Lastik muhabbeti ile ilgili bi forum başlığına baya bi şeyler yazdım. Tam göndericem, bu bilginin yeri burası değil, ben en iyisi cbf 150 başlığı altına yazayım dedim. Aldım oradan buraya kopyaladım, herhalde iyide yaptım. Biri sormuşta race motorda ön veya arka lastik hamur yumuşaklığı farklı olursa ne olur diye. Bence race kullanıyorum ya, yazayım dedim

Ammada yazmışım
Yumuşak lastik, virajda ıslak zeminde ve frenajda yani her nevi yol tutuşta, sürüş güvenliği ve yolculuk konforunu bire bir arttıran bi etkendir. Fakat; yumuşak lastikte ivmelenme ve max hız düşer, ayrıca yumuşak lastikte, sert lastiğe nazaran ezilme ve sürtünme daha fazla olduğundan motoru bi nebze daha fazla yorar ve fazla yakıt tüketimine sebep olur. Yine yumuşak hamurlu lastik, hamur yapısının yumuşak olması nedeniyle ve sürtünmenin fazla olmasından dolayı çabuk biter. Fakat yolun pürüzlerini çok iyi emdiğinden çok harika bi sürüş konforu hissi verir. Sert hamurlu bi lastikte yolun bütün girinti ve çıkıntıları içinize işlerken, yumuşak hamurlu bi lastikle daha bi konforlu yolculuk yaparsınız. Sert hamurlu lastikte üstüne bindiğinizde ezilme ve sürtünme daha az olduğundan tabiri caizse havada gidiyormuşunuz hissi verir ama motor çok akıcı ve rahat gider. İvmelenme ve max hız yükselir. Yakıt ekonomisine ve motoru yormadığından motor ömrüne faydası olur. Yumuşak hamurlu bi lastik örneğin: 10-15 bin km de biterse, sertlik arttıkça lastik kullanım ömrü 25-30 binleri bile görebilir. Yorumlar bi cbf 150 kullanıcısı olarak bana ait olsada genel olarak doğrulardır. Ama ön arka lastik markası aynı olmasa bile en azından yumuşaklık oranları, sürüş ve can güvenliğiniz için yol tutuş kabiliyetleri aynı veya yakın olmalı. Cbf 150 de bile önde michalen arkada unilli denedim. İnan çok sakat oldu. Ön yılan gibi, kıvrak, rahat, ben yatarım korkma diyor, ee arka, yatarsan kayarım diyor. ki zaten bi kere virajı alamıyordum az kaldı. Unutmuşum arka biten michalen lastiğim yerine idare etsin diye unilli taktığımı. Az kaldı virajda yatıyordum. Böyle keyifsiz aptal aptal kullanmıştım 1000-2000 km kadar. Sonra arkayıda michalen yapınca canavar olmuştu.
Bu bağlamda şu anda cbf 150 de kullanmakta olduğum michalen takım lastiklerle ilgili şunları yazabilirim.
Lastik on numara, yol tutuş, viraj ve ıslak zemin performası, frenaj üstüne piyasada daha iyisi yok. Fakat.
1-Pahalı.
2-Çabuk bitiyor. Özellikle yolculu fazlaca yolculu kullanan biri için devamlı ağırlık yoğunluğu arka lastikte olduğundan 11-12 bin seviyelerinde arka lastik kabak oluyor. Şu an arka michalen im 10 binde ama 1 mm dişi kaldı. Yani en fazla 2000 km kadar daha giderim en fazla. Ama önce sorun yok. Ön mich. 23 binde. ama dişleri hala arka lastikten bile iyi. Yani genelde yolculu kullanıyorsanız bi ön lastik iki arka michalen eskitiyor.
3-Arka lastik eridikçe motor aynı devirde, lastiğin çapı düştüğünden dolayı daha yüksek devirler çevirmeye başlıyor. Moralinizi bozuyor ve fazla yakıt tüketmeye başlıyorsunuz. Arka lastiğim yeni iken 80 ile 5. viteste 6100-6200 devirde seyreden motor şu anda 80 i 6500-6600 seviyelerinde yapabiliyor. Daha arka lastik 6-7 binli km lerde iken bu devir artmasını hissetmeye başlıyorsunuz. Örneğin hiç aşınmamış bir duro lastik ike 80 ile 42 t arka dişle giden cbf 6000-6100 devir kullanırken ben şu an michalenlerle 6500-6600 devir kullanıyorum. Sanki 42 t dişlimi söküp te 43 t takmışım gibi oluyor. Yani bu bağlamda arka michalen 5000-6000 km sonra motorun tadını kaçırıyor. Mesela şimdi 90 ı falan pek geçmiyorum uzun yolda. Çünki lastikte çok az diş kaldığından, düşen çaptan dolayı yüksek hızlarda motor daha da yüksek devirler çevirmeye başladı. Açıkçası can sıkıyor.
4-Çekişi düşürüyor, motorun max hızı ve çekişi, kesinlikle bi duro veya ırc gibi iyi değil, bununda sebebi lastiğin yumuşak hamurlu yapısı sayesinde bide yolcu da varsa arkanızda, iyice ezilerek sürtünmenin hat safhaya çıkması. Yani şu mantıkla düşünün, duroların lastik havalarını 8 er 10 ar bar düşürün. Öyle sürmeye çalışın. Aynı şey oluyor. Buda uzun vadede motor yorgunluğuna ve yakıt tüketiminin artmasına sebep oluyor. Cbf 150 de yağ yakmayı çok ufak oranda da olsa tetikleyen bi etken dahi olabilir michalen lastikler.
Dolayısıyla sonraki lastiklerimi takım olarak michalen düşünmüyorum. Muhtemelen takım olarak pirelli mt 65 alacağım. Duro traction seçeneği de var ama bu lastiğin desenleri çok kaba geliyor, o seviyede lastik desenlerine ihtiyacımız yok, ki zaten o desenlerin bile motorun sürüşünü ağırlaştıracağını düşünüyorum. Mt 65 takım olarak kullanmadım ama 2010 yılında, ön ırc, arka mt 65 kullanmıştım ve bi şikayetim yoktu. Gayet iyi idi. Michalenden bi gömlek daha sert. Irc ve durodan elbette iyi. Beni memnun edeceğini biliyorum. Zaten michalen in yumuşak hamur yapısından ötürü gözlemlediğim bu olumsuzluklardan sonra tekrar michalen alırsam pek te hoş olmayacak.