Gidondaki titreşimi ortadan kaldırmak hakkında
Arkadaşlar cbf 150 de bazı arkadaşların 5000-6000 devir seviyelerinde gidonda titreşimden bahsetitğini biliyoruz ki bundan bende muzdariptim. Uzun yol yapınca özellikle sağ elcikte bu devir aralığında uzun süre tuttuğumda maruz kaldığım titreşimden sonra sağ elimde karıncalanma, uğuşma seviyesine varan rahatsızlık söz konusu oluyordu. Bunu nasıl çözerim diye düşündüm. Gayet düz bi mantıkla çok basit bi uygulama yaptım. Ve uygulama sonrasında ki şehir içi deneyimimde, bu devirlerde hissettiğim titreşimin neredeyse tamamiyle ortadan kalktığını gördüm. O devirlerde hiç rahatsızlık hissetmedim. 2 saat sonra 40+40=80 km yol yapacağım. Akşam bu konu ile ilgili gözlemlerimi motoru uzunca test ettikten sonra eve döndüğümde paylaşacağım. Şu an için çok büyük oranda titreşimin azaldığını hatta ortadan kaktığını düşünüyorum. Uygulama şöyle, fotoğraf çekme gereği duymadım, gayet basit. Mümkün olduğunca basit ve açık anlatmaya çalışayım.
Kontak anahtarının hemen arka sağ ve solunda 2 şertane olmak üzere toplamda 4 tane gidonu tuttan somun var. Gidonu öne arkaya eğmek veya gidonu takıp çıkartırken gevşettiğimiz 4 somun. Bu somunları 12 yıldız ing. anahtarı ile veya 12 lokma ile açıyoruz. Ağzı açık klasik ing anahtarı kullanmayalım, diş sıyırma ihtimali var. Bu 4 somunu komple çıkarıyoruz. Çıkarırken dikkat etmemiz gereken husus, bu somunları komple gevşettiğimizde gidon serbest kalıyor, motora zarar verecek biçimde motor üstüne düşmemesi için önlem alın, ugun olarak tutun. Somunları söktüğümüzde somunların altından iki tane siyah parça çıkacak. Gidonu sıkarak motora sabitleyen 2 parça.
Bir adet japon yapıştırıcı temin ediyoruz. En ucuzlarından olsa da olur. 30-40 kuruşluklardan, sonra elinizde varsa şamrel (iç lastik), yoksa kalın deri parçası veya emsal bi malzemeden o siyah 2 parçanın altına uygun olarak dışına taşmayacak şekilde keserek yapıştırıyoruz. Daha sonra aynı parçadan motorda gidonun oturacağı kısmada uygun boyda keserek japon yapıştırıcı ile buralarada yapıştırıyoruz. Sonrasında gidonumuzu aynı işlemin tersini yaparak gidin eğimini kendimize göre ayarladıktan sonra siyah parçaları gidonun üzerine koyarak 4 somunu aynı oradan sırayla sıkarak işlemi tamamlıyoruz. Aynı oradan sıkarsak bi tarafın açık bi tarafın daha sıkı veya kapalı olmasını engellemiş oluruz. Yani bi somunu iki tur çevirin diğerini de 2 tur çevirin. veya 3 tur, yani sırayla aynı oranda 4 somunuda sıkın ve işlemi tamamlayın.
Bahsettiğim gibi şehir içinde yaptığım kısa turda gözlemim çok olumluydu. Akşam uzun yol deneyimimi paylaşacağım.