Herkese selamlar,
İlk kez bir motorsiklet grubuna üye oldum ve ilk mesajımı bu güzel başlık altında paylaşmak istedim.
Kendimi tanıtarak başlamak yerinde olur herhalde. İsmim Serdar, 29 yaşındayım. 4 yıl kadar Adapazarında otomotiv sektöründe üretim mühendisi olarak ve son bir yıldır da Ankara'da savunma sanayinde kalite mühendisi olarak çalışmaktayım.
Teknik olan herşey ilgimi çekiyor. Hiç sıkılmadan bir ütünün kullanma klavuzunu dahi baştan sona okuyacak kadar arızalıyım diyebilirim :mrgreen: Ve Hyosung GV650 almadan önce yerli yabancı dünya üzerindeki tüm incelemeleri okudum herhalde :mrgreen: Ve hiç düşünmeden, yakın çevremin tüm itirazlarına rağmen 2008 model 3.500 km de siyah renk karbüratörlü tüm orjinal aksesuarları olan bir modeli soğuk ve kar yağışlı bir kış günü İstanbul'dan aldım. Bu arada gv650 kullanıcılarına ek bir bilgi vermek isterim, bu alet 403 veya travegonun bagaj bölümüne geri geri sokarsanız dik pozisyonda sığıyor (Aynaları sökmeyi ve ön camı sökmeyi unutmayın). Yani nakliye yapmak isterseniz boşuna çok para vermenize gerek yok. Biraz koli bantı, eski bir battaniye, bağlamak için ip ve bir bilet parasına küçük otobüs şirketleri taşıyorlar.
Burada herkes birbirinden güzel bilgiler paylaşmış, benim de çorba da tuzum olsun istedim. Bu motorun yetersiz seviyede ses verdiğini düşündüğüm ve değiştirilmesi gerektiğine inandığım şey kornasıydı. Malum Türkiye'de yaşıyoruz, korna bazen hayat veya ölüm demek. Ben buradayım diyen ama acemi şöförleri de panik yaptırmayacak birşeyler araştırmaya başladım. Yüksek akım çekmemesi de önemliydi. Özellikle havalı tiplerde kullanılan kompresör ilk kalkış akımıyla farları zayıflatabiliyordu, hem zaten bazı yerel yönetimlerde havalı tip kornaların cezası da vardı. Fiyat / performans açısından Stebel TM80/2AC aradığım tüm özellikleri sağlıyordu. Fakat güzel ülkemde bu ürünü bulana kadar göbeğim çatladı. Hatta kızıp Stebel İtalya'ya şikayet mektubu da yazdım. Buradaki dağıtıcıyı arıyorsun, adama kodu söylüyorsun adam donup kalıyor. "Abi bizde Stebel dadat korna var, bir de Üsküdar'a giderken melodili korna var" şeklindeki cevaplarla ürün bulmak ne kadar kolay siz düşünün. Neyse aşağıdaki iki korna da çok iyi ses veriyor, magnum olan (ikincisi) biraz daha kalın ve sesi daha yüksek;
1.
http://www.stebel.it/stebel2009/products.asp?IDserie=2&uso=1&IDprodotto=13&tipologia=moto
2.
http://www.stebel.it/stebel2009/products.asp?IDserie=3&uso=1&IDprodotto=15&tipologia=auto
Ben de normali var, o dahi ortalama araba kornasının üzerinde ses veriyor. Kendi yapmak isteyenler için alınması gereken diğer malzemeler ;
1) 2,5 mm kesitli 3 m kablo
2) 10 adet siyah küçük boy kablo bağı
3) 2,5 mm lik kabloya uygun 6 adet kablo fişi/soketi (Hani korna gövdesi üzerindeki çıkıntılara giren altın kaplı zımbırtılar)
4) 12V DC 20 A lik hat üzeri sigorta
5) Soketin rahatlıkla geçebileği yarım metre makaron (ısıyla daralan plastik kablo kılıfı)
6) Akü bağlantısı için iç deliği 8 mm civarı olan 2 kablo pabucu
Olay konuya uzak olanlara zor gelebilir ama olay gayet basit hızlı bir tarfi aşağıda;
1) Kutu içinden çıkan röleyi yakıt tankının altındaki resimde gösterilen yere tak.
2) Orjinal kabloları kornadan sök ve ek yaparak rölenin 85-86 girişlerine bağla. Rölenin yeri için resme bak !
3) Akünün artı ucuna sigortanın kablosunu bağla, sigortanın diğer ucundan bir hat çek ve rölenin 87 nolu girişine soketle kabloyu bağla.
4) 90 derece açılı duran orjinal korna braketini ingiliz anahtarı (kurbağacık) yardımıyla motor bloğuna paralel olana kadar bük.
5) Rölenin 30 nolu bacağından soket kularak bir kablo çek ve "her iki" kornanın "bir" bacağına soketleri kullarak bağla.
6) Akünün eksi ucundan çıkan kabloyu "her iki" kornanın "diğer boş bacaklarına" soketleri kullarak bağla.
7) Kabloları yol üzerindeki uygun yerlere kablo bağlarıyla sabitle. Gevşek, hareketli ve sıcak yerlere değme riski olan kablo olmamasına dikkat. Özellikle motor bloğuna dikkat !!! Soketleri makaron veya bantla izole et.
Fotoğraflar :
http://img62.imageshack.us/gal.php?g=img0060kopyakopya.jpg
Kornadan gayet memnunum. Hatta bugün sağ şeritten giderken bir arkadaşım yanımdan geçerken kornayla selam verdi, ben de karşılık verdim. Sonra bir baktım önümdeki kamyon emniyet şeridine atmış :queen: Umarım birilerine faydası olur. Bu arada unutmadan hatırlatayım bu amatör bir uygulamadır ve minörde olsa riski almak herkesin kendi sorumluluğundadır.