Bu ST-Kanuni işi nasıl çıktı hatırlayalım;
Öncelikle
1) ST MOTORS: Bu motoru üreten Güney Kore'li şirket
2) GLOBAL MOTOR: Hyosung marka motorların Türkiye'ye ithal etme ve Türkiye'de satma izni olan şirket(ti)
3)Türkiye'de bir motorlu aracın satılabilmesi için, mutlaka ve mutlaka, markasının tescil edilmesi gerekli.Bu tescili, ama, o aracı üreten şirket yaptırır, ama Türkiye dağıtımcısı...
Şimdi ne olmuştu;
Hyosung marka motorlar tüm dünyada hatta, ABD'de bile güzel güzel satılıyordu, 4 silindirli japon motora gücü yetmeyenler, Hyosung alıp motorcu olmanın tadını çıkartıyorlardı.
Global Motor -"Ulan, ben de getireyim bu motoru Türkiye'ye, hem vatan evlatları ucuza motor binsin, hem de para kazanırım" dedi ve Koreli'lerle anlaştı...Motorlar geldi, satışlar başladı.Ama, ama, ama...
3. Maddedeki engel çıktı, HYOSUNG markasının Türkiye'de tescil edilmesi gerekliydi.
Global Motor, Hyosung markasını kendi adına tescil ettirdi, ve, çıngar koptu
ST Motors: "Sen, benim markamı nasıl kendi adına tescil ettirirsin?"
Global Motor: "Türkiye'de sistem böyle, bu tescil sadece Türkiye'de geçerli, hem ne var ki, sizinle kardeş kardeş çalışıyoruz, güzelce motor satıp parayı kırıyoruz?"
ST Motors: "İyi de, bugün için aramız iyi, ya yarın aramız bozulursa, size mal vermeyecek olursak, bu defa malımızı Türkiye'de satmak için sizden izin almamız lazım"
Global Motor: "Yaw, olmaz öyle şey"
ST Motors, Global'e inanmaz "Bizi kazıkladınız" der ve TESCİL'in İPTALİ için mahkeme açar, Global Motor'a mal ve yedek parça vermez.
Bu arada Kanuni ortaya çıkar, öyle ya motor Türkiye'de güzel satılmaktadır, fiyatı Türk tüketiciye uygun ve Japonlarla görüntü olarak rekabet edebiliyor...Bu durumu değerlendirmek gerekmektedir.
Kanuni: "Sizin motorları bundan sonra biz satalım"
ST Motors: "Ama, sizde, tescil sorunu var, ve biz şu an Global Motor'la mahkemeliğiz, Hyosung'ları Türkkiye'de nasıl satacağız?"
Kanuni: "Yaw, siz -He- deyin, gerisini merak etmeyin"
ST Motors: " Ee nasıl olacak?"
İşte burada, parlak ve sınır tanımaz Türk zekası devreye girer;
Kanuni: "Ya, sizin mahkemeniz Hyosung markası için"
St Motors: "Evet"
Kanuni: "Şimdi, siz bize dağıtım hakkını verin, Türkiye'de bir temsilcilik açın ve markanızı kendi adınıza tescil ettirin, aynı motoru bundan sonra Türkiye'ye ST-Kanuni markasıyla getireceğiz"
Anlaşma imzalanır, ama Türkiye'de, Global Motor'a teslim edilmemiş Hyosung'lar vardır, bunlar ne olacaktır...?
Gene, parlak zeka devreye girer, motorların benzin depolarındaki HYOSUNG yazıları Spiral taşıyla silinir, depolara boya atılır ve ST-KANUNİ yazılır, ufak bir ayrıntı kalır, motorda bir fark olması gerekmektedir, o da çözülür...Motorlara enjeksiyon takılır ve sonradan gelen ve ST-kanuni olarak Türkiye'ye giriş yapan tüm motorlar enjeksiyonlu olur.
Sonra ne olur;
Global Motor ST Motors'a "Bunlar beni aldatıyorlar, Hyosung Motorun Türkiye'de tescili bende, satış hakkı bende, bunlar aynı motoru Türkiye'ye değişik bir adla getiryorlar" ve Kanuni'ye de "Koreli'ler beni kandırıyor, bunlar da yardım ediyor" mealinde dava açar.
Dava görüle dursun, Hyosung motorlar artık sokakta ST-KANUNİ adıyla arz- endam etmektedir, Hyosung'ların garantileri güme gitmiştir, çünkü, ST Motors, Globalle anlaşması olan bayilere motor ve parçacılara parça vermez.
Motor alacak olanlar birbirlerine sorarlar :-"Hyosung mu ST-Kanuni mi?" diye
ST'ye alanlarla Hyosung alanlar arasında şöyle konuşmalar geçer
ST alan: "Benim motorumun garantisi var, parça problemi yok, artık Türkiye'ye Hyosung da gelmiyor"
Hyosung alan: "Kardeşim senin motorun gökten zembille mi iniyor, G.Kore'de aynı fabrikada aynı teknolojiyle yapılıyor, hem garanti dediğin ne ki? Motorun elektrik aksamı, eksozu vb bir çok parçası garanti kapsamı dışında, sadece motor kısmı garantide, o da, mesela krank kesse veya yatak sarsa -Kullanıcı hatası- deyip garantiden yapmıyorlar, hee... bana parça lazım olursa ne yaparım, gidip Kanuni'den alırım, nasıl olsa aynı motor her parçası birbirine uygun"
ST alan:"Ama, benim motorum, güncel marka ve şu an satılan marka"
Hyosung alan:" olsun, bu motor bütün dünyada HYOSUNG diye satılıyor, seninki Türkiye'de çakma marka"
Konuşmalar bu mihvalde, böyle sürüp gider...
Sonuç ne olur:
1) Mahkeme, ST Motors'u haklı bulur, Global Motor davayı kaybeder, tescil hakkı elinden gider ve bundan sonra motorları gene Kanuni satar, ama, HYOSUG markasıyla satar.
2) Mahkeme, Global Motoru haklı bulur, ST Motors'a der ki:-"Sen, Global'le çalışacaksın, bu adamlara motor ver, parça ver"
(Ama bu zayıf ihtimal, çünkü; Global Motor, ST Motors'un izni olmadan tescil yaptırıyor, dava kabul edilip, görüşülmeye başlandığına göre, mahkeme bir şeylerin ters gittiğine baştan karar vermiş, inceliyor.Yoksa, mahkeme isteği kabul edilmezdi)
3) 2.Madde gerçekleşirse;
a-ST Motors durumu kabul eder, Global'le çalışır
b-ST Motors durumu kabul etmez ve Türkiye'den çekilir(hep beraber ...oku yeriz

)
Hülasa bir gün mahkeme bitecek, ST-Kanuni markası tatlı bir anı olarak kalacak, ama ne zaman?