Kaç motor aldınız kaç motor sattınız ne yaşadınız bilemem, benim yazdıklarım kendi yaşadıklarımdan örnekler, bir örnekte kısaca şöyle vereyim o zaman satılık ilanı verdiğim bir motorumu, adam tamircisine götürüp, komple söktürüp baktırmayı istediğini söyledi düşün
3 motor aldım 2 motor sattım bir de araba aldım. araba alırken bir çok arabaya baktım. motor alırken ve satarken de bir çok motora baktım ve bir çok kişi de benim motoruma gelip baktı.
adam tamircime götürüp motoru söktürmeyi teklif ederse maalesef deyip konuyu kapatmak zor bişey mi?
benim gördüğüm bu ülkede herkez tuttuğunu silkmeye çalıştığı için siz de oyunu kuralına göre oynayacaksınız.
cbf imi alırken elimde 3700 nakit var ,
adamın biri yazmış ki cbf motor yanında mont vs. bişeyler hediye , 4000 tl.
aradım hediyeler olmasa kaça olur dedim , aynı fiyat olur onlar hediye zaten diyor. 3800 e kadar çıkacaktım peki dedim kapattım.
ertesi gün bu cbf i 3700 e aldıktan sonra adam arıyor. 3800 e alacaksan vereyim nakite sıkışığım.
yine peki dedim kapattım.
adam kendi nakit paradan oldu netice itibariyle. bak ne oldu serbest piyasa.
adam benim teklifime geldi ama ticareti bilmediği için satışı gerçekleştiremedi. yanında hediye ise mont falan yazma o zaman. oraya yazdığın an bitti artık elışverişin bir parçası. tekliflere açık olacak bir mal alıp satmak isteyen kişi..
adamın arabasına bakıyorum 30.000 yazmış ederi 27000. teklif ediyorum hayatta olmaz diyor.
sonra arıyor başka araba aldıktan sonra gelin bakın diye.
bidaha 27000 nakiti bir arada zor bulacağını anlıyor çünkü.
ama fırsatı kaçırıyor bu şekilde. gidiyor galericiye 25000 e satıyor arabayı.
ne oldu? afferim çok iyi de oldu çok güzel de iyi de oldu.
neyse sonuç olarak bir ilan açılıyorsa o ilana gelecek tekliflere açık olmak anlamına geliyor bu. yoksa dünyada ticaret olmaz. 5000 lik motor 3000 e kapatılabilir. adamın kredi borcu vardır evine haciz gelecektir satar yani. 3000 tl teklif etmek ayıp değil. günah değil. hayır der geçersin.
başkası 3000 tl lik malı 4000 e koyabilir. adamın ihtiyacı yoktur ya tutarsa diye koyuyor. kim ne diyebilir. osurduğu için motor kıymetlendi evet belki de onun için. birisi almak isterse alabilir. almak istemezse de almayabilir.ama aynı adam motorunu acil satmak isterse fiyat kırmazsa satamaz. çünkü o fiyata satma olasılığı çok düşük zaten.sonuç olarak alıcı belirler fiyatını.
en netice itibariyle mal satıldığı anda ederini bulmuş demektir.çünkü satılmıştır o fiyata değil mi? ve her gün binlerce noter satışı olduğuna göre , alıcı ve satıcı bir noktada buluşmuş demektir bu işlemlerde. yani serbest piyasada mal değerini bulur sonuç olarak.
bu ticaret olaylarını bir matematik konusu olan olasılığı bilmeyen insan anlayamaması normal. ama konu açıp da saçmalaması anormal.