Kendini yerli diye bize yutturmaya çalışan markalara yazıklar olsun. cbf 150, ybr125 veya dazzler bunlardan birini üretmek çok mu zor da bizi kalitesiz çinlilerle uğraştırıyorlar. Armut piş ağzıma düş çöpü de yukarıda olsun.
sıfırdan bir seri üretim motosiklet üretmek için neler gerekir kısaca özetleyeyim...
motor ve mekanik tasarım yapabilecek mühendis kadrosu
türkiyede böyle bir kadroyu kurmak çok zor olur. çünkü türkiyede verilen mühendislik eğitimleri, 1970 lerden kalma olduğu gibi, eğitim sistemi de ezbere dayalı.. bir mühendisin yeni bir fikir ortaya koyması çok nadir yaşanan bir durum ülkemizde... çoğu hayal gücü bakımından kısıtlanmış, yenilikçi düşünmesi üniversitede öldürülmüş insanlar...
Görsel tasarım
Daha yeni, ismi lazım değil bir yerli motosiklet firması ile, konsept motosiklet tasarımı ve maliyetleri hakkında konuştuk... Türkiye genelindeki şirket ve yönetim yapıları daha ziyade esnaf kültüründen geliyor. profesyonellik çoğu sektörde yok. dolayısı ile Hemen hemen hiç bir firma yönetimi, tasarım gibi, uzmanını ilgilendiren konuları tasarımcıya yada uzmanına bırakmıyor. illa ki müdahale ediyor. ortaya da bok gibi tasarımlar çıkıyor
Malzeme
Şu ülkede, uluslar arası firmalara yedek parça, piston krank gibi şeyleri üreten kallavi firmalar var. ama hiç birisinde oturmuş bir ar-ge ve mühendislik kadrosu yok denilebilir. hepsi, vaktinde dış ülkelerde araştırılmış malzeme bilgilerini kullanıyor. hali hazırda bmw'nin honda'nın renault'un vaktinde araştırmasını yaptığı malzeme bilgi ve testlerini, teknoloji casusluğu yolu ile edinmişler vaktiyle çoğu...
Yatırım
Bu gün tam teşekküllü bir motosiklet üretim tesisi kurmak 100 milyon lirayı bulur.
Kaldı ki, ortalama 125'lik bir motosiklet modeli üretmek için, tasarım, mühendislik, kalıp masrafı, seri üretim kurgusu, yedek parça üretimi planlanması gibi şeyler için 2 - 3 milyon lira gider...
Ama ülkemizdeki yatırımcılar, satıp satmayacağı belli olmayan bir motosiklet modeli için, 100 milyon liralık bir fabrika ve model başına 2 - 3 milyon dolar geliştirme masrafı harcamayı saçma buluyor. çünkü, 100 milyon lirayı bırak, 5 milyon liraya çin'den mal getirse, 5 yıl satar adam çok rahat

... ve o 5 milyon lirayı 5 yıl sonunda 50 milyon lira yapar.
Bu hesaptan yola çıkarak, Yatırımcı gözüyle bakıldığında mantıklı ve karlı olanı seçiyorlar. Sonuçta bir işletmenin kuruluş amacı kar etmektir. Duygusal açıdan bakarak doğru olanı yapmak değil

...
Hem şöyle bir gerçeği de size izah etmek isterim ki, çinli üreticiler ve mühendisler, türklerden bir çok konuda iyi... yani ben türk malı bir motosiklete, çin malı bir motosikletten daha az güvenirim psikolojik olarak...
Çinde her tür kalitede üretim mevcut... önemli olan ürettirenin istediği kaliteyi denetlemesi...
Araç üretmek gerçekten zahmetli bir yatırım gerektiriyor. yatırımcılara gelmez
Bu arada, bu dazzler gibi modeller, arz - talep meselesi yüzünden gelmiyor türkiyeye.. yani bence öyle.
İnsanlar, cbf 150 almaya devam ettiği sürece, honda'nın cbf satışları düşmediği sürece, honda cbf'i türkiyeden kaldırmayacağı gibi, cbf alternatiflerini de, cbf pazarını soğutmamak için getirmeyecektir doğal olarak..
cbf 150 almayın, aldırtmayın, bakın seneye nasıl getiriyolar tıpış tıpış