Bende motorsiklet alırken aynı şeyleri yaşamıştım doluya koyuyorsun almıyor boşa koyuyorsun dolmuyor..
Ancak şunu baştan söyleyeyim ben 2 yıl CBF 150 ve son 3 yıldır scooter olmak üzere 5 yıldır İstanbulda motorsiklet kullanıyorum. 100 cc 125 cc scoterla hele de iki kişi kesinlikle E-5, TEM gibi yollara girmeni tavsiye etmem, kazaya davetiye çıkartırsın.
Bu konuda bir kaç noktayı hatırlatmak istiyorum.
1. Scoterlar lastik çaplarının küçüklüğü sebebi ile çukurdan, tümsekten, ani hareketlerden daha fazla etkilenirler. Daha kolay denge kaybederler.
2. Scoterin denge noktalarıda lastikleri sebebi ile daha aşagıdadır, bu da yine denge sorunu yaratır.
3. Denge sorunu yaratan diğer bir unsur furş açısının yüksekliğidir. Bu da gidon dengesinde sorun yaratır.
4. Yine en önemli sorunlardan biride denge merkezinin motora oturduğunda arkada kalmasıdır. ( Normal motorsiklette tam altındadır.) Ayrıca oturuş pozisyonuda motorun kontrolünü güçleştirir.
Bunları scoter almaman için yazmadım ama ne almak üzere olduğunu anlaman ve nasıl kullanman gerektiğini bilmen için yazdım. Scoterler kısa mesafede ve düşük hızlarda ŞEHİR İÇİ yollarda kullanılmak için yapılmış araçlardır. Evet Her gün TEM, E-5 te honda, suzuki, mondial vs. scooterlarıyla 90-100 km giden bir de makasa filan giren arkadaşlarımız var. Evet scoterla türkiyeyi turlayan ümmet ağabey ya da dünyayı turlayan çılgınlar var. ama kötü örnek örnek değildir. En başta arkadaşların söylediği gibi vitesli bir YBR 125 le başlamak senin için daha iyi olabilir. ( Eğer beylikdüzü-maslak gidip geleceksen)