Hız sınırında yüzde 10 tolerans kalkıyor!

yuzde10-tolerans-hiz.jpg

TBMM Adalet Komisyonundan geçen düzenlemeye göre hız sınırını aşanlara tolerans uygulanmayacak. Yeni ceza sistemi 1 Ocak 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Eğer kanun teklifi kabul edilirse, 1 Ocak 2026 itibarıyla hız limitlerini aşma durumunda artık %10 tolerans geçerli olmayacak; kilometre bazlı cezalar doğrudan uygulanacak. Bu değişiklik, sürücüler için hâlihazırda küçük hız aşımı yapanlara dahi ceza getirebilecek ciddi bir düzenleme niteliğinde.

Tolerans Neden Kalkıyor?

Yetkililere göre amaç, hız kurallarına tam uyumu sağlamak ve trafik kazalarını azaltmak.
Uygulamadaki %10 tolerans, aslında kanunla belirlenmiş bir hak değil, radar sistemlerinin olası ölçüm hatalarına karşı kabul edilen bir “esneme payı” olarak biliniyordu.

Karayolları Trafik Yönetmeliği / Karayolu Trafik Yönetmeliği “Hız Kuralları” başlıklı kısmında Madde 101 şöyle der: “Sürücüler aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse bu Yönetmeliğin 100. maddesinde belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.” Aynı maddede yer alan “çeşitli araç cinslerine göre … bu Yönetmeliğin öngörmüş olduğu azami hız sınırlarını, %10 nispetinde aştığı kontroller sırasında tespit edilen sürücülere … işlem yapılmaz” ifadesi de geçiyor. Pratikte, sürücüler arasında yaygın olarak “%10 tolerans varmış gibi” bir anlayış bulunuyor. Ancak bu, resmi hukuk düzenlemesinden ziyade uygulama alışkanlığına dayanıyor.

Ancak bu esneme, özellikle şehir içi yollarda hız sınırlarının fiilen yükselmesine yol açıyor, caydırıcılığı azaltıyordu.

Düzenleme şu anda kanun teklifi aşamasında. TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilirse Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Teklifte, hız aşım miktarına göre ceza oranları da şu şekilde düzenleniyor:

Hız Aşımı (km/s) / Ceza Miktarı
6–10 km/s / 2.000 TL
11–15 km/s / 4.000 TL
16–20 km/s / 6.000 TL
21–25 km/s / 8.000 TL
26–35 km/s / 12.000 TL
36–45 km/s / 15.000 TL
46–55 km/s / 20.000 TL
56–65 km/s / 25.000 TL
66 km/s ve üzeri / 30.000 TL

Haberin devamı için tıklayın.

Motosikleti
2022 Suzuki V Strom 650 (DL650)
Sıkıntılı bir düzenleme; ilgili tolerans ölçüm cihazlarının hata paylarını bertaraf etmek için eklenmişti esasen. Başkalarını bilmem de ben %10 cepte diye hiç araç kullanmadım açıkçası, 120 yazıyorsa 120'yi bile isteye 132'ye hiç esnetmedim. Buna rağmen şimdi ölçüm cihazında bir hata varsa kurallı kullandığım halde bana girecek. Yanlış...

Bence artık tüm araçlarda GPS'li kamera takmak şart oldu. Bir muhalefet anında kayıt açılır gösterilir, mahkemeye / ceza itirazına delil olarak sunulur. (Gerçi onu da kabul etmeyebilirler de neyse...)

Motosikleti
cbf 150
Toleransın kalkmasının nednei belliki bir ekip sırf bunları ayıklamak için başında bekliyor sistemin. şimdi tamamen otomasyona geçiliyor zaten alt yapı vardı. hoş motorlar etkilenmez beyler zaten fabrika çıkışı yüzde 5 8 arası yavaşsınız :) göstergeye göre.

Motosikleti
CB650R
%10 pay cihazların hatalarından hariç olarak büyük araçların 2 kamera arası ölçümlerindeki lastik ebadından mütevellit oluşan farkı da kapsıyor ve ceza yememesini sağlıyordu. Buna nasıl çözüm bulacaklar acaba?

Çakarları kaldırsınlar. Hız sınırını isterlerse 10 km azaltsınlar razıyım. bazı arkadaşların çakarı var. Kafalarına göre takılıyorlar. Bir de polisimiz hız sınırını aşan millet vekiline, danışmana, ayrıcalıklı personele hakkıyla ceza yazsınlar. Başka bir şey istemiyorum. Tabi o şekilde mangal yürekli polis var mıdır bilmiyorum.

Motosikleti
Aprilia Tuareg 660
yüce devletimiz en iyisini en doğrusunu biliyordur konuşmayın :)

%10 tolerans kalkıyorsa neden ceza 6-10kmh aşımla başlıyor? =)))

Ayrıca son derece eksik bir uygulama. Devletin uygun gördüğü hızın üstünde giden potansiyel katillere neden sadece para cezası kesiliyor? Biraz sonra gidip birinin anasını bacısını öldürmesi mi bekleniyor? Acilen otoyollara süratli ve zırhlı araçlar konumlandırılmalı. %30'dan fazla sınırı aşan katil magandalar gerekirse çekip vurularak trafikten uzaklaştırılmalı.

Öyle bir güzide toprakta yaşıyoruz ki gerçekten 20 yıl öncesine kadar gelen tüm bilgi birikimi, İskenderiye Kütüphanesi'nin yanması misali sıfırlanarak yeniden Amerika'yı keşfediyoruz.

Hız sınırı töleransının anlamı şudur; belirtilen sınır içinde giden aracı sollamak için sol şeride geçince yapılabilecek azami(kurallar dahilinde) sürat. Bu ortadan kalkarsa herkes sol ve orta şeritte(emin değilim ama boşsa sağ şeritte de) aynı süratte gidebilir ve kimse kimseye yol vermez(se) hakkıdır.

Acaba önce konuya Adem ile Havva'dan mı başlamak lazımdı? Bilemedim...

Motosikleti
tehlikeli pıskileyt
Helal olsun, çok güzel olmuş. Dikkat edelim akla mantığa uygun bir uygulama gelirse toplanıp cimere yazalım. Alıştık nasıl olsa.

Motosikleti
Suzuki V-Strom 650 XT A L7, 2023
Tadı kaçmaya başladı ama artık bu işin.. Gerekli olan kural bu muydu gercekten... Sacmalik.

Motosikleti
BMW K1200GT , BMW S1000XR M Sport
Almanyaya ilk yerlestigim dönemde 30 luk bir sokakta 32 km ile hiz cezasi yedigimde cok sasirmistim. Aslinda para olarak oldukca kücük bir meblag gelmisti ama sadece 2 km icin ceza yemek Kasar bir Türk sürücü olarak beni soka ugratti diyebilirim. Daha sonra buradaki arkadaslar ile sohbetlerimizde konuyu bana anlattilar.
Konu para yada ceza degildi. Konu tamamen algiydi.
Devlet sunu demisti " En ufak bir hatanda dahi seni görüyorum ona göre davran!!!"
Yani kendisini bana kibarca hatirlatmisti.
Simdi Türkiyedeki sistem de buraya benzemeye baslamis umarim faydasi olur. Ancak Almanya oraya göre cok cok daha kati. Herhangi bir yerde hiz sinirini 21 km ve daha fazla asarsaniz ilk seferinde ehliyetinize 30 gün el konuluyor ve oldukca agir cezalar ödüyorsunuz . Aradaki makas daha da acilir ise olay direk ehliyet iptaline kadar gidebiliyor ve kursa tekrar bastan baslayip ehliyetinizi tekrar almak zorundasiniz.

Almanyaya ilk yerlestigim dönemde 30 luk bir sokakta 32 km ile hiz cezasi yedigimde cok sasirmistim. Aslinda para olarak oldukca kücük bir meblag gelmisti ama sadece 2 km icin ceza yemek Kasar bir Türk sürücü olarak beni soka ugratti diyebilirim. Daha sonra buradaki arkadaslar ile sohbetlerimizde konuyu bana anlattilar.
Devlet sunu demisti " En ufak bir hatanda dahi seni görüyorum ona göre davran!!!"
Simdi Türkiyedeki sistem de buraya benzemeye baslamis umarim faydasi olur. Ancak Almanya oraya göre cok cok daha kati. Herhangi bir yerde hiz sinirini 21 km ve daha fazla asarsaniz ilk seferinde ehliyetinize 30 gün el konuluyor ve oldukca agir cezalar ödüyorsunuz . Aradaki makas daha da acilir ise olay direk ehliyet iptaline kadar gidebiliyor ve kursa tekrar bastan baslayip ehliyetinizi tekrar almak zorundasiniz.
Herkese eşit davranıldıktan sonra sorun yok. Ama maalesef eşitlik yok. Size 32 km ile ceza yazarlar. Diğerinin 200 ile radar cezasını iptal ederler. Hal böyle olunca diyecek bir şey kalmıyor.

Motosikleti
Herkese eşit davranıldıktan sonra sorun yok. Ama maalesef eşitlik yok. Size 32 km ile ceza yazarlar. Diğerinin 200 ile radar cezasını iptal ederler. Hal böyle olunca diyecek bir şey kalmıyor.
Herhangi birisinin hiz cezasinin iptal edildgine dair elinizde dedikodudan daha fazla bir delil var ise Cimer e yazabilirsiniz. Günümüz altyapisinda aninda elektronik sisteme düsen ceza kayitlarinin mahkeme karari olmadan silinmesi cok agir suctur.

Bence dedikodulara fazla kulak asmayin derim.

Motosikleti
tehlikeli pıskileyt
Kurallar avrupa imkanlar ortadoğu. Devlete güvensek ve samimiyetine inansak ses çıkarmayız ama adaletsizlik burada da söz konusu olacak.

Motosikleti
MSX-125 & X-Pulse 200 & Hornet 750
Güzel başlık. %10 tolerans tam anlamıyla kalkmıyor. Sadece tanım biraz değiştirilmiş. Çok da büyük bir fark yok. 50 olan yerde 56'ya kadar ceza yazılmayacak yine. 140 olan yerde de ceza noktası 155 yerine 151'den başlayacak.

Herhangi birisinin hiz cezasinin iptal edildgine dair elinizde dedikodudan daha fazla bir delil var ise Cimer e yazabilirsiniz. Günümüz altyapisinda aninda elektronik sisteme düsen ceza kayitlarinin mahkeme karari olmadan silinmesi cok agir suctur.

Bence dedikodulara fazla kulak asmayin derim.
Cezanın silindiğini gözümle götmedim ama eşe dosta yazılmadığını gördüm.

Motosikleti
Güzel başlık. %10 tolerans tam anlamıyla kalkmıyor. Sadece tanım biraz değiştirilmiş. Çok da büyük bir fark yok. 50 olan yerde 56'ya kadar ceza yazılmayacak yine. 140 olan yerde de ceza noktası 155 yerine 151'den başlayacak.
140 olan yerde 146 dan baslayacak
Mesaj otomatik olarak birleştirildi:

Cezanın silindiğini gözümle götmedim ama eşe dosta yazılmadığını gördüm.
Yukarida silindigini iddia ediyordun simdi ese dosta yazilmadigini gördüm diyorsunki bu da dedikodunun ötesinde birsey degil. Bunlara takilip hiz sinirlarina uymamazlik etme güzel kardesim. Kurallar hepimiz icindir.

Kurallar avrupa imkanlar ortadoğu. Devlete güvensek ve samimiyetine inansak ses çıkarmayız ama adaletsizlik burada da söz konusu olacak.

Zaten problem burda basliyor. Hala devlet ile hükümet arasindaki farki anlayamiyorsunuz. Hükümet dedigin siyasi bir tercihtir istedigin kadar güvenmeyebilirsin sorun olmaz ama DEVLET e güvenmemek olmaz . Hükümetler gider ama Devlet (yani oradaki polis memuru v.s.) yerinde durur.
Devlet giderse zaten geriye birsey kalmaz.

Sevgilerimle

Son düzenleme:
Motosikleti
Forza 250
Forza alarak en iyi işi yapmışım,yok tenere yok tuareg alsaydık şimdi yine 100km sınırda sürünüyorduk üstüne bide fazla para verdiğimizle kalacaktık.Ocak olur olmaz satış hakkım sıfırlanınca direkt sıfır ADV350 alıp noktalıyorum.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Çok Beğenilen Mesajlar