda istemeden ağırlık aktarımını bozuyor olabilirsiniz.

İşte bu gibi detaylar, sadece tecrübeli bir eğitmenin sizi izlemesi ile fark edilir.

Gözlemli yol sürüşünde öndeki katılımcının topcase' inin titremesinden bacaklarını sıkmadığını, virajda içe dalmasından destek gazını açmadığını vb. bir çok teknik hatayı, eğitmen görür ve anlık olarak geri bildirimler vererek düzeltir. Bu kitapların sağlayamayacağı bir avantajdır.

Viraja yatan bir sürücü " ya lastikler ne zaman kayacak, bunun sınırı ne?, deneme yanılma şansım da yok", düşüncesini ve bu korku refleksini kitaplar ile yok edemez.

Unutmamak gerekir ki güvenli sürüş sadece bilmek değil, doğru ve sürekli uygulayabilmektir.

Kitaplarla hepimizin yaptığı gibi temelinizi güçlendirin ama mutlaka bir eğitmen eşliğinde pratiğe dökün. Canımız kıymetli, gelişime açık olmak ise bir motosikletçinin en büyük erdemidir.

Herkese kazasız sürüşler.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Hadi ben de linkini vereyim;
Motosiklet Yol Sanatı

Zamanında ne güzel konular açılırmış forumda...

Yanlız, bu işler sadece okumakla olmaz. Bir yere kadar tabii ki önemli teori ama bunu iyi bir kapalı alan eğitimiyle desteklemeden mümkün değil gelişmeniz.

Honda Motosiklet Gelişim Merkezini'ni şiddetle öneririm.

Motosikleti
D400
Okumak önfikir verir, eğitim önemlı olsa da en azından bilen birisinden öğrenmek de faydalı olur

dışarıdan birinin sizi izleyip nerede hata yaptığınızı görmesi daha iyi olabilir. kendi başınıza birçok hatanızı fark edemeyebilirsiniz.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Hadi ben de linkini vereyim;
Motosiklet Yol Sanatı

Zamanında ne güzel konular açılırmış forumda...

Yanlız, bu işler sadece okumakla olmaz. Bir yere kadar tabii ki önemli teori ama bunu iyi bir kapalı alan eğitimiyle desteklemeden mümkün değil gelişmeniz.

Honda Motosiklet Gelişim Merkezini'ni şiddetle öneririm.
Honda gelişim merkezi kapalı alanda eğitim veriyor. Örnek olarak coğrafyayı yorumlayarak gitmeyi öğretemezler. Eşimi göndermiştim o eğitime. Bir kısmına bende girdim ne yapıyorlar diye. Kursiyerlerden biri lastik izinden mi gitmek gerekir dediğinde hocalardan biri şeridin tam ortasından gitmeyi tavsiye ediyordu :) Bu bazı noktalarda doğru. Bazı noktalarda yanlış :) Belki başlangıç için kafa karışmasın diye öyle söylemiştir. Ama durum bu.

Motosikleti
1190 ADV
Güvenli sürüş, ileri sürüş öğrenmek için oldukça nitelikli, başucu kitabı olacak kitaplar aldım.

Bu kitapları okuyacağım. Sakin, sindire sindire.

Bilinçli ve sakin motosiklet kullanan bir komşum var. O ve bulursak bir kişi daha hem bir süre mahallede pratik yapar hem gezeriz. Bu arada onlar bana deneyimlerini aktarır, ben kitaptan okuduğum taze bilgilerle onların hafızasını tazelerim diye düşündüm.

Kursa gitmeden güvenli sürüşe hakim olmak için böyle bir plan yaptım. "Bu plan olmaz, yetmez" diyen var mı? Neden bu plan yerine neden kursa gitmek gerektiğini gerekçesiyle söylerseniz faydalı olur.

Teroik bilgiyi kitaptan okuyarak edinirsin. Kendin uygulamaya da geçirirsin. Ama birinin gözlem yapması lazım ki ne kadar doğru yapabiliyorsun yada nerede yanlış yapıyorsun sana söylesin.

Bu noktada da birçok konuda 1 tane doğru yoktur. Motosiklet, sürücü, yol hepsi farklı yaklaşımlar getirir. Örnek veriyorum, teorik bilginin birisi sana ayakta motor sürülmez der. Diğeri zemine göre ayakta sürmek gerekir der. Biri virajda sarkma der, diğeri bacağını aç der gibi.

Birkaç farklı kitap edin ve seni gözlemleyecek iyi bir sürücü bul.

Gerisi zamanla olacak şeyler.

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Honda gelişim merkezi kapalı alanda eğitim veriyor. Örnek olarak coğrafyayı yorumlayarak gitmeyi öğretemezler. Eşimi göndermiştim o eğitime. Bir kısmına bende girdim ne yapıyorlar diye. Kursiyerlerden biri lastik izinden mi gitmek gerekir dediğinde hocalardan biri şeridin tam ortasından gitmeyi tavsiye ediyordu :) Bu bazı noktalarda doğru. Bazı noktalarda yanlış :) Belki başlangıç için kafa karışmasın diye öyle söylemiştir. Ama durum bu.
Ben de zaten "kapalı alan eğitimi alın" tavsiyesinde bulundum. 2. seviye sertifika aldım oradan. 3. için zaman ayırmaya çalışıyorum. Şu anda Türkiye'de en iyi eğitim veren kurumsal yapı orası...

Coğrafyayı yorumlayıp, trafiği okuyarak araç sürebilmenin temel koşulu zaten öncelikle "kapalı alan eğitimi"dir. Bunu tam oturtmadan diğerini öğrenmeye çalışmak eğreti durur. Zaten konuyu açanın henüz herhangi bir eğitim almadığının da farkında olarak yazmıştım.

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Şimdi bazı paket eğitimler var, adını kanıtlamış eğitmenlerden alındığında 1 gün teorik, 1 gün kapalı alan sonra 1 gün yol eğitimi şeklinde gidiliyor. Ben sıfırdan başlamadığım için 15 kişilik eğitime gideceksem bu tarz bir eğitimi tercih ederdim.

Motosikletten hiç haberi olmayan birisi için evet Honda Gelişim Merkezi olabilir. Tercih meselesidir ama benzin kapağı bu şekilde açılır benzin dolduktan sonra anahtarı çevirerek bastırarak kapatılır gibi bir eğitim alınmasa da olur. Honda da izlediğim kadarıyla ilk seviye eğitim bu şekildeydi.

Arkadaşım istediğin eğitimi al, para senin Neticede.
Ama tehlike anında o sindire sindire okuyup parasını verip Satın aldığın bilgilerin eğitimlerin hiçbirisi yanında olmuyor.

-Dur dur tehlikeli bölgeye bakmıyorduk bakışı koru
-kaçacağım yere odaklanıyom tmm
-debriyajı çekecek miydim ?
-yok yok önce arka frenden alacağımı alayım sonra ön kontra..
Paaatt...

O anda Karşındaki tehlike, sen, bir de Allah
tek başınasın. O parasını verip aldığın nankör bilgiler tüm edinimlerin hepsi seni terk ediyor.
Abi naaapçaz ??
O duruma düşmeyeceksin tüm mesele bu aslında.
Bunun içinde eğitim almana gerek yok.
Yol çizgilerinin anlamını trafik levhalarını ve trafiği okumayı öğren.
Bu ikisi yazılı bilgi ama Trafiği okumayı sürekli motorunu kullanarak öğreneceksin.

Bu arada
ben bu işin eğitimi aldım ooolm..!
bak şimdi takip edin beni
diyenlerin hastane ziyaretine gitmişliğim de var. ;

Dünya işte :cool:

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
Arkadaşım istediğin eğitimi al, para senin Neticede.
Ama tehlike anında o sindire sindire okuyup parasını verip Satın aldığın bilgilerin eğitimlerin hiçbirisi yanında olmuyor.

-Dur dur tehlikeli bölgeye bakmıyorduk bakışı koru
-kaçacağım yere odaklanıyom tmm
-debriyajı çekecek miydim ?
-yok yok önce arka frenden alacağımı alayım sonra ön kontra..
Paaatt...

O anda Karşındaki tehlike, sen, bir de Allah
tek başınasın. O parasını verip aldığın nankör bilgiler tüm edinimlerin hepsi seni terk ediyor.
Abi naaapçaz ??
O duruma düşmeyeceksin tüm mesele bu aslında.
Bunun içinde eğitim almana gerek yok.
Yol çizgilerinin anlamını trafik levhalarını ve trafiği okumayı öğren.
Bu ikisi yazılı bilgi ama Trafiği okumayı sürekli motorunu kullanarak öğreneceksin.

Bu arada
ben bu işin eğitimi aldım ooolm..!
bak şimdi takip edin beni
diyenlerin hastane ziyaretine gitmişliğim de var. ;

Dünya işte :cool:
Tamamda hocam, yol eğitimde gösterilen eğitim tamamen tehlike ile karşı karşıya gelmemekle alakalı. Siz hakimiyet eğitimiyle güvenli sürüş eğitimini karıştıyorsunuz. İlk başlarda bu konuda mavi kitapta bahsedilen herşey güvenli sürüş ile alakalı. Hakimiyet ile alakalı değil.

Eğitim aldınız ve bundan ibaret sanıyorsanız ya yanlış eğitimi ya da yanlış kişiden eğitim almışsınız.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
biraz genetik bir şey olduğuna inanıyorum bazıları doğuştan trafiği okuyabiliyor bazıların böyle yeteneği yok olmayanlar eğitim almak zorunda eğitimle de beceremiyorsa kimse araç sürmek zorunda değil toplu taşıma boşuna yok

ACT

Motosikleti
Pilsan Cobra
biraz genetik bir şey olduğuna inanıyorum bazıları doğuştan trafiği okuyabiliyor bazıların böyle yeteneği yok olmayanlar eğitim almak zorunda eğitimle de beceremiyorsa kimse araç sürmek zorunda değil toplu taşıma boşuna yok
Bence bu oldukça doğru bir tespit. Herkesin motor becerileri aynı değildir. Görsel refleks, denge, hızlı karar verme (motor beceriler ama buradaki motor beceri motosiklet becerisi değil kinestetik zekayla örüntülü olan) gibi şeyler bazı insanlarda doğuştan daha iyi oluyor. Ünlü ralli pilotlarının kan gruplarına bakın çoğu 0 RH+ kan grubuna sahip:) (neyseki bende de öyle) Bilimsel olarak net bir kanıt yok ama evrimsel açıdan en eski kan grubu ve stres altında yüksek performans, fiziksel dayanıklılık gibi özelliklerin öne çıktığı söylenir.

Özetle bu iş şarkı söylemek gibi bir şey. Nasıl herkesin sesi çok iyi değilse, herkes çok iyi motosiklet kullanacak diye bir kaidede yok.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar