Selamlar hell_guard. Başlıktakı ustalık ve deneyim isteyen bir çok konuya, ucundan kıyısından bilgim olmasına karşın yeni bir Shadow sahibi ve sürücüsü olarak mesafeli yaklaşıyorum. Ama senin sorun, bu konuda deneyimleri taptaze olan benim ayarımda olmuş
İlk motoru Shadow olan benim cevabım şudur ki bir saniye bile düşünmeden gönül rahatlığı ile alabilir. Ancak; her konuda bir ama vardır ya, benimkisi de o hesap

Aldığı gibi Shadow'a binmesin. 125 Yamaha, 150 Honda ayarında bir motorla, motordaki ilk acemiliğini atsın, el melekelerini geliştirsin.
Aman DİKKAT! bunu birçok arkadaşımın söylediği gibi "1,2 sene düşük cc kullan, sonra yükseltirsin" lafı gibi söylemiyorum. Bulsun bir YBR 125, beş gün bir hafta, günde 2,3 saat çalışsın. Gaz, fren, debriyaj hassasiyetlerine bir alışsın. Motoru yokuşta durdurup kaldırmayı öğrensin, geliştirsin. Vites nedir? motorda vites nasıldır iyice kavrasın. Ayağını yere koymadan ve dengesini bozmadan sağa ve sola tam tur dönebilsin. Ani fren yapma alıştırmaları yapsın, paniklemesin. Kısaca temel motor reflekslerini geliştirsin, alışsın, rahatlasın. Bu çalışmaları üniversite kampüsleri gibi hem yaya hem de düşük yoğunluklu araç trafiği barındıran mekanlarda yapabilir.
Kendini düşük cc üzerinde rahat hissettiği zaman küçük turlar şeklinde trafiğe çıksın. Trafikte motorla yol yapmanın nasıl olduğunu kavrasın. Araç ve yayaların yol açabileceği tehlikeleri gözlemlesin, üzerinde düşünsün. Bu bahsettiklerim yaklaşık 2 haftasını alır.
Sevgili Barkın Bayoğlu'nun ve diğer motorsever arkadaşlarımızın verdiği "yüksek CC çok tehlikeli aman uzak durun" tabiri caizse "uçan kaçan, gazı açtımı bilmemkaç saniyede şu kadar hıza çıkan" motorlar için geçerli diye düşünmekteyim. Shadow ve bir çok cruiser/chopper motor, öyle uçan, kaçan, altınızdan fırlayacak makinalar olmuyor. Biraz ağır vasıta gibi düşünmek lazım bu motorları

Kamyon sürüyor gibi ağır ağır, acele etmeden

Ben ybr 125'ten kalkıp Shadow'a oturduğumda, daha ilk turda "oh be dünya varmış!" dedim. Shadow bende (bir acemi olarak) çok daha fazla güvenli sürüş hissi uyandırdı.
Arkadaşımızın kalıplı, boylu poslu olması hiçbir işe yaramıyor malesef

Çünkü motor kalıpla ve güçle idare edilmiyor. Belli bir açıdan sonra zaten motoru ne kadar kalıplı olursan ol taşıyamazsın. 240 küsür kilodan bahsediyoruz. Önemli olan sürüş esnasında limitlerini bilerek ne kadar risk aldığı. Kendisini yolda tutan kuvvetler ile ilgili farkındalığı. Bu noktada kim ne derse desin yaş çok önemli bir faktör. 20 li yaşların uçarılığı, heyecan ve adrenalin isteği ne kadar durulmuşsa, motor üstünde alınan risk te o kadar az oluyor.
Çok uzattım, hiç düşünmesin hemen alsın Shadow'unu...