Hayırlı uğurlu olsun, allah kaza bela vermesin
zekerya, sıralı dörde binmek harika bir duygudur. Egsoz sesi adamı olmadık işlere sevk eder. Eğer olgun biri değilsen kendi kedini gaza getirirsin. umarım uzun süre binersin :cat:
Bir arkadaşımda FZ1 vardı sürekli yakıtından şikayet ediyordu

r:
Kullandıkca bizlere tecrübelerini ve deneyimlerini bizimle paylaşırsan seviniriz :wiinkk:
Tekrar Merhaba
Şu İstanbula bir yaz gelmedi binemedik motora doğru düzgün. Aldığım FZ1 ile toplamda 3 depo bitirdim bu zaman zarfında. İki depoyu şehiriçinde turladım. Diğerinde ise silivriye falan gittim istanbul çevresinde biraz dolaştım. Şehiriçerisinde malum hız sınırları limitler dahilinde idi. Silivriye gittiğimde ise 150 ile 240 arasında gittim geldim. Arkamda da bir artçı vardı. Gerek şehir içinde gerekse şehir dışında km'de 35 kuruş yaktığımı gördüm. ( Benzin Litre fiyatı : 4.70 TL idi. Bu hesaba göre 100 km'de 7,44 litre yakmışım)
Malumunuz FZ1'in çok fazla yaktığını forumlarda herkes duymuştur. Ancak yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak şahsi kanaatim çok fazla yakmadığı yönünde. Hatta geçen yıl VFR 800 sahibi iken İstanbulda birkaç kez şehiriçinde yaptığım testlerde 40 kuruş yaktığına şahit olmuştum. VFR'nin şehiriçi motoru olmadığı, hemen fan açtığı ve sıcaklığın çok yüksek seviyelere çıktığına bağlı olarak böyle bir yakıt tüketimine ulaşmış olabilirim. Ayrıca ölçüm yaptığım aylar temmuz ve ağustos gibi çok sıcak aylardı. Ancak VFR ile FZ1 arasında yakıt tüketimi açısından bir fark olduğunu düşünmüyorum.
Diğer taraftan bir FZ1 sahibi olarak VFR'de özlediğim iki özellik var. Birincisi ABS, ikincisi ise benzersiz güzelliği. Her görenin dönüp bir daha baktığı bir motor VFR. FZ1 Fazer'ı ( motorlar konusunda bilgisi olmayanlar için söylüyorum) şimdiye kadar öpüp koklayan olmadı

FZ1'de 2008 ve üzeri modellerde ABS mevcut ama paramız buna yetti naparsınız. ABS'nin olmaması dolayısıyla bir kez viraja girerken, ters yönden son sürat önüme fırlayan bir insandışı varlık sebebiyle ani ön fren sıkma neticesinde düşme tehlikesi atlattım. Allahtan birşey olmadı.
Alışma evresinde VFR'den çok farklı gelen motor zamanla daha bir tercih edilir oldu. Dik oturuş pozisyonu gerek benim ve gerekse artçım için çok rahat bir pozisyon. VFR'de arkada birisi varken bazen, hem kendime ( arkama artçı aldığım için) hemde artçıma ( artçımın kilosu arttıkça) saydırıyordum. Ama FZ1'de böyle birşey yok. Hissetmiyorum desem yeridir. Ancak uzun yolda ciddi rüzgara maruz kalınıyor. Sanırım camı biraz yükseltmem lazım.
FZ1 hızlanma konusunda başka bir motor. Uzun yolda çıldırıyor resmen. VFR'de VTEC dolayısıyla üst devirlerde motorun çıldırdığı malumunuz. Ancak bu daha başka birşey. Özellikle şehir içinde düşük viteste ani hızlanmalarda belli bir devirden sonra tırsıyorum ve vites değiştirmek zorunda kalıyorum. Yüksek viteste iken vites değiştirmeden hızlanmak ise süper bir olay.
VFR'den sonra FZ1'i tavsiye eder miyim? Artçınız varsa kesinlikle FZ1 doğru bir motor. Yakıt konusunda bence VFR ile bir fark yok. ABS'siz alacaksanız biraz dikkat gerekiyor. Hataları VFR kadar affetmiyor. Birde ıslak zeminde tehlikeli. VFR'den sonra alışmak biraz zaman alıyor. İşiniz kız tavlamaksa bu motor biraz ağır kaçar. ( Hala kız tavlamak için motor almak isteyenler var forumlarda gezinen) Bakım konusunda daha birşey yaptırmadığım için bilmiyorum. Yoshimura egzos ve sıralı sistem paha biçilemez bir güzellik. Otobanda bir kilometre geriden gidersen sol şerit açılıyor. FZ6'daki vibrasyon bunda yok. 200'ün üzerinde basarken tırsmıyorsun ve bu hızların üzerinde VFR'den daha atak. Düz yol bulduğun zaman yapıştırabiliyorsun. Kısacası sevdim ben bu keratayı.....
Saygılar