- Motosikleti
- 2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Yakıtı ayarlarken elbette, ama tüketim hesabı o kadar ciddiyetle yaptığı bir şey olmak zorunda değil, + gaz kapatıldığı zaman %99,9 cutoff devreye giriyor ama her zaman da değil. Vİtes küçültüyorum mesela blipper gaz veriyor, bunu hesaba katıyor mu? Rölantiyi keza nasıl hesaplıyor?
Ben daha hatasız bir tüketim görmedim açıkçası, ne arabada ne motosiklette. Ha Ford Fiesta daha yakındı, iki farklı jenerasyon BMW 1, ikisi de daha fazla hatalıydı mesela. Fiesta yaktığından fazla yazabiliyordu, BMW'lerin ikisi de yaktığından az gösterdi. En garantisi yıllık falan alınan bütün yakıtı km'ye bölmek, ölçek o kadar büyüdüğü zaman küsüratlar önemsizleşiyor.
---------- Mesajlar birleştirildi - 15:02 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:58 ----------
Lastik basıncının formüldeki yerini kabul ediyorum ama yol bilgisayarının hatasız olacağını düşündürtmüyor bu buna. Bir başka bela parametre sadece.
Dediğin gibi yakıtın içindeki karışımlar bir değil, aldığımız bütün yakıtların özkütlesi de bir değil, sürüş yaptığımız esnadaki depo sıcaklıkları da bir değil. Neticede ECU MAF, RPM ve TPS'ten aldığı veriye göre enjektörde bir açıklık ve pompadan da bir yakıt isteği oluşturuyor. Ancak gelen yakıtın özütlesinden de haberdar değil, hesabı da 1cl benzin ver diyerek yapmıyor ki.
Evet ECU bir çok parametreye göre doğru çalışmak için uğraşıyor ama imkanları sınırsız değil, bir hava filtresi takınca fakire düşebiliyor mesela, halbu ki MAF ölçüyor gelen havayı.
Mutlaka çok etken ve detay var ama bütün bunlar virgülden sonra 1 hane detayda +/- 1 birim mertebesinde bir fark oluşturur en fazla. O da çok mühim değil esasında; 4l ortalama tüketimde %2,5 bir fark yapar. İhmal edilebilir. Kullanım şekli ve şartları çok daha etkili. Ortalıkta çok optimum gaz kullanan, buna ek olarak; bakımları zamanında düzgün yaptıran, tüm ayarları düzgün yapan sürücü olduğunu hiç zannetmiyorum, oldukça azdır...