eğitim şart
merhaba,
ben honda eğitimlerini 3 kere aldım. o yüzden merak edenlere faydası olabilir diye yazıyorum. (honda motorlarını sevmemden başka honda ile bir alakam yoktur. hatta motorum honda bile değil.)
önce başlangıç seviyesine katıldım. ehliyetim vardı ancak vitesli motor tecrübem hiç yoktu. sadece scooter kullanıyordum. birinci kur eğitim tamamen 125 veya 250 cc vitesli motorlarla veriliyor. hepsi özel korumalı. en başta motorun günlük kontrolleri ile başladık. daha sonra doğru oturma pozisyonundan kontrolleri doğru vermeye kadar kapalı alanda ve eğitim vermenin eğitimini almış (bir çeşit motor eğitim pedogojisi de diyebilirsiniz) kişiler tarafından verilen ve belli bir eğitim sistematiğini takib eden 2 gün geçirdik. toplam yaklaşık 16 saat kadar. slalom, güvenli fren, hızlanma ve yavaşlama, slalom, ile devamlı tekrarlayan hareketler ile ilk kurun sonunda trafiğe güvenli olarak çıkabilme hissine sahip olmuştum. (gerçi katılanlar arasında motoru olup temel bilgileri ve kontrolleri bilmeyenler de vardı.) birinci seviyeden sonra hocaların tavsiyesiyle 3. kura katıldım. (ve hala motorum yoktu.) bu seviyede ise motorlar artık 600 veya 900 cc idi. yine özel korumalı olarak. hareketler temelde aynıydı. dönüşler, frenler, kontroller. bunlara ek olarak acil durumlarda kaçınma manevraları (bazı yerlerde kıvırmaca denilen), dar bir levha üzerinde (30cm ve 15 m uzunluğunda) minimum hızda gitme (en azından 15 20 sn, hiç de kolay değildi), engebeli arazide ayağa kalkarak yavaş gitme (yere koyulmuş bir merdivenin üstünde) gibi hareketler vardı. ancak bu hareketleri öğrenme düzeyim sertifika almama yetmesine rağmen tam olarak becerdiğime inanmadım. kendi motorum ile 8 ay kadar trafikte dolaştıktan sonra geçemnlerde bir kez daha 3. kura katıldım. artık bu hareketleri daha iyi yapabildiğimi gördum. (artık motorlar cbf500 olmuştu.) bir de ek olarak alan genişletilmiş ve yokuşta u dönüşü gibi bazı ek manevralar programa katılmıştı. hasılı ben eğitimi çok sevdim. herkese tavsiye ederim. hatta utanmasam bir daha 3. kura yazılırım. (ancak hanım bu işe çok kızar.) bu arada son katıldığım 3. kurda, ben 40 yaşındayım, 60'ında olan, 18 yaşında çocuğu olan, bayağı büyük motora sahip olanlar gibi kişiler de vardı. ve gördüm ki trafikte kullanırken güvenli sürüşü çok kimse bilmiyor. (ne olur kimse üstüne alınmasın.) bir diğer tarafı da hazırlanan parkurda kukalarla yapılan yollar devamlı değiştiği için eğlenceli bir aktivite olarak da düşünülebilir. lunapark gibi.
neyse bayağı uzun oldu... kusura bakmayın...
sağlıcakla kalın...