arkadaşlar merhaba
dün motorun yağına baktım..bayram öncesi servise götürmüştüm 3600 km de..şu anda 5350 km de.. ( şaka maka baya bi gezmişiz.birde size diyordum o kadar km nasıl yapılıyor diye

) toplam 1750 km olmuş.daha önce shell marka 10*40 yarı sentetik yağ almıştım.zaten servis de öyle koymuştu.azar azar yağ ekledim.ekledim daha iyi ölçüm alabilmek için 10 dk bekledim.toplam 250 ml yağ aldı..1750 km uzun yol 2 kişi dağ tepeli yollar toplam, 250 ml.bu deger sizce nasıl ?
bakıma 3600 km de girmiştim Ankaraya gidip geleceğim için..birdahaki bakımı 8000 e tamamlamak için, 7800-7900 de gitmek istiyorum..yani yağı tam 2000 km olunca değiştirmek yerine 2100-2200 km de değiştireceğim..Zaten eklemeyi de yaptım..Daha önceki yazılarda castrol power 1 10*40 yağ almamı ancak biraz pahalı olduğu yazmıştınız.Ethem abi ile telefonda görüştüğümde de söylemişti diye hatırlıyorum.Ben yağı tamamlamak için shell aldım, 24 tl. Ancak burdaki bp ye gittim castrol almaya, 10*40 power1 castrol yağ 21 tl..şaşırdım..daha pahalı beklerken daha ucuz çıktı

350-400 km sonra yağı değiştireceğim inşallah..Ama kafama şu takıldı..1750 km de 250 ml yağ eksiltmesi normal mi ? 1000 km de 145 ml yağ, 2000 km de 285 ml yağ eksiltme demektir bu..
Günaydın Ramazan kardeşim. Bravo, motorunun yağına bakan çok kişi yok senin gibi. Motorunun tükettiği yağı hiç sorun etme, çünki, sen tek başına bu yolu yapsaydın veya biraz daha dingin kullansaydın, motorun daha az yağ tüketecekti. Sıklıkla yolculu kullanılan motor, özellikle yazın sıcaklarda, ne kadar sakin de kullansan yağ yakar. Şimdi (benim motor hiç yakmıyor) diyenler çıkabilir. Neyse. 10 cbf ten 5 i yakıyor bi şekilde. 150 cc 11 beygir motor nihayetinde. Sen şu ana kadar yaptığın gibi eksileni tamamladığın müddetçe sorun yok. Şöyle bi deneme yapabilirsin. Kışın belki eşin binemeyecek mesela, sen tek kullanacaksın. Daha dingin kullan kışın soğuk havanın + etkisiyle, tek başına bi 1000 km gez yağ değişiminden sonra. Yağ tüketiminin düştüğünü göreceksin. Belkide hiç yakmayacak. ben 1000 km de 250 gram yaktığımı biliyorum. Kesinlikle bir sorun yok. Bu şekilde motorunu yağsız bırakmadığın sürece senelerce ekmeğini yersin. Ama o 250 gram eksik yağ ile birde yolculu, birde sıkıştırmaya devam etseydin ve hep böyle kullansaydın motorun yakın geleceği ile ilgili endişelenmen gerektiğini söyleyebilirdim. Yağına bakmasaydın ve böyle kullansaydın yakında bu yağ yakma çok daha fazla artar ve motorunda çekişten düşerdi. Motorun çekişinde zaten bi sorun yoktur. Dolayısıyla bunu problem etmeyip eksilen yağı kaçırmadan tamamlayarak kullanmaya devam. Bu arada 100-200 km aynı yağ ile fazla gezmekle hiç bişey olmaz. Yağın hem eksik değil, hemde yaptığın ilave 250 gram yeni yağ gelmiş. Yani yağın dörtte biri yenilenmiş. Ben yağ tüketiminin fazlaca olduğu dönemlerde yağ değişimini 3000 km ye kadar çıkartıyorum. Mesela 3000 km de 500 gram yağ eksiltmiş, zaten yağın yarısı yenilenmiş oluyor. 4000 de yapabilirim aslında sorun olmaz. Ama o kadar da gerek duymuyorum.
Sadece şuna dikkat et. eğer ölçümün yanlış olur ve fazla yağ koyarsan motor fazla yağı yakma veya atma eğilimi göstereceğinden fazla yağ yaktığını sanırsın. Ne kadar yağ yaktığını en güzel şöyle bulursun. Mesela 2000 veya 2200 her neyse.. km sonra yağ değişimi yaptığında 2200 km sonra motordan çıkan yağı doğru bi yöntemle ölç. Boş bi yağ ambalajında gram çizgileri vardır. Çıkan yağı buraya alırsın. Öyle görürsün. 2200 km boyunca arada yaptığın ilave miktarını 1 lt ile topla, (motora 1 lt yağ koyduğumuzdan). Sonra motordan çıkan yağ miktarından çıkart. Bu kadar basit. Örneğin:
Motorda 1 lt yağ var. Yeni yağ değiştirdik, deneme yapıyoruz. 2000 km boyunca. Bakalım matorumuz ne kadar yağ yakıyor. Eksik gördüğümüz bir veya bir kaç farklı zamanda motora toplamda 300 gram yağ koyduk diyelim bu 2000 km boyunca.
1 lt (motora konulan ilk yağ) + 300 gram (2000 km boyunca eksildiği görüldüğünde yapılan toplam ilave) 1,300 gram.
Motordan yağ değiştirirken 2000. km de 950 gram yağ çıktığını farz edelim.
1300-950 = 350 gram motorumuz 2000 km içinde yağ eksiltmiş.
Aslında çok basit bi ilk okul matematiği ve düz mantık. Motorunuzla ilgili en çok yağ eksilme eğilimi gösterebileceği çoğumuzun yolculu kullandığı yaz aylarında bu denemenin 1 kere yapılmış olması, motorumuzun en ağır şartlarda ne kadar yağ eksilltiğini bizlere gösterecek ve ne sıklıkla kontrol veya ilave yapmamız gerektiğini konusunda bize mutlak bir fikir verecektir.
Bu arada Castrol power 1 10-40 ı 25 tl ye bulduysan hemen al. Hatta durumun varsa bi kaç tane fazla al ve stokla.