Arkadaşlar iyi yolculuk dilekleriniz için teşekkür ederim . planda yağmur altında başlayıp 600km kadar yağmurda motosiklete binmek yoktu. hava yol durumu bu gün için beyşehir dolaylarında yağmur gösteriyordu, oysa sabah gözümü yağmurla açtım

devamında da gözüm yemedi. o nedenle motosiklet ile değil araba ile gitmeye karar verdim. salı sabahı çıkacağım yola.
bu yağ konusunda ethemm76 ya verilen bilgi yanlış ve hatalı. hiç bir motora max. seviyesine kadar yağ koyulmaz. koysanızda o yağ hızla max ve min çizgilerinin ortasına kadar iner. bunu ister motosiklette isterseniz arabada uygulayın sonuç değişmez. yağ seviyesi düz zeminde orta sehpada motor soğuk iken ölçülür. çubuk çıkarılıp silinir ve yerine vidalanmadan takılır. geri çekilip bakıldığında yağ çubuğundaki tırtıklı bölümün ortasında olması gerekir. max ve min işaretlerinin arasındaki bir değer iyidir. min çizgisinin altına geliyorsa yağ eklemek gerekir. ethemm76 sizin yağ değişiminde yağ seviyeniz max çizgisinde ise ( açık yağ değilde kutulu yağ koyduysalar 1 litre) yağınız tam boşalmadan üstüne eklenmiş yada ölçümü yaparken hata yapıldı demektir. konu hakkında aklınıza takılanı HONDA TÜRKİYE ye mail atarak sorabilirsiniz. her önüne gelen bir şey söylüyor. size önerim o servisi ya da o ustayı değiştirmeniz .
Bu benim 3. motorum ve 2 cbf im. ve motor üzerindeki 70 bin. km rem. Dolayısıyla yağ ölçme nasıl yapılır vb teknik bilgiye iht. yok teşk ederim. Yağ seviyesi ölçmeyi vs ne kadar kötü ki bi çok arkadaşımdan iyi biliyorum sanırım. Her zaman orjinal açılmamış 1 lt ambalajla yağını kendim değiştiririm. Her kezin kendi malı kendi motoru kendi ekonomisi. Bilinçsiz uygulamalarla eksilen yağ ile, kontrolsüzce motorlar kullanılıyor ömürleri bilinmeden kısaltılıyor. Bunlarıda buradan görüyoruz. Tekrarlıyorum. Yağ seviyesi 1 lt konulduğunda yağ yağ çubugunun max seviyesinde görünüyor. Her ne kadar bundan emin olsamda bi sonraki yağ değşimimde bunu özellikle kontrol edeceğim.
1200 gram seviyelerinde koyarsanız (ki bunu önermiyorum) max seviyesinin 2-3 mm üzerinde küçük yuvarlak bi işaret var. seviye orada oluyor. Teknik olarak yağ çubugunda yağ çubuğunun max min arasında, minimuma yakın bi seviyede yağ görünse bile bunun motor için risk olmadığı söylenir fakat motor yağı nın tam olmaması, motorun motorun çalışma anında yeteri kadar soğutulamamasına sebep olacağından helede yüksek devirli kullanımlarda aşınma hızlanıyor. Motorunuzda olması gerekenden az olan her gram yağ ile beraber motor daha yüksek sıcaklıklarda çalışacak. Aşınmada aynı doğrultuda hızlanacaktır. Senin bahsettiğin şekilde düşünürsek arada hiç yağ takviyesi yapılma ihtiyacı olmamalı. Ama bi daha yağını 2000 km sonra değiştirirken tekrar bakıcam. Bakalım eski yağı motordan alınca, düz zeminde yağı doldururken (elbette çubuğu vidalamadan) yağ, yağ cubuğunun hemen ucunda kaç gram konulduğunda görünüyor. 1 lt tam olarak konulduğunda hangi hizada oluyor. Buna bakıcam. Şimdiye kadar hep yukarıdaki bahsettiğim yöntemle yağ takibini yaptım. Önemli olan şu: Motor hiç yağsız kaldımı = Hayır. Kartere kritirk seviyede fazla yağ konuldumu=hayır. Sorun varmı = Hayır

Dolayısıyla böyle bişey için Honda türkiye meşkul edilmeye değmez. Her kez kendi motorunun yağ yakma eğilimine göre önlemini alsın. Benim motorumun yağ yakma eğilimi bu, bende böyle bi uygulama ile rahatlıkla kullanıyorum.
Tekrar yazıyim. Motorum ortalama 2000 km de 200-250 gram kadar yağ eksiltiyor. 2011 10000 km de. Sert kullanmadığım 80-90 ı geçmediğim halde bu böyle. Bu yağ yakma motoru aldığım ilk günde beri var. Bu konuda sanırım biraz şanssızım. Ama hep aynı seviyede yakıyor artma yok. Bu sevindirici. Benim formülüm şu: Yağını değiştirirken 1000 gram değil 1100 gram yağ koyuyorum. İlk 1000 km hiç yağ seviyesine bakmam gerekmiyor. 1000. km de 200 gram takviye yapıyorum. 2000 km de motordan yağı boşalttığımda ortalama 1 lt +- 50 gram gibi motordan yağ çıkıyor. Dolayısıyla motor hiç eksik yağ görmüyor.
Motorlar eksik yağ görmesin. Nihayetinde herkezin kendi malı. Motorum yağ eksilttiği bilindiği halde yağ konusuna itinasız yaklaşıyor önemsenmiyor. Daha 20-30-40 bin seviyelerinde motorlar bitiyor, sonra cbf motoru dandik, hemen piston silindir istiyor yok bilmemne deniliyor. Ok ybr yağ takviyesi istemez, çünki yağ yakmaz. Cbf yağ yakar (yakan var yakmayan var, yakan cbf ler için konuşuyorum)= takibi ve gerektiğinde takviyesi şarttır. 2*2=4.
Motordaki 200 gram eksik yağı motorun çalışma karakterinde dahi hissediyorum, başlıyor vitesler kütük gibi olmaya, motorun sesi tizleşiyor, azalan yağ ile birlikte piston silindir arasındaki sürtünme çoğalıyor, sürüşte motor sıcaklığı artıyor. Bu olumsuzluklarla birlikte azalan yağın içinde daha rahat hareket eden piston ve silindir, eksik yağın da oluşturduğu aşırı yüksek sıcaklıkla birleşince motorun çekişi ve max. hızı hissedilir seviyede artıyor. Dolayısıyla motorunuzda beklenmedik bi perf artışı sesindeki tok motor sesinin incelmesi ve tizleşmesi gibi belirtilerle karşılaşırsanız yağ seviyenizi acilen kontrol ediniz. Bu olay her birimizin motorlarının performanslarının farklı olmasına sebep oluyor. Performansı diğer cbf lerden çok çok iyi motorlara özellikle satın alırken iyi sorgulayın, aşınmadan dolayı piston silindir arasında artan milimetrik boşluk pistonun motor bloğu içinde daha rahat hareket etmesine sebep olurken motorun son demlerinde performansının artmasını sağlıyor. Abi bu motor düz yolda iki kişi 120-130 yapıyor diyen bi kişi, yağ konunu önemsemeyen biri ise, motor da 25-30 bin km nin üzerinde ise o motora bende hiç talip bile olmayın. Bu dönemde motor zaten hissedilir seviyede yağ yakacaktır.
Yani kimi 800 gram yağ ile gezer kimi 1 lt kimi daha farklı, bu motorların performansları farklıdır. 1998 yılında 1997 model Honda titan aldık kardeşimle, 1 günlüğüne emanet. Ana yola çıktık. Kardeşim sürüyor, ama motor inanılmaz gidiyordu, oo dedik Selçuk abi motoru açmış. 2 kişiyiz 110-120 ye rahat çıkıyor, eski performansından çok daha iyi. Öyle 5 dk gittik. Motordan kilik klik cır cır ... gibi keskin ve sert sesler geldi ve motor stop etti. Sonra ayak marşı nın kilitlendiğini görmüştük. Hareket etmiyordu. O zaman tabi ilk deneyimlerdi, yağ bakmak yağ seviyesi hak getire. Sahibide ilgilenmemiş bakım makım hak getire. Motoru evin önüne çektik ve yağına baktık motordan hiç unutmuyorum 1 su bardağı seviyesinde yağ çıkmıştı.
Bu yazdıklarım ve uyguladıklarım çerçevesinde istediğiniz gibi hareket ediniz. Ama lütfen kimse kimsenin deneyimi ile bilende bilmeyende yazıyor şeklinde dalga geçmesin. Benim ilk sahibi olduğum ve bu hasasiyetle kullandığım şu an ilk motorum şu an 40 bin seviyelerinde ve benim 10000 km deki motorumdan az yağ yakıyor. Uygulama taktir ve karar sizin.
Off ne uzun yazmışım be. Okuyanda okumayanda sağolsun

Umarım faydalı olabilmişimdir.