Sana bişey özetlemek zorunda değilim, ben kursta öğrenmedim vitesliyi, çok yıllardan beri tutkunuyum çünkü.. Kursta öğrenmeme gerek yoktu... Madem ehliyet kurslarını küçümsüyorsun neden ben ehliyeti var dediğim andan itibaren 180 derece döndün..
ehliyet kursu var, ehliyet kursu var. masallah, türkiye'de isi ciddiye alanlar da var tamamen bastan savma olanlar da. ayrica ehliyet kurslarini kücümseyenlerin en basinda sizin tayfa geliyor. nede olsa sürekli "ehliyetini al sonra git Honda'nin veya BMW'nin veya baska birinin egitmini al" demiyor musunuz?
bana birsey özetlemek istemeyisinden ehliyet kursuna cok güvenmedigin sonucunu cikarabilir miyiz aceba?
kabaca bir fikir vermesi acisindan benim ehliyet alma sartlarimi özetleyim bari:
avusturya'da iki kademeli motosiklet ehliyet sistemi var. 24 yasindan büyüklere eger en azindan 5 yildir ehliyet sahibi iseler hemen "full" motosiklet ehliyeti (A) alma imkani taniniyor. daha kücüklere veya tecrübesizlere "A1" ehliyeti veriliyor - 34beygir'i (ve ayni zamanda belli bir güc/agirlik oranini) gecmeyecek sekilde istedikleri motosikleti alip en azindan 2 yil kullanmak zorundalar. ondan sonra yine birkac saat teori ve pratik ile A sinifi ehliyet sinavina girebiliyorlar.
benim yasim ve B ehliyetine sahip olma süremeden dolayi hemen A ehliyeti almak icin kurs aldim. 10 saat teori ve 12 saat pratik ders. 10 teori sadece motosiklete özel teoriydi ve motosikletin fizik kanunlarindan dolayi tabi oldukalarini sinirlamalar, motosikletlere özel trafik kurallari ve tehlike anlarinda yapilacaklar anlatildi. yer yer videolarla gösterildi. pratik egitimde önce 4 saat "handling" egitimi vardi. bunu ufak 250cc motosikletlerle yaptik ki aletler alisik olmayanlara agir ve güclü gelmesin. dur kalk, vites degistirmek, fren ve ani fren, kaldirima yavasca tirmanma (debriyaj kontrollü), daire ve 8 cizme gösterildi. geri kalan 8 saatte ise beni hemen bir F650'nin üstüne oturtup sehir trafiginde, önde bir CBF500 ile giden hocanin arkasindan, dolastirdilar. yer yer durduk, hoca geldi bana "sunu begenmedim. su iyidi. suna dikkat. simdi tekrar kapali alana gidip F650 ile daire ve 8 cizecegiz." gibi feedbacklerle olayi ögrettiler.
ehliyet sinavi ise önce teori sinavi (bilgisayarda 30-35 kadar soru cevaplaniyor, en azindan %80'i dogru olmak zorunda) sonra da teoriyi gecebilenlere pratik sinav yapiliyor. pratik kisminda sinavi yapan görevli geliyor kullandigin motosiklet ile (benim durumumda F650) ilgili bazi sorular soruyor. yok su sicakligina nereden bakiyorsun, atesleme ayari bilgisayarlarli mi yoksa mekanik mi, zincirin gerginligi nasil olmali ve nasil ayarlanir tarzi basit seyler. ondan sonra park yerinde motosiklete binip daire ve 8 ciziyorsun. belli capta U dönüsü ve durustan saga sola dönüslerini gösteriyorsun. fren yaptiriyor (belli bir mesafede dengeli sekilde 50km/h'den durup dogru zamanda ayagini yana acip motora hakim olmak gerekiyor). bunlardan memnun kalirsa bir arabaya binerek seni pesinden sehre götürüyor orada 10-15 dakika nasil kullandigina bakiyor. yolda giderken vites degistirmen nasil, yan yollarda cikabilecek araclari kolluyor musun, sinyal veriyor musun, serit degistirmeden aynayi kullaniyor kafani cevirip seridin bos olup olmadigini kontrol ediyor musun gibi sirada ama önemli seylere bakiyor. hepsini begenirse ehliyet basvurunu imzaliyor ve sana gecici bir ehliyet veriyor. 1-2 hafta sonra ehliyetini hazir oldugunu belirten bir yazi geliyor ve sen gidip ehliyetini aliyorsun.
bu kadar basit yani. eminim türkiye'de de bu böyle. öyle degil mi?