Abi alan arkadaş teker yapmaya çalışıp deb. bitirmesin. Gaz veriyorsun ama verdiğin gazla orantılı olarak hız artmıyorsa yani devir ibresi yükseliyor ama hız ona nazaran sabit kalıyor ya da çok yavaş olarak artıyorsa deb. balatan bitik olabilir. Onun harici top speed denemesi yapacağın zaman motoru alıştırman gerekir. Örneği ist'dan çık devirli olarak hep dip gaz demiyorum ara ara uygun yerlerde top speed denemesi yap gidebildiğin kadar git baktın gitmiyor bırak tekrar tekrar dene motorun tam olarak ısınsın dönüşte sonuç çok farklı olacaktır. Ben İST'dan Edirne'ye gittim, Edirne'ye gittiğim de motorun gaz tepkileri çok farklıydı. Gazı ani açtığım zaman tekere gelecek hissi veriyordu. Bunun sebebi motor da bir zaman sonra devirli kullanıma alışıyor ve daha iyi tepkiler vermeye başlıyor. Öyle hemen motoru 3 dk ısıtıp top speed denemesi yapılmaz. Yapılsa da o kadar olur işte

Bu arada rodaj döneminin nasıl geçtiği de çok önemli.
Kardeşim yanlış bilgilendirme yapıyorsun. Hiç bir zaman hiç bir araç rodaj döneminde hep dip gaz hep redline ve hep top speed denemesi yapılarak açılmaz. Kullanırsın ama öyle kullanırsın. Kitapçığında belli bir km boyunca belli bir deviri geçmemeniz söylenir. Genelde bu herkes tarafından 1000 km olarak bilinir ama yanlıştır. Rodaj 15-20.000 km devam eder aslında. Benim ilk motorum 2.000 km'de farklı gidiyordu 10.000 km'de çok daha farklı gidiyordu.
İlk rodaj dönemi çok önemlidir sıfır motosiklet için. Rodaj asla ve asla uzun yolda yapılmaz. Yapılsa bile öyle yapılır işte kendinizi kandırıp çok iyi rodaj yaptım dersiniz. Rodaj dönemi motoru belirtilen limitler içinde sadece şehir içinde kullanman en faydalı olanıdır. Çünkü gaz kolu hiç bir zaman sabit kalmadığı gibi devir ve viteslerde sabit kalmaz sürekli değişkenlik gösterir. Buda motorun şanzıman ve dişlilerinin bir birini en iyi şekilde alışmasını sağlar.
Motoru sıfır alıp aldığınız gibi hep dip gaz yaparsanız blok içerisinde gereğinden fazla bir aşınma olur ve kılcal çizikler dediğimiz kusurlar meydana gelir. Bu kusurlar motorumuzda kompresyon kaçaklarına yol açarak motorumuzun performansını düşürür. Rodajı iyi yapılmış her hangi 2 motor ikiside cbr250 olsun. Birinin rodajı belirtilene göre diğeri sizin dediğiniz gibi hep sıkıştırılarak yapılmış olsun, rodajı kitapçığa göre sakin kullanılarak ve devamlı değişken vites ve devir aralığında kullanılıp belirtilen deviri geçmemiş olan motor daha sağlıklı bir rodaj dönemi geçirmiş olur ve daha az kompresyon kaçağı olacağı için pistonların geri sekmesi daha basınçlı olucaktır ve buda arka tekerleğe daha fazla bu güç aktarımı sağlayacaktır. Buda demek oluyor ki rodajı iyi yapılmış cbr diğer cbr'ı her şekilde deler

Bende ybr vardı rodajını sabır selametle 3000 km yaptım. Motorumu sıkıştırdıysam bile bu rakam bir elin parmak sayısını geçmez. Oda çok zor durumda kaldığım için sıkıştırmışımdır. Diğer motorunu sıfır olan arkadaşım rodaj dinlemeden gaza gelip habire redline gidiyordu ve zorluyordu motoru. Kendisi benim motoruma bindiği zaman "lan olum senin ybr neden benim motordan daha atik daha canlı diye söyleniyordu" cevabı rodaj dönemi...
Umarım yazdıklarımın faydası olmuştur. Zahmet edip okuyan ve okuyacak olan tüm arkadaş, abilere teşekkür ederim.