Arkadaşlar merhabalar, başıma motorla ilgili bir iş geldi sizle paylaşmak istiyorum.
bildiğiniz üzere bizim motor yaklaşık her 20 bin km de konjektör yakıyor. Bu konuda size tavsiyem motorun km si 20-40-60 bine yaklaşanlar mutlaka ölçtürsün yada direkt olarak değiştirsin. Bu benim 4. konjektör yakışım oldu, 2 tane eski motorumda 2 tanede yeni motorumda yaktım.
Yine bilmeyenler için kısaca bir bilgi paylaşayım konjektör dediğimiz parça statörden aldığı 55-60 volt değerindeki elektriği 12 volt düzeyine düşürüp aküye gönderen parça, yani kısaca aküyü şarj eden parçadır. Bozulduğunda akü şarj olmaz ve motorunuzdaki tüm elektrik aksamı aküden enerji alır buda kısa sürede akünüzün bitmesine yol açar.
Neyse benim motorda çin malı bir konjektör takılıydı, soketler uymadığı için ustam soketleri iptal edip kabloları birbirine bağlamıştı. Benim konjektör yanmış ben yaklaşık1 hafta kadar akünün gücüyle dolaştım, 2 gün önce gece sokakta giderken motor stop etti bir daha çalışmadı ertesi sabah bakarım dedim eve kadar ittirdim motoru, ertesi sabah açıp baktım tüm kablolar yanmıştı. Ben normalde bursada oturuyorum fakat yazları erdekteyim, burda bu motoru gören uzay gemisi gibi bakıyor. Kimse debriyaj telini bile değiştirmeye yanaşmıyor. Zaten anlamıyorlarda... Bende erdekte yaptıramayacağımı bildiğim için gözümü kararttım ve gittim 35 tl ye 6 çıkışlı bir konjektör aldım has çin malı
yanan tesisatı düzelttim ve yeni konjektöre kabloları sırasıyla bağladım motordan gelen 3 sar kabloa konjektördeki 3 sarı kabloya bağlanıyor.(yüksek ihtimalle sıralama önemli değil) motordan gelen siyah kablo konjektördeki siyah kabloya bağlanıyor. konjektörden çıkan yeşil ve kırmızı kabloda motordan gelen kırmızı tek kabloya bağlanıyor. Bu şekilde montajını yapıp motoru çalıştırdım. sanayide avometreyle ölçtük ve motor şarj oluyordu, az öncede erdekten bursaya getirdim motoru.
Bu işi tek başıma başardığım için çok uzun tutmuşum özet isteyenler için konjektöre fazla para vermeyin montajınıda kendiniz yapın çok kolay.