Honda Dio 2024 Model Bakım ve Gerçek & Orjinal Yağ Nereden Bulunur ?

Motosikleti
Honda Cbr 500 R / Honda Dio / Honda Activa 2007
Merhabalar herkese iyi ve dikkatli sürüşler dilerim öncelikle herkese. 2024 model honda dio sahibiyim ve 6000 km bakımı yaklaşıyor. Kitapçığında gereken bakımları güzelce inceledim herşeyi güzelce idrak edip gerekli bilgileri edindim. Lakin takıldığım bir konu var. Ben bu motora 10w 30 mb yağ bulamıyorum. Ya 10w 30 ma yağ var ya da istemediğim markaların yağları var. Honda servisi bile bu motora 10w-40 ma yağ koyuyor. Kitapçıkta mühendis onu boşu boşuna yazmış olamaz. Haa rastgele bir yağ atıp çok üstüne durmak istemiyorum lakin bunun için bir iki sebebim var. 1. cisi motorumu ekonomik bir şekilde bakımlarını kendim üstleniyorum. Servislerin çektiği fiyatlar gerçekten hoş değil bu yüzden garantiden çıkarttım ve kendim yapmaya başladım. 2. si servisler 1 ay sonraya atıyor servisi o yüzden mecbur çıkardım. Motorumu süs niyetine almadım aktif geziyorum 1 2 hafta bile fazla iken 1 ay sonraya dediklerinde hepten servisi bıraktım. 3. cüsü motorumu hararetli ve yer yer agresif yorucu türden kullanabiliyorum bu yüzden sağlam kalması açısından bakımlarını eksiksiz ve motora en sağlıklı biçimde yapmak istiyorum. Servis bazen yağ tapa pulunu eksik takıp gönderdiğini duyunca direkt gitmeyi bıraktım. Sırf bu sebeplerden ötürü kendime düzgün ,orjinal 10w30 mb standardını karşılayabilecek bir yağ arayışım var. Tekirdağda yaşıyorum, varsa fikriniz buyrun lütfen.

Motosikleti
TVS Raider 125
30 maximum hava sıcaklığına tekabül ediyor sanırsam. Yaz mevsiminde daha yüksek değerli yağ koyuyorlar. Sıcaklığı artan yağın viskozitesi azalıyor bu sebeple yüksek değer tercih ediyorlar.

Motosikleti
Ns200 15"
Bildiğim kadarıyla şu an Honda'da bile 10w30 mb yağ yok, 10w30 yerine 10w40 koyarsanız bir şey olmaz mb yerine ma koysanız da bir şey olmaz

sağlam kalması açısından bakımlarını eksiksiz ve motora en sağlıklı biçimde yapmak istiyorum...
Motoruna önem vermeni takdir ediyorum ama en sağlıklı şekilde yapabileceğinden eminmisin ? daha önce bu konuda tecrüben oldumu ? en basitinden yağ değişimi bile biraz tecrübe ister ki yukarda sorduklarından bunun için bile tecrüben yok gibi geldi ,
dikkat et tapaya diş kaptırırsın , süzgeci yanlış takarsın vs daha ciddi sorunlar yaşayabilirsin , eli anahtar tutan bir arkadaşınla baraber yap bazı şeyleri sonra kendinde yaparsın..

Motosikleti
Honda CB750 Hornet / Kanuni Seha 150
Hornet kılavuzunda da 10W-30 diyor ama servis 10W-40 yağ koyuyor. Çok sıcak bir iklimde yaşamıyorsanız sorun değil.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Scooter için MB yerine MA konsa bir şey olmaz. Tersi (yanı ıslak debriyaj bir motora MA yerine MB konması) sorun olur.

10w30 ile 10w40 arasında 100C'de ciddi fark var. (40'ın viskozite değeri 30'unkinden yaklaşık %40 fazla...) Tekirdağ'ın neresi bilmiyorum ama içte kalan aşırı sıcak bir yeri değilse 10w30'da kalınması daha sağlıklı olabilir. Bununla birlikte 10w30 isteyen Honda motorlarını 10w40'la kullanan binlerce kişi var, kimsenin motorunu eline aldığını duymadım daha. Yani 10w30 bulamıyorsanız çok da zorlamanıza gerek olmayabilir. (Ben kendi Honda motorlarıma yetkili bayide hep 10w30 kullandım İstanbul'da.)

Motosikleti
Motoruna önem vermeni takdir ediyorum ama en sağlıklı şekilde yapabileceğinden eminmisin ? daha önce bu konuda tecrüben oldumu ? en basitinden yağ değişimi bile biraz tecrübe ister ki yukarda sorduklarından bunun için bile tecrüben yok gibi geldi ,
dikkat et tapaya diş kaptırırsın , süzgeci yanlış takarsın vs daha ciddi sorunlar yaşayabilirsin , eli anahtar tutan bir arkadaşınla baraber yap bazı şeyleri sonra kendinde yaparsın..
Eski motorumun yağını 15 kere civarı değiştirdim. Arka jantı komple söküp toplayıp statör değişimi sübap ayarlaması gibi ortamsı girişimsi şeylere yeteri kadar hakim olduğumu düşünüyorum. Hangi değerde hangi seviyede olduğunu biliyorum, önceki yağ değişimim 10-40w mb putoline orijinal yağı idi. Lakin motora onu koyduğum zaman pek iyi hissettirmeyen, sesi aynı lakin yüklü gazlarda boğuk olan bir ses alıyorum. Yağı fazla koysa idim bunu hava filtresindeki karter havalandırma borusuna bağlı yerden rahatlık ile görürdüm oda temiz. O yüzden garipsemedim değil. Bu yüzden sordum.
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Scooter için MB yerine MA konsa bir şey olmaz. Tersi (yanı ıslak debriyaj bir motora MA yerine MB konması) sorun olur.

10w30 ile 10w40 arasında 100C'de ciddi fark var. (40'ın viskozite değeri 30'unkinden yaklaşık %40 fazla...) Tekirdağ'ın neresi bilmiyorum ama içte kalan aşırı sıcak bir yeri değilse 10w30'da kalınması daha sağlıklı olabilir. Bununla birlikte 10w30 isteyen Honda motorlarını 10w40'la kullanan binlerce kişi var, kimsenin motorunu eline aldığını duymadım daha. Yani 10w30 bulamıyorsanız çok da zorlamanıza gerek olmayabilir. (Ben kendi Honda motorlarıma yetkili bayide hep 10w30 kullandım İstanbul'da.)
10 40 ma yağ atıp yoluna direkt devam edenler var. Sorun yaşayanı duymadım öyle. Alt tarafı yağ bu yani :D Çokta kasmamak lazım deyipte geçmek var. Lakin motoru bayiden 0 çıkartıp ilk emeklerimden biri olunca malım kıymetli geliyor bu yüzden. O yüzden fabrika ve mühendislerin yazdıkları daha önemseyici geliyor bu sayede. Yaşadığım yer direkt Tekirdağın merkezi oluyor deniz kıyısı ile dip dibe yerleşim yeri. Yazın biraz sıcak bir memleket. bir izmir kadar değil istanbula yer yer benzer bir iklim söz konusu.

Son düzenleme:
Eski motorumun yağını 15 kere civarı değiştirdim. Arka jantı komple söküp toplayıp statör değişimi sübap ayarlaması gibi ortamsı girişimsi şeylere yeteri kadar hakim olduğumu düşünüyorum. Hangi değerde hangi seviyede olduğunu biliyorum, önceki yağ değişimim 10-40w mb putoline orijinal yağı idi. Lakin motora onu koyduğum zaman pek iyi hissettirmeyen, sesi aynı lakin yüklü gazlarda boğuk olan bir ses alıyorum. Yağı fazla koysa idim bunu hava filtresindeki karter havalandırma borusuna bağlı yerden rahatlık ile görürdüm oda temiz. O yüzden garipsemedim değil. Bu yüzden sordum.
Tamamdır tecrübe yeterli ;)
ama 10-30 yerine 10-40 koyayım mı , olur mu olmaz mı , mühendis birşey biliyor falan yazdığın için konulara yabancısın sandım , 30 yerine 40 no kullanınca yazdığın gibi motor garip çalışmaz hatta 50 no bile koysan anormal bir çalışma olmaz , soğuk havada biraz fazla tüketirsin ama aşırı sıcak coğrafyalarda motor için faydalı olabilir , bir çok motorun kataloğunda hava şartlarına göre viskozite tablosu bulunur , 0-30 dan 15-50 ye hatta pist gibi biryerde dakikalarca gazlayacaksan 60 no yağ bile tavsiye edilir..

Motosikleti
Tamamdır tecrübe yeterli ;)
ama 10-30 yerine 10-40 koyayım mı , olur mu olmaz mı , mühendis birşey biliyor falan yazdığın için konulara yabancısın sandım , 30 yerine 40 no kullanınca yazdığın gibi motor garip çalışmaz hatta 50 no bile koysan anormal bir çalışma olmaz , soğuk havada biraz fazla tüketirsin ama aşırı sıcak coğrafyalarda motor için faydalı olabilir , bir çok motorun kataloğunda hava şartlarına göre viskozite tablosu bulunur , 0-30 dan 15-50 ye hatta pist gibi biryerde dakikalarca gazlayacaksan 60 no yağ bile tavsiye edilir..
Şuan önümüzdeki 2 3 ay için 10-40 tan zarar gelmez o halde. O motor yağ kataloğu eski çinli motorda bile vardı. Ama bunda hiç denk gelmedim açıkçası.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
yetkili servisler o kadar az alıyor ki dio bakımından kendim yapmıyorum ben bi yağ alsam bi filtre alsam aynı paraya gelecek gelmese bile o uğraşa o elimin yağlanmasına değecek meblağlar değil tabi değişmediyse ben 450 tl vermiştim en son

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Yeni mesajlar

Çok Beğenilen Mesajlar